Prosjektet i Hoffsveien 1D på Skøyen viser at det er mulig. Her står lagspill i sentrum. Bygget, som eies av Storebrand og er fra slutten av 90-tallet, har blitt totalrehabilitert for leietakeren Sykehuspartner – med høy grad av ombruk. Etter en grundig vurdering valgte Sykehuspartner å bli værende og reforhandle leieavtalen for ti nye år. Selskapet har de siste årene vært i sterk vekst, og med sine drøyt 1100 ansatte på Skøyen, ønsket de å jobbe på en annen måte og gå over til et aktivitetsbasert arbeidsplasskonsept. Dagens løsning fungerte dårlig, både på grunn av rominndeling, lydforhold og luftkvalitet. Interiøret bar preg av mange års lappverk etter ulike leietakere og stadige ombygginger.

Tydelige krav fra leietaker, og en tydelig respons fra gårdeier

Da Sykehuspartner gikk ut i markedet med sin kravspesifikasjon, var ombruk sentralt: «Leietaker har et sterkt miljøfokus og forutsetter gode og bærekraftige løsninger med høy grad av gjenbruk.»

Storebrand delte ambisjonen. Som en del av sitt arbeid mot en klimanøytral eiendomsportefølje innen 2050, i tråd med Parisavtalen og målet om 1,5 grader, hadde de allerede gjennomført en ombrukskartlegging av bygget. De kjente tilstanden godt og svarte med en konkret leveransebeskrivelse som viste hva som kunne gjenbrukes, og hvordan. Løsningen tok utgangspunkt i å bevare mest mulig av eksisterende romstruktur og tekniske anlegg, og å oppgradere kun der det var nødvendig.

Lagoppsett og samspill

Storebrand satte sammen et sterkt team med entreprenør Aktiv Bygg, rådgiver Rambøll, arkitekt Dyrø & Moen og IARK som interiørarkitekt. På den andre siden av bordet var Sykehuspartner, OPAK og IARK. Det har vært mange diskusjoner, særlig om hvilke kvaliteter som er akseptable ved ombruk, men prosjektet har hele veien vært preget av en felles vilje til å lykkes.

– Dette hadde ikke vært mulig å få til uten en god dialog i kontraktsforhandlingsfasen, sier John Anders Ouren, eiendomssjef i Storebrand. Dette har vært et samspill der alle har måttet gi og ta litt. Sykehuspartner har fraveket enkelte nystandard-krav, men for øvrig har vi i Storebrand forpliktet oss til å levere i henhold til Sykehuspartners kravspesifikasjon. I gjennomføringsfasen har vi vært tett på og gått befaringer på stedet, der vi sammen med leietaker har blitt enige om hva som er akseptabel standard ved ombruk av for eksempel teppefliser, himlinger, dører og toalettutstyr.

Entreprenørens erfaring: Tillit gir handlingsrom

Ifølge prosjektsjef Bjørn Ole Inglingstad i Aktiv Bygg var en avgjørende suksessfaktor at entreprenøren fikk være tett på leietaker. De deltok i alle leietakermøter og bygget gradvis opp tillit. Dermed fikk de rom til å vise at intensjonen ikke bare var å levere for gårdeier, men også for sluttbrukeren.

Han trekker også frem verdien av engasjerte arkitekter og rådgivere som evner å se muligheter i det eksisterende. Ombruk handler ikke bare om miljø, men også om å forstå byggets iboende kvaliteter. Samspillsentreprise og åpen bok mener han også er en forutsetning for å få til et godt resultat.

 

Målbare resultater til inspirasjon

Status på ombruk idet fem av syv etasjer er fullført:

• 249 826 kg teknisk utstyr
• 60 % av toaletter og servanter
• 90 % av veggkanaler med stikk og uttak
• 70 % av ventilasjonsrør, spjeld, lydfeller og ventiler
• 65 % av teppeflisene
• 41 % av himlingsplatene
• 60 % av kjøkkeninnredningen er benyttet i ti nye tekjøkken
• Den gamle resepsjonsdisken er redesignet og brukt på nytt

Møbelombruk med god planlegging

Et tydelig mål for Sykehuspartner var også å ta vare på eksisterende møbler. Kartleggingen ble gjort i Loopfront, og sammen med First Mover Group og IARK ble det utviklet en plan for ombruk og redesign. Resultatet? 63 % av møblene er gjenbrukt, tilsvarende 2500 av 4000 møbelelementer. Mange er trukket om og fremstår som helt nye.

Nytt uttrykk med gamle ressurser

Har Sykehuspartner fått en løsning tilpasset nye måter å jobbe på? Ser det gammelt ut og har de måttet kompromisse på kvalitet? – Sykehuspartner er svært fornøyde, sier Ingjerd Faret, administrasjonssjef. Lokalene har fått et moderne utrykk. Ansatte kan knapt kjenne seg igjen. Vi har fått store, flotte sosiale soner med moderne kjøkken, og ingen tror det er gamle løsninger som er bygget om. Dette har vært mulig takket være et tett samarbeid mellom Storebrand, Aktiv Bygg, IARK og øvrige samarbeidspartnere.