Gjennom 2021 var det en nedgang i antallet konkurser på 9,8 prosent. Men nå øker både rene konkurser og tvangsavviklinger. Økningen i rene konkurser har vært på 20,9 prosent, mens bedrifter som er tvangsavviklet av myndighetene har økt med 183,3 prosent. Dette gir en samlet økning på 40 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Det er noe tidlig på året for å slå fast at perioden med lave konkurstall er over. Økningen kommer fra svært lave nivåer for konkursene i 2021, men samtidig er det ikke unaturlig at bedrifter som har slitt lenge gjennom pandemien til slutt ikke klarer mer, sier Brit Elise Melhus, analytiker i Dun & Bradstreet, og påpeker at i tillegg til koronarestriksjoner sliter mange også med stort sykefravær og skyhøye strømpriser.

– Utover våren vil også mer enn seks milliarder kroner som bedriftene skylder for utsatte skatter og avgifter forfalle til betaling. Derfor regner vi med en økning i konkursene fremover, sier Melhus.

Eiendom er vinneren
Den store bransjen bygg og anlegg har en økning i konkurser og tvangsavviklinger på hele 50 prosent i januar sammenlignet med samme måned i fjor, og er den bransjen med flest konkurser. Innen industri registreres en dobling av antallet konkurser, men med lave tall fra 9 prosent i januar 2021, til 18 prosent i år. Engros-bransjen har en økning på 53,3 prosent, mens transport og lagring har en økning på 43,8 prosent. Den hardt prøvde hotell- og restaurantbransjen, har en økning på 14,3 prosent for konkurser- og tvangsavviklinger samlet, men en nedgang i rene konkurser på 11,1 prosent. Den eneste bransjen med samlet nedgang i konkursene er eiendom, hvor 14,3 prosent færre gikk overende i januar i år mot samme måned i fjor.
Dette viser konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.