I november 2024 åpnet Restaurant Broken dørene i Langgata 9, i Stavanger. Restauranten spesialiserer seg på moderne norsk mat, med et særlig fokus på fisk, sjømat og veganske retter. Kokk og eier Alan Kaye legger stor vekt på å tilby en raffinert kulinarisk opplevelse, der hver rett tilberedes fra bunnen av med de ferskeste ingrediensene. Kaye har jobbet på topprestauranter i London, Barcelona og Sydney, og på spørsmål om hvorfor han åpnet en restaurant i Stavanger, svarer han:
– Jeg ønsket å drive et sted i Norge. Jeg vurderte både Oslo og Bergen, men Stavanger har en bedre matscene og et fantastisk landbruksmiljø. Å flytte til Stavanger føltes derfor som en perfekt match.
Menyen er en hyllest til Norges rike maritime arv, hvor tradisjonelle teknikker møter moderne smaker. Kaye bruker et bredt spekter av tilberedningsmetoder:
– Jeg fermenterer, salter, posjerer, konserverer, baker – samtidig som jeg tilfører min egen personlige stil til rettene, sier han.
En av signaturrettene er hjemmelaget ravioli, men ikke slik man kanskje forventer:
– Raviolien min er fylt med en mousse av ørret og noen hemmelige ingredienser. Jeg tilbyr både fire- og seksretters menyer med mange morsomme tvister, forteller kokken.
Menyen endres hver måned, og han liker å utfordre både seg selv og gjestene:
– Jeg ønsker at rettene skal overraske, kanskje få folk til å tenke litt. For eksempel serverer jeg røkt oksehjerte som kanape, eller glasert kamskjell med artisjokkskum. Det er viktig for meg å gjøre noe annerledes.
Gjorde alt selv
– Jeg har vært veldig heldig og hatt fantastiske gjester. Da jeg startet, måtte jeg gjøre alt selv – lage maten, vaske og servere. Gjestene som kom inn, var helt fantastiske. De forsto hva jeg prøvde å gjøre, og de hadde en flott opplevelse, forteller Kaye.
Nå som han har et team, kan han fokusere mer på å levere den servicen han alltid har ønsket:
– Hver gang en tallerken kommer tilbake til kjøkkenet, må jeg vite at gjesten koste seg. For meg er det viktigste at hver eneste gjest får en fantastisk kveld.
Når det gjelder veien videre, er filosofien enkel:
– Jeg må bare holde hodet lavt, jobbe hardere, stole på teamet mitt og vennene mine for tilbakemeldinger, og alltid prøve å bli bedre. Målet mitt er at alle som besøker Broken, skal ha en kveld de aldri glemmer.