Etter flere år som kjøkkensjef i Speilsalen på Britannia Hotel, valgte Christopher W. Davidsen som å gå egne veier tidligere i år.

– Drømmen har alltid vært å åpne min egen restaurant for å vise min erfaring og kompetanse på en måte som alle kan ta glede av. Da Toldboden dukket opp som en mulighet trodde jeg det nesten var for godt til å være sant. Et slikt bygg har jeg fantasert om i årevis, og det er det perfekte utgangspunkt for min matdrøm. Det er et røft og solid bygg med en unik historie og et landemerke for alle trondheimere, sier Davidsen i en pressemelding.

Konseptet har fått navnet Tollbua, og Davidsen lover et mat- og vinhus med et folkelig preg hvor kvalitet står i høysetet.

– Tollbua skal bli en leken gourmetbistro med lokale råvarer og smaker fra hele verden. Maten skal være ekte og nyskapende med en tydelig kvalitetsprofil. Vi skal bygge opp en av byens beste vinkjellere med fantastiske kombinasjoner mellom mat og vin. Hos oss kan du glede deg til et godt måltid laget av kokker som brenner for faget, påpeker han.

Entra eier og har utviklet eiendommen som opprinnelig ble ført opp for Tolletaten for drøyt 100 år siden. Bygget har stor arkitekturhistorisk verdi, og er ifølge meldingen i bedre stand enn noen gang etter en stor oppgradering gjort i tett dialog med Byantikvaren.

– Vi tror den beste måten å ta vare på historiske bygg er ved vern gjennom bruk. Ved å åpne Toldboden slik at det er tilgjengelig for hele byen får enda flere et forhold til de kvalitetene som finnes her. Vi kunne ikke ha funnet en bedre aktør til å fylle bygget med liv enn Christopher Davidsen og hans team, sier Stine Hostad som leder Entra i Trondheim.

Det er det nystartede selskapet Mati, hvor Davidsen er daglig leder og medeier, som har signert leieavtale med Entra. Avtalen omfatter 1.400 kvadratmeter av førsteetasje som i tillegg til restaurant også skal romme catering samt kurs- og arrangementslokaler.

– Vi ønsker å ta vare på Toldbodens historie og tror kombinasjonen mellom kvalitet i glass og på tallerken gjenspeiler byggets stolte identitet. Et nordisk gourmetkonsept og høy kvalitet gir en perfekt ramme for store måltidsopplevelser, sier Davidsen.

Foruten Davidsen, eies Mati av Karl Johan Kopreitan, som også har et brennende engasjement for mat og drikke. En annen som er klar for Tollbua er sommelier Henrik Dahl Jahnsen, fem ganger Norgesmester for vinkelnere.

Oppgraderingen av Toldboden markerer siste fase av Entras storstilte byutviklingsprosjekt på Brattøra. Entras eiendommer der spenner fra et av verdens mest energieffektive bygg i Powerhouse Brattørkaia til tradisjonelle kontorbygg, høyskole, Rockheim og altså Toldboden.

– Brattørkaia har blitt attraktivt for arbeidstakere, studenter og byens befolkning, og med nye tilbud som Tollbua ser vi lyst på fremtiden. Den utviklingen vi har gjennomført de seneste ti årene har endret Brattørkaia fra et lukket industri- og kaiområde til en åpen og levende bydel mot fjorden, avslutter Hostad.

Tollbua åpner dørene for de første gjestene i februar 2024.