Tou er en av Norges største kunst- og kulturinstitusjoner med lokasjon i Stavanger Øst. Her legger til rette for skapelsen av kunst- og kulturproduksjon, og har over 200 profesjonelle kunstnere, og flere ulike fagfelt har sitt daglige virke på huset. Tou har nærmere 400 arrangementer i året innenfor scenekunst, musikk og visuell kunst, med besøkende fra hele Europa. Og siste tilskudd i Tou-klyngen, er Ry. Hvor de viderefører arven etter The garden, da deres gode venner nå gir seg. Her skal de skape opplevelser for hele bydelen.
– Vi jobber også med nærmiljøperspektivet og jobber for en aktiv og varm bydel med både kant og sjel. Vi er et inkluderende hus som på mange måter er hjerte i bydelen, sier Kenneth Bjerga, kommunikasjonsrådgiver for Tou & Gnag.

Tou har jobbet med dette siden november, og de har gjort et godt forarbeid. Bjerga påpeker at de ser et stort potensial i bygget, folkene og bydelen. I tett samarbeid med huseier har de kommet frem til en god avtale for begge parter.

I Ryfylkegata 11: Her skal de tilby lunch, middag, konserter, teater og festivaler og muligheten for å leie til private eventer. Foto: Henriette Heimdal

Et overskuddsprosjekt

– Ry er først og fremst et overskuddsprosjekt vi kjente at vi måtte gjøre, og vi har drevet med byutvikling siden vi åpnet dørene for snart 25 år siden. Når muligheten kom vår vei valgte vi å takke ja, fordi vi ser hva dette kan bli og hvor viktig det er for bydelen at folk tar grep og videreutvikler rom, steder og konsepter, sier Bjerga.

De gikk flere runder på navn, men landet til slutt på Ry sammen med deres samarbeidspartner, Studio Blunt. Ry betyr også rykte, eller «Et godt ry», samtidig som det kan være kort for adressen, Ryfylkegata. Et navn de har landet godt med, og tror kommer til å være definerende for bydelen i mange år fremover.
– Ry er et sted for alle, og vi har definert det som et slags samfunnshus der alle er velkomne og kan ta del i. Det er stil over lokalet, men det skal ha litt kant og finne sin plass i bydelen på en ny måte. Vi skal ta det noen steg videre og blande kultur, mat og events i en fin liten symbiose, forklarer Bjerga.

Maten de skal servere er i retning meze, en dypp i Midtøsten som skal snakke til både gane og mage.

– Vi er sikre på at dette kommer til å sitte godt med våre dyktige kokker som lever og ånder for mat, sier han fornøyd. Men på Tou er de ikke ukjente med å prøve ut og skape nye konsepter. Gjennom deres matkonsern, Gnag har de allerede sterke merkevarer som: Fortou, FÔR, Spildr og Oppkok. Alt fra street food, catering og fine dining. Dessuten har de over 400 arrangementer i året, så bar og events er deres «homeground». Ved siden av driver de også Resepsjonen og ØST som er deres barkonsepter.

– Vi ser mest frem til å glede folk – å få mennesker til å kjenne på følelsesregisteret ved å ta turen til våre konsepter. Ry skal være nedpå og snakke til alle folkeslag. En tilgjengelig og åpen nabolags-vibe er det vi er på jakt etter, sier Bjerga.

Noe for enhver smak: Maten du får servet på Ry er meze, det vil si småretter fra Midtøsten. Foto: Henriette Heimdal

Går mot vinden

– Hva vil Ry bety for Stavanger?
– Nå som det er dyrtid og folk faktisk legger ned steder, så tror vi dette vil bety enormt mye for regionen, byen og bydelen. Her åpner vi faktisk et sted når det er både inflasjon og høye renter. Det sier noe om vår dedikasjon og tro. Noen må ta grep og jobbe i motvind, og det er oss. Vi har vært gjennom tøffe tider før og har sett at vinden snur, svarer han med et smil og avslutter: – Vi er den alternative bydelen som ofte jobber med konsepter skapt fra bunnen av, og mange av de samarbeidspartnerne vi kommer til å gjøre prosjekter med er syltet på samme konsept.