De siste årene har Pedersgata blitt kjent som en av Norges mest spennende matdestinasjoner, takket være Pedersgata Utviklings innsats for å skape et variert og levende restaurantmiljø. Med alt fra lokale spesialiteter til internasjonale smaker har området blitt et naturlig samlingspunkt for både innbyggere og tilreisende.
Vander, som er en ledende aktør innen leilighetshotell og serviced apartments med 1.500 enheter i Norden – hvorav 300 i Stavanger – vil nå bidra til ytterligere utvikling av bydelen. Planen er å etablere rundt 100 nye enheter i områdene Pedersgata og Verksgata, og dermed styrke båndene mellom Vanders gjester og det lokale servicetilbudet.
Teknologi for bedre lokal opplevelse
En viktig del av samarbeidet er å utvikle digitale løsninger som knytter Vanders gjester direkte til Pedersgatas serveringssteder. Dette skal gjøre det enklere for besøkende å oppdage nye spisesteder eller bestille take-away fra de lokale restaurantene.
– Mange av våre gjester foretrekker å spise ute eller ta med seg mat tilbake til leilighetene. Ved å droppe den tradisjonelle frokostbuffeen på våre leilighetshoteller bidrar Vander til økt liv og omsetning for de nærliggende restaurantene. Vanders leiligheter er fullt utstyrt med moderne kjøkken, men selskapet merker at gjestene setter pris på friheten til å utforske lokale matopplevelser. Dette er også en bevisst bærekraftstrategi, sier Ole Henrik Engen, daglig leder i Vander AS.
Bærekraft i fokus
Vander har valgt bort tradisjonelle frokostbuffeer for å støtte lokale virksomheter og redusere sitt klimaavtrykk. Denne avgjørelsen har fått positiv respons fra miljøbevisste gjester som foretrekker bærekraftige alternativer.
– Våre gjester er rett og slett lei av «egg og bacon»-frokoster og ønsker en mer bærekraftig og lokal matopplevelse. En tradisjonell frokostbuffet har betydelige klimaavtrykk, og ved å unngå dette, bidrar vi til å redusere matsvinn og støtter samtidig bydelens fantastiske serveringstilbud, forklarer Engen.
Samarbeidet kan også på sikt utvides til å inkludere fastboende i området, som vil få tilgang til de samme digitale tjenestene for bestilling av mat.
Et alternativ til utfordringene med AirBnB
AirBnBs vekst har skapt utfordringer i populære reisemål ved å redusere tilgangen til rimelige boliger for lokalbefolkningen. Ved å tilby næringsregulerte leilighetshotell-enheter, ønsker Vander å bidra til en mer bærekraftig utvikling.
– Denne avtalen utgjør en stor andel av de 250 enhetene vi skal tilføre markedet i Stavanger over de neste årene. Vi er glade for at stadig flere eiendomsbesittere med et langsiktig perspektiv på verdiskaping ser verdien av å samarbeide med Vander. Det er samtidig svært inspirerende for oss å jobbe med aktører som deler vår visjon om å skape levende, spennende og inkluderende nærmiljøer som kommer alle til gode, sier Engen.
Langsiktig verdiskaping for bydelen
Pedersgata Utvikling ser samarbeidet som en viktig mulighet til å balansere økt turisme med lokal trivsel.
– Vi ser en betydelig økning i bruk av ordinære boliger til uregulert korttidsutleie i området rundt Pedersgata, og det er åpenbart at dette legger press på boligmarkedet, på samme måte som i mange andre byer i Europa. Det er veldig hyggelig at stadig flere ønsker å besøke og oppleve tilbudene i Pedersgata, og vi ønsker å tilrettelegge for at dette skjer i ordnede former. Vi er derfor veldig glade for å kunne inngå et samarbeid med Vander, som en av de mest profesjonelle aktørene innenfor leilighetshotell i Nord-Europa, sier Anders Ohm, daglig leder i Pedersgata Utvikling.
Med fokus på lokal verdiskaping, bærekraft og digital innovasjon, vil samarbeidet mellom Vander, Pedersgata Utvikling og Smedvig Eiendom bidra til å gjøre Pedersgata til et enda mer attraktivt område for både fastboende og besøkende.