– Konseptet er bevisst lagt som en gjennomgående rolig base, med stor variasjon av farger og materialer. Klassisk og tidløst, men likevel rom for det moderne og fremoverlente. I rehabiliteringen av Stortorvet 7 (S7) har bærekraft stått i sentrum, både gjennom planlegning, utforming og materialvalg, sier Annethe Thorsrud, partner og interiørarkitekt i I-d, som har vært interiørarkitekt på prosjektet, sammen med Heidi Steen Nøringset og Heidi Berg Edbo. Særlig fornøy er interiørarkitektene i å lykkes med å binde sammen mange ulike bygningskropper til en helhet. Samtidig som ulik arkitektur og tidsepoker ga dem muligheten til å skape variasjon og unike opplevelser, var det alltid et viktig poeng å binde dette sømløst sammen.

– Med spennende og utfordrende føringer som blant annet «one size doesn`t fit all» fra EYs eget konsept EY @ Work har vi tilrettelagt og tilpasset for en hybrid arbeidsmodell. Alle kan jobbe hvor og når de vil. Kontorets design og layout oppmuntrer til bevegelse, samtaler og samarbeid på tvers av fagområder, noe som var en klar strategi fra EY, sier Thorsrud. I tillegg til et stort omfang av ergonomiske arbeidsplasser, finner du interne og eksterne møterom, samhandlingssoner med varierende møblering og mange muligheter til det uformelle møtet eller drop down.

– Sammen gir dette et mangfold av arbeidssoner for å støtte ulike behov og oppgaver ansatte har gjennom dagen, fremhever interiørarkitekten.

– EYs hybrid aktivitetsbaserte modell er godt forankret i ønsket strategi og i EY @Work, men i et hvert arbeidsplasskonsept må det tilpasses det gitte bygget, og den arkitekturen det innehar. Samt lokale behov og utfordringer. «One size doesn`t fit all» betyr for oss en skreddersydd løsning, selv om konseptet og tanken ser like ut for mange, vil det aldri komme likt ut i andre ende, fortsetter hun.

Interiørarkitekten mener den endelige løsning styres av bedriftens arbeidsform og arbeidsoppgaver, kultur, faktiske tilstedeværelse, endringstakt og de fysiske rammene.

Et hjem for de ansatte

Thorsrud utdyper at hos EY, var det viktig med variasjon samtidig som det skulle være gjenkjennelig.

FARGESTERKT: Variert fargepalett. Foto: Gatis Rozenfelds

– Du skal raskt finne det beste ledige arbeidsområdet for deg. Enten via app, heat maps eller ved å melde en kollega du ønsker å samarbeide med. En bred og god meny av arbeidsplasser, samt støtterom/ funksjoner gir deg mange gode valg gjennom dagen. Det skal være like lett å ta et raskt uplanlagt møte med en kollega du endelig fikk tak i, som et tradisjonelt planlagt møte, sier interiørarkitekten og påpeker at selv om du skal sitte og jobbe på en standard pult hele dagen, eller kun har behov for å ta noen rask mail mellom møter, finner du det du trenger i umiddelbar nærhet.

EY har fokus på at deres hovedkontor skal være et hjem for ansatte og en møteplass i den hybride hverdagen – det gode møte mellom mennesker. Derav rause, sosiale soner hvor det skal være inviterende og tilrettelagt for en god kopp kaffe, bli kjent med hverandre eller bare henge med gode kollegaer, er prioritert.

– Disse sonene er plassert sentralt i hver etasje, og gir god mulighet til å ta en kaffekopp, flyte over i et uformelt møte eller en teams-samtale uten at du skal behøve bevege deg ut av sonen, sier Thorsrud og fremhever at de alle områder aktivt har brukt interiørarkitekter og møbeldesign for å understøtte og synliggjøre funksjon og ønsket aktivitet. Resultatet er et levende og variert interiør som samtidig har en tydelig helhet.

Avtalen med Spaces gir fleksibilitet

EY disponere de fem øverste etasjene, i kombinasjon med den fleksible kontorløsningen som avtalen med Spaces gir tilgang til. I utformingen av de nye lokalene ble både opplevelsen for ansatte og kunder vektlagt, i tillegg til at de tok miljøbevisste valg gjennom hele planleggingsprosessen.

– Parallelt med signering av avtalen med utleier Schage Eiendom har vi inngått en avtale med IWG Spaces (Regus) som gir oss tilgang til møteroms- og coworking-fasiliteter i våre nye lokaler. Avtalen gir videre alle Oslo-ansatte tilgang til Spaces coworking-fasiliteter i både Oslo og resten av verden, hvilket gir oss alle en betydelig fleksibilitet i hverdagen, sier Christin Bøsterud, administrerende direktør i EY Norge AS.

– Vårt fokus på bærekraft, herunder det å ivareta miljø og redusere vårt klimaavtrykk, betyr at lokalene våre er BREEAM-sertifisert og all planlegging og utforming i prosjektet bærer preg av bærekraftige valg. Det innebærer blant annet at vi i kjelleretasjen har både «drive-in sykkelparkering og -spa», treningsfasiliteter og garderober. Vi har også tilgang til en egen takterrasse for EY, mens øvrige deler av taket har en bar/restaurant åpen for publikum, sier Bøsterud.

Et boutique-hotell

Daniela M. Hamborg, Associate Partner og strategisk leder for Fremtidens arbeidsplasser, i EY Norge er svært fornøyd med de nye lokalene. Hamborg er ansvarlig for Future of Work-initiativet i EY Norge og var prosjektleder for S7.

– Jeg rådgir våre kunder i deres flytteprosjekter, derfor har det vært utrolig lærerikt å erfare dette selv, samtidig som vi får testet ut alle konseptene vi rådgir innen. Vi har virkelig fått prøvd ut hva som fungerer og ikke fungerer for oss. Totalt sett har vi brukt fire år på denne prosessen, sier hun.

De to første årene gikk hovedsakelig til å finne ut av hvor de ønsket å flytte til. Da husleiekontrakten i Bjørvika gikk ut, var tiden inne for å tenke nytt. Tidligere hadde de gjennomgått et enkelt rehabiliteringsprosjekt fra cellekontor til åpne landskap. Likevel opplevde ikke EY at kontorene var tilpasset deres bruk og behov.

– Vi ønsket et sted og beliggenhet som kunne gjenspeile våre verdier. Vi så på fasiliteter på blant annet Tjuvholmen, men det var ikke riktig for oss. Vi ønsket en sentral beliggenhet, men det var lite å velge i sentrum. Da S7 dukket opp ble vi veldig interesserte.

DANIELA M. HAMBORG: Associate Partner og strategisk leder for Fremtidens arbeidsplasser. Foto: EY

Du får ikke et mer sentrumsnært kontor enn dette. Vi har et ungt miljø, beliggenhet er helt avgjørende for både våre ansatte og kunder. Hit er det enkelt å komme seg, et kollektivknutepunkt, sier hun, og legger til at alt bare klaffet.

Hamborg er stolt over de nye lokalene. Hun mener det ligner mer på et boutique hotell, med en lun, varm og koselig stemning. – Alle som kommer på besøk får hakeslepp av hvor flott det er. Det er investert mye i bygget, ingenting er tilfeldig, alt har en idé og en funksjon, det må oppleves, sier hun fornøyd, og fortsetter: – Vi har tatt i bruk det aktivitetsbaserte konseptet fullt ut. Og det funger veldig bra. Vi har brukt lang tid på å forstå hvem vi er og hvordan vi jobber. Vi er ikke en homogen gruppe, vi består av mange ulike kompetanser og fag. Avhengig av hvem man spør vil de si at de er unike i sin arbeidsutførelse. Derfor har vi brukt tid på å analysere og forstå, det man sier er ikke nødvendigvis det man gjør. Vi har oppdaget at selv om vi mener vi er unike, er vi også ganske like. Vi gjør mange av de samme tingene, noe mer og noe mindre selvfølgelig.

For å få det aktivitetsbaserte konseptet til å fungere så godt som i EYs tilfelle, forklarer Hamborg at det er utslagsgivende å forstå behovet og arbeidsmønstrene til de ansatte, og tilrettelegge for at aktiviteten styrer hvordan du beveger deg, hvor du har arbeidstedet ditt den dagen eller timen.

– Tidligere gikk du inn i etasjen din og møtte «flokken», nå er alt åpent og tilgjengelig for alle, du må navigere på en ny måte. Før kunne man okkupere flere plasser uten å rydde, det går ikke nå. Tomme areal og eiendom koster penger, skulle vi ha et mindre fotavtrykk, måtte vi skreddersy lokalene bedre, beskriver rådgiveren, og understreker at de også har den tradisjonelle pulten, men at det aktivitetsbaserte kontoret gir dem så mye mer som loungeområder, utallige sofagrupper, avlastningsbord, områder for sosialisering hvor man kan sette seg ned å sla an en prat, ta en kaffe og spise litt frukt.

– Vi ser at særlig de sosiale sonene blir mye brukt. Her er det så mye liv og røre, og det har overrasket meg hvor populære de er, og hvor mange som jobber der.

– Når du beveger deg rundt i bygget vil du se at fargene endrer seg ut ifra oppgavene som skal utføres. Det vil for eksempel være en dempet mørkere tone i høykonsentrasjonssoner, og der vi ønsker mer energi, slik som i sosiale soner er det mer energigivende farger i retning av rødt, varme og litt mer intense fargevalg. Du har hele spekteret, sier hun og avslutter:

– Vi har tenkt på alt! Vi har gått for et bærekraftig inventar, med tradisjonelle møbler skreddersydd for oss med lokale produsenter så langt det lar seg gjøre.

Et pulserende hjerte

Utbyggingsdirektør i Schage Eiendom, Vibeke W. Næss er aller mest fornøyd med hvordan de har klart å etablere et hjerte i kvartalet, i form av et atrium som løser infrastruktur og fleksibilitet.

– Når vi nå i tillegg ser at hjertet pulserer og også fungerer som byggets kommunikasjonsknutepunkt og sosiale arena for alle som tilbringer dagene i S7, tenker vi at vi har lykkes godt, sier hun.

Kvartalet S7 omfatter adressene: Stortorvet 7, Grensen 2–4, Nedre Slottsgate 12 og Karl Johans gate 15. Det er til sammen 31.000 kvadratmeter, hvorav 20.000 kvadratmeter kontor og 11.000 kvadratmeter handel.

– Vi har generelt fått svært gode tilbakemeldinger fra leietakere og andre besøkende til bygget. Det virker som godt fokus på klima har gitt gode trivselsresultater. Det er fint å se at gode kvaliteter, godt servicetilbud, hyggelige omgivelser og sentral beliggenhet får brukerne til å komme på kontoret hver dag, fremhever Næss.

– Var det noen utfordringer underveis?

– Vi var klar over at vi ville møte på noen utfordringer, vi har tross alt bygninger fra 1860- til 1970-tallet, noe annet ville vært utenkelig. For å nevne noe så har vi støttet på ett bygg som var betydelig råteskadet og et bygg med manglende fundamentering. I tillegg har vi hatt en stor utfordring med å tilfredsstille kravet om tilgjengelighet med 37 forskjellige høydeforskjeller i kvartalet, svarer hun.

Sort belte i eiendomstransformasjon

S7 fikk i fjor tildelt prisen OMA Awards «Årets transformasjonsprosjekt 2023». I år vant det Cityprisen 2024. Blant annet på grunn av sin omfattende transformasjon av et helt kvartal med svært kompleks bygningsmasse, hvor kun 3.500 kvadratmeter nybygg. Samt at prosjektet sikrer en stor økning i antall arbeidsplasser i sentrum. Juryen mener Stortorvet 7 er et eksempel på «sort belte» i eiendomstransformasjon, og beskriver det slik:

«Gjenbruk av fem historiske bygninger fra ulike tidsperioder og med varierende dekkehøyder har blitt koblet sammen med imponerende nøyaktighet og skreddersydde løsninger. Bygningsmassen er i seg selv labyrintisk, men gjennom et tydelig og stramt arkitektonisk grep sikrer man at byggene fremstår som en god helhet. Særlig atriet og trappen, som binder byggene sammen, bidrar til dette som et nytt og elegant arkitektonisk element. Samtidig bidrar en viss generalisering i utformingen av lokalene til å gjøre bygget mer robust og fleksibel. Det er en gjennomgående høy kvalitet i utførelse og materialbruk, og integrasjonen av historiske kvaliteter, som de historiske trapperommene, er spesielt vellykket.»

Videre poengterer Juryen at bygget oppleves som svært godt av brukerne, ved at det er liten bruk av hjemmekontor og et yrende liv i alle etasjer.

FAKTA

ADRESSE: Stortorvet 7, Oslo

BYGGETS AREAL: 31. 000 kvadratmeter

KONTORLEIETAKER: EY

GÅRDEIER: Schage Eiendom

ARKITEKT: Dark Arkitekter AS

INTERIØRARKITEKT: I-d Interiørarkitektur & Design AS i samarbeid med Akershus Eiendom.

AKTUELT: S7 er kåret til OMA Awards vinner; Årets transformasjonsprosjekt 2023

SERTIFISERING: BREEAM Excellent