Utviklingen av FOMO på Forus er en eventyrhistorie uten like i norsk næringseiendom. I etterkant av oljekrisen var det enormt store arealer ledig på Forus og lave leiepriser. Norwegian Property hadde slitt med å fylle opp sine lokaler lenge og ga til slutt opp. I 2018 solgte selskapet unna Stavanger-eiendommene, blant annet Grenseveien 19 og 21, som hadde stått tom lenge etter at Equinor (da under navnet Statoil) flyttet fra det ved årsskiftet 2014/2015.

Med ny eier av Grenseveien 19 og 21, og som kom inn til en lav pris, var det tid for å tenke nytt. Dermed ble FOMO Works lansert. et konsept som ble utviklet for å tilby leietakere et fellesskap som var så attraktivt at de fikk FOMO (Fear Of Missing Out). Magnus Øgård Meisal og Daniel Harvei Sandvold sto bak konseptet, og de kom også etter hvert inn på eiersiden til eiendommen.

Høsten 2022 kjøpte Christian Ringnes’ Eiendomsspar seg inn i FOMO-konseptet. Eiendomsspar kjøpte 48 prosent av selskapet som eier alle bygninger og drift av til sammen 55.000 kvadratmeter med areal i fire bygg på Forus for en eiendomsverdi på 725 millioner kroner.

– Motoren er FOMO, antagelig det råeste coworking-konseptet i hele Europa. Vi har i tillegg stor tro på Stavangerregionen, som er utrolig dynamisk med massevis av nyskapning, sa en entusiastisk Christian Ringnes til Estate Nyheter.

Siden har satsingen blitt utviklet videre med ytterligere kjøp av bygg i området.

Partner for skalering

CEO Magnus Øgård Meisal i FOMO Works oppsummerer et hektisk 2023 for NæringsEiendom. – Det har vært et utfordrende og spennende år. Easee gikk på en smell nå for ett år siden. Det sendte noen sjokkbølger gjennom mange, inkludert oss. De var vår største leietaker med 7.500 kvadratmeter. Men vi kom godt ut av det til slutt og fikk betalt. Nå er Easee godt ivaretatt hos Seabrokers, som er en meget profesjonell aktør og riktig utleier for deres reise videre.

Noe av filosofien til FOMO og Meisal er å legge til rette for at leietakerne kan vokse fritt. Meisal mener tiden hvor utleierne kan sitte på lange kontrakter, mens leietakerne må balansere leie og behov, er forbi.

– FOMO har hele tiden hatt som fokus å være den beste partneren for skalering. Vi fulgte Easee fra 30 til 500 ansatte og tilbake til 110 på de tre årene de var hos oss, sier Meisal.

Men selv om elbilladerselskapet Easee nå er ute fra FOMOs lokaler, betyr ikke det at FOMO er ferdig med ladeselskaper. Konkurrenten Zaptec har inntatt Vassbotnen 1, som eies av Forus Kontorbygg (eierne til FOMO). Nå er Zaptec største leietaker i porteføljen, med rett under 4.000 kvadratmeter areal.

– De flyttet inn i de nye lokalenei ved årsskiftet. De er veldig fornøyde med FOMO-viben og de ansatte trives enormt, sier Meisal

Han forteller at bygget Easee leide, Grenseveien 19, er blitt gjort om til et stort bærekraftssenter, FOMO RENEWHUB.

– Her samler vi nå utelukkende selskaper som jobber i og med det grønne skiftet. Vi har stor tro på at Rogaland vil spille en sentral rolle i omstillingen vi står overfor, og med dette planter vi flagget der det hører hjemme. Midt i oljegryta, Forus, fortsetter Meisal.

Bygget er allerede fylt opp 50 prosent og det kommer daglige henvendelser om å leie lokaler.

– Det har faktisk vært så travelt at vi denne uken måtte ansette en ekstra selger for å ta unna.

Hytte på Forus

– En annen spennende begivenhet i fjor var Sparebank 1 SR-Bank Forretningspartner, som flyttet i nye lokaler internt på huset. De gikk fra 800 til 2.000 kvadratmeter og valgte et hytte-tema, sier Meisal.

Sparebank 1 SR-Bank Forretningspartner er SR Banks eget regnskapsfirma. Selskapet kjøpte opp Tveit Regnskap i 2021 og er blant de største regnskapsaktørene i landet.

– Jeg vil påstå at de burde fått prisen for Norges mest kreative regnskapsfører, for de lokalene ligner ikke noe jeg har sett før. Stillerommene er små anneks/utedoer, og møterommene er innredet som stuer fra ulike fjellhytter. Det er meget gjennomført og unikt. Det får Fyri til å måpe! Det er absolutt verdt et besøk ved neste tur til FOMO, fortsetter Meisal.

Medarbeiderne i Forretningspartner er spesialister innen områder som regnskapsrådgivning, bærekraft, consulting, lønn, HR, landbruk eller digital markedsføring.

– Ideell plass for vekst

Magnus Meisdal mener det har lite å si for Fours at virksomheter som Deloitte forlater området til fordel for sentrum.

– At Deloitte flytter er ingen fare. Dette går i sykluser. For ti år siden skulle alle til Forus, nå skal de til sentrum. Så går det nye ti år, så skal alle til Forus igjen. Det er på Forus hovedvekten av kundene sitter uansett. Forus er en ideell plass for selskaper i vekst. Her er det god tilgang til areal som gjør det mulig å vokse. I sentrum er det trangt om plassen, så det passer bedre for bedrifter uten vekstambisjoner med tanke på ansatte. Konsulenthusene er historisk ganske stabile og klarer seg derfor godt på lite plass som de nå får i det nye flotte høyhuset K8, sier Meisdal.

Han mener fordelen med Forus er at bedriftene kan boltre seg med kvadratmeter.

– Her tilbys det også store, gode kontorer. For å være ærlig, så opplever jeg at de fleste velger et stort kontor, fremfor landskap, når de kan velge selv.

Ifølge Meisdal er den store industrikunnskapen på Forus viktig for næringslivet.

– Det er nettopp det som gjør det så spennende. Løsningene som skal definere landets fremtidige industri, er trolig under utvikling hos en eller annen smarting i et verksted på Forus.