Spiring er en bedrift som ansetter tidligere rusavhengige. De dyrker mikrogrønt i hydroponiske systemer, og holder til i en kjeller på Alnabru, rett nord for Oslo sentrum. Det startet med en idé om at de skulle opprette små enheter som skulle holde til i sentrum av byen. På denne måten kunne de sørve restauranter og spisesteder i umiddelbar nærhet med sine produkter.
– Disse små enhetene skal fungere som arenaer for mennesker som har behov for å jobbe et sted hvor det er få ansatte og enkle oppgaver, slik at de både føler trygghet og mestring. Dette er to elementer som er viktige for alle mennesker, men spesielt for mennesker som kommer ut av behandling for rus. Konseptet har en solid, trippel bunnlinje, forteller André Anker som er én av to som startet Spiring for noen år siden.
Spiring har kunder som blant annet ISS, 4service, Skansken, Restaurant Fjord og Slottet.
– Vi skaper arbeidstakere som får lønn og betaler skatt. Det er den økonomiske biten. Vi hjelper til med å skape nye, sosiale relasjoner som bidrar til at det er mindre sjans for at tidligere rusavhengige faller tilbake til rus. Og vi dyrker på en måte som har et langt mindre CO2-avtrykk enn vanlig drivhusdrift, sier Anker.
Med andre ord er dette sosial bærekraft, økonomisk bærekraft og til slutt miljømessig bærekraft. For ikke å glemme FNs bærekraftsmål nummer 3 og 8 (henholdsvis god helse og anstendig arbeid og økonomisk vekst).
I tillegg tenker Spiring at de er en del av morgendagens landbruk.
– Det er viktig å tenke matsikkerhet, og Spiring håper de kan bidra til å sette fokus også på denne biten, ved å trekke matproduksjon inn i byen.
Et kjellerlokale er optimalt
Nå er de på jakt etter et nytt lokale i sentrum av Oslo. Piloten ble gjennomført i hjertet av Oslo, og Spiring håper å komme tilbake dit slik at de kan være tettere på kunden og levere enda friskere mikrogrønt. For dem er det optimalt med lokaler på cirka 150 til 200 kvadratmeter. De er veldig glade i kjellerlokaler, som ofte står ubrukte, og har tilgang til vann, god ventilasjon (de bruker avfukter for å få bukt med fukt) og strøm.
– Et kjellerlokale er topp. Da har vi en jevn temperatur som vi kan kontrollere enkelt, og helst uten vinduer da vi også ønsker å kontrollere lysforholdene. Hvis det tilfeldigvis er et grovkjøkken tilknyttet er det helt supert, men ikke et must, avslutter Anker som håper at det er en gårdeier som kan hjelpe dem, og helst til en redusert leie.