All den tid servering og handel i mange tilfeller kjemper om de samme arealene, har serveringsbransjen vært mest aktiv på etableringssiden under pandemien. De beste aktørene har sett muligheter for å sikre seg de beste lokasjonene og posisjonere seg for gjenåpning. Til tross for at enkelte har hatt utfordringer med tilgang på arbeidskraft er det flere som melder om meget gode omsetningstall så langt i gjenåpningen. Dette synes også i SSBs tall over antallet jobber og antallet ledige stillinger. Begge statistikkene viser kraftig vekst innen overnattings- og serveringsvirksomhet fra første til andre kvartal i år, og inn mot sommeren. Videre smittesituasjon er fortsatt en risiko, men de fleste ser ut til å mene at dette vil få små eller kortvarige konsekvenser i takt med vaksineringstakten av befolkningen.

Detaljhandel på bedringens vei

For utleie av rene handelsarealer har det vært relativet stille under pandemien, spesielt for sentrumslokasjoner. Det har resultert i svært få nyetableringer. Økt press fra voldsom vekst i netthandel, kombinert med betydelig restriksjoner for fysisk handel gjennom pandemien har skapt utfordringer for mange leietakere og flytte fokuset vekk fra vekst til å overleve. Samtidig ser vi fortsatt en trend mot at andre aktører innen handel man tradisjonelt ikke har sett i bygatene, eksempelvis bilforhandlere, ser på attraktive lokaler midt i sentrum. Pandemiens vridning mot økt detaljhandel i Norge generelt er også med på å gjøre bildet positivt for alle aktørene innen handel.

Gjennom sommeren og i august har vi sett økt interesse blant aktørene innen fysisk handel, og det har kommet flere interessenter på tilgjengelige arealer og flere arealer blir nå leid ut. Utenlandske konsepter har også begynt å ta opp planer om etableringer i Norge. Vår meglersjef på handel og servering venter svært aktiv høst der mange skal ta igjen det tapte. Vi regner med at det vil bli inngått flere spennende leiekontrakter de neste 3-4 månedene i Oslo Sentrum.