Ytterst i havgapet ved Båly, kun ti minutter fra Lindesnes Fyr, har Snøhetta designet Europas aller første undervannsrestaurant. Gjennom sin umiddelbare nærhet og kontakt med naturkreftene er undervannsrestauranten en hyllest til den norske naturen og til Lindesnes – til havets fauna og den røffe kystlinjen på Norges sørspiss.
Undervannrestauranten har fått navnet «Under». Navnet gjenspeiler både arkitekturen, som bryter havflaten, men også prosessen, som bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Bygget er dermed intet mindre enn et lite under: Med sine metertykke betongvegger og massive akrylvinduer skal undervannsrestauranten tåle trykk og støt fra hav, bølger, vær og vind. Under skiller seg dermed fra andre undervannsrestaurantkonsepter: snarere enn å være et akvarium, fungerer Under som en vannkikkert som hviler på havbunnen, fem meter under vann. Utsikten varierer med årstidene, vær og vind og føyer seg etter naturens regler.
Det er også verdens eneste restaurant der du på en dag med høy sjø kan kjenne et snev av salt sjøsprut mot ansiktet idet du entrer restauranten.
Reisen under vann begynner ved parkeringsanlegget ved Lindesnes havhotell. Herfra er det en fire minutters gåtur hvor gjestene følger kyststien mot inngangspartiet. Stien er opplyst og forteller en historie om naturmangfold i havet og langs norskekysten. Veien ender ved en rampe som fører til restaurantens inngangsparti. Inngangspartiet er kledd i ubehandlet, kortreist eik som med tiden vil gråne i vær og vind, og som vil harmonere godt med den rå betongen. Informasjonsstien er en del av en større helhet knyttet til formidling av marinbiologisk mangfold som også preger restauranten. I tillegg til å være en restaurant vil nemlig også bygget fungere som et marinbiologisk forskningssenter som skal ta imot tverrfaglige forskerteam som studerer marinbiologi og fiskenes adferd.
Restaurant på tre nivåer
Selve bygget består av tre nivåer: Fra inngangspartiet, der svaberget går over i havet, føres gjester inn i garderoben. Herfra føres det enda et nivå ned, til champagne-baren. Champagne-baren er et skjæringspunkt mellom land og vann. Dette fysiske skillet understrekes av et smalt akrylvindu som skjærer seg vertikalt ned gjennom restaurantnivåene. Herfra kan man også se ned på det siste nivået i restauranten, havbunnivået, der to langbord og flere sittegrupper er plassert foran det store panoramavinduet. Inne i restauranten kan de mellom 80 – 100 gjestene nyte lokal sjømat av høy kvalitet, blant annet spesialiteten trøffeltang – en lokal tangsort som smaker trøffel.
Fargepalett og materialitet
Restaurantens fargepalett følger nivåene i konstruksjonen. Mens champagne-baren er preget av farger inspirert av strandsonen, med sine duse skjell, stein og sand, minner selve restauranten om livet på havbunnen med sine mørkeblå og mørkegrønne farger inspirert av tang, tare og grov sjø. Interiøret i restauranten er utført i varmt, mørk eik som står i kontrast til den røffe betongen, og skaper en lun atmosfære inne i bygget. Materialvalg er ikke bare valgt på bakgrunn av estetiske hensyn, men også av hensyn til bærekraft og inneklima. Avansert varmepumpeteknologi er med på å utnytte den stabile temperaturen på havbunnen gjennom hele året.
Restauranten er designet på oppdrag fra brødrene og eierne av Lindesnes Havhotell, Gaute og Stig Ubostad. Ubostad-brødrene inngikk samarbeidet med Snøhetta i 2016.