Sesongen varer fra mai til september, og besøket starter alltid med båtturen fra Bekhuskaien. Vel fremme blir gjestene møtt av blomstrende stier, guidede omvisninger og historien om hvordan tre generasjoner har gjort en forblåst øy til et paradis av farger, former og frodighet. Opplevelsen er komplett med en tre-retters middag laget av kjøkkensjef André Mulder og hans team, før gjestene får tid til å utforske hagene på egen hånd.
Drivhuset – hjertet av bærekraften
I 2020 tok Flor & Fjære enda et stort steg med etableringen av Drivhuset, et 4 000 m² anlegg som kombinerer produksjon, bærekraft og opplevelser. Her finner man en jungelrestaurant, blomster- og urteproduksjon, grønnsaksdyrking og vinterlagring av planter. Drivhuset fungerer også som varemottak og tollager for vinimport – en helhetlig løsning som binder stedet tettere til egen produksjon.
– Med det nye drivhuset har driften blitt sterkt effektivisert – det har rett og slett revolusjonert driften vår. Å ha drivhuset rett i nærheten av hagen gjør at vi har mye mer kontroll gjennom en travel sesong, og vi kan produsere urter og spiselige blomster til kjøkkenet, sier Hanne Kvernberg Hidlefjord, daglig leder i Flor & Fjære.
Hun legger til at satsingen også har vært et viktig miljøtiltak:
– Det å slippe utallige turer med lastebil for frakt av planter frigjør både tid og er mer miljøvennlig.
- Foto: Tom Haga og Anne Valeur
- Flor & Fjære er en fargerik og blomstrende restaurant og hage som ligger på øya Sør-Hidle i Ryfylke. Foto: Tom Haga
Bærekraft i praksis
Bærekraft står i sentrum av utviklingen:
• Solceller på 1 000 m² gir strøm nok til å dekke hele behovet på solrike dager, mens overskuddsenergi lagres som varme til nettene.
• Vannsystemet er basert på regnvann og gjenbruk fra tak, dammer og produksjon, noe som sikrer forsyning hele året.
• Kortreist produksjon: Alle blomster, urter og grønnsaker dyrkes nå på øya, noe som reduserer transportbehovet dramatisk og sikrer ferske råvarer til restauranten.
Hidlefjord forteller at de hele tiden tenker på nye ideer som kan berike opplevelsen ytterligere:
– Nye dammer med oppsamling av regnvann fører også til nye hager rundt dammene. Kanskje står det klar en ny bryllupshage til neste sesong?
Opplevelse og ro
Flor & Fjære handler ikke bare om estetikk og teknikk, men om atmosfære. Hagenes 55 mål er delt inn i ulike temaer som gir gjestene følelsen av å reise gjennom flere verdener på én dag. Etter måltidet kan man rusle på egen hånd, finne en benk i solen eller ta en dukkert fra stranden.
– Begge generasjoner i familien har et mål om å lage «best garden ever» hvert eneste år, men vi har ulike oppfatninger om hvordan vi kommer dit. Gjennom diskusjonene mellom gammelt og ungt sinn oppstår det gode løsninger, sier Hidlefjord.














