Oslo Pride er mest kjent som den fargerike festivalen med paraden som arrangeres hver sommer. Over hundre mennesker jobber med å arrangere festivalen som tiltrekker seg hundretusenvis av folk til bykjernen under festival-uka. Men Oslo Pride er mer enn en festival. Organisasjonen jobber gjennom hele året med skeiv kjærlighet, mangfold og inkludering.

Dan Bjørke, daglig leder i Oslo Pride forteller om viktigheten av Pride House.

– Oslo, med mål om å være en regnbuehovedstad, trenger et Pride House. Pride House blir et samlingsted for hele det skeive miljøet i Oslo, med mye aktivitet. Spesielt etter masseskytinga og terrorangrepet 25.juni 2022 er det å skape arenaer for tilhørighet og samhold særdeles viktig – et skeivt community house vil uten tvil bidra til det, sier han.

Og det mangler ikke på ideer til hvordan de skal skape liv i kontorbygget.

– Vi vil fylle huset med en rekke store og små arrangementer. Vi jobber tett med idretten, ideelle organisasjoner, kunst- og kulturinstitusjoner og næringslivet gjennom hele året. Med Pride House kan vi huse flere arrangementer med våre samarbeidspartnere. Også blir det selvsagt tilholdsstedet til alle som jobber med festivalen hver dag gjennom året, forteller Bjørke.

Etterlengtet Pride House: Dan Bjørke, daglig leder i Oslo Pride gleder seg til å skape en tilholdsplass for skeiv kjærlighet, mangfold og inkludering. Foto: Rohan Fernando

Bjørke mener Storgata 41 vil bli helt perfekt for dem. Et eget hus har alltid vært en drøm. – Det ligger veldig tilgjengelig til, midt i Oslo sentrum. Det er også huset der homo-saunaen Hercules holdt til i mange år, så det er skeiv historikk i veggene fra før! Det har også vært en fantastisk opplevelse å jobbe med HCH Eiendom med dette bygget. En utrolig kompetent og trivelig gjeng vi gleder oss til å samarbeide med fremover, fortsetter han.

Satser tungt på byutvikling i området

På tampen av fjoråret arrangerte HCH Eiendom et treff for Ung i Næringseiendom i den nyrehabiliterte naboeiendommen Storgata 37. Der la de ikke skjul på at det har vært litt av en reise å totalrenovere tre sammenhengende 1890-gårder, i et inntil nylig belastet og nedprioritert område.

Eiendomsdirektør Aleksander Engvik forteller at de har jobbet hardt i over 3 år for å løfte området.

– Oslo Pride så hva vi har gjort i Storgata 37 og ønsket å være med på å videreutvikle området sammen oss i årene fremover. Det at Oslo Pride valgte å etablere Nordens første Pride House akkurat her i Storgata 41 er vi veldig stolte av. De kommer til å bidra med masse positiv aktivitet, som er akkurat det som skal til for å løfte området ytterligere. Under paradedagen på Oslo Pride omsettes det i Oslo sentrum for mer enn det gjør på 17. mai, det er ganske kult!

Illustrasjon: I-d. Interiørarkitektur & design AS.

Blir naboen til restaurantsuksessen Bon Lío  

Andreas Lindland, eiendomssjef i HCH Eiendom forteller at Storgata 41 består av 2 bygg, hvorav Oslo Pride tar hele bakgårdsbygget som sitt hovedkvarter. Pride blir nabo med en kjent restaurantaktør som snart åpner dørene i frontbygget med samme adresse.

– Det at vi fikk flyttet anerkjente Bon Lío ned til oss i Storgata er utrolig gøy! Vi er nå helt på oppløpet, og restauranten åpner i løpet av vinteren. Med de fem serveringsstedene vi har sammen med We Come In Peace i Storgata 37 kommer folk virkelig til å merke at vi blåser liv i denne delen av byen, sier Lindland.

Det er Mons Knudzon i Union Næringsmegling som har bistått partene i prosessen. SR bank finansierer byggeprosjektet.