A Bygg Entreprenør ferdigstilte i fjor høst et 5.600 kvadratmeter stort kombinasjonsbygg til over 100 millioner kroner i Sven Oftedals vei 1 på Kalbakken i Oslo. Byggherre var Hero Eiendom som eies av Cecilie Pande Aas, Roar Helgesen og Terje Helgesen.

Normalt tar det opp mot 25 måneder å gjennomføre et slikt prosjekt, men takket være industriell produksjon og en effektiv tidligfase ble de ferdig på 16 måneder. Modellen deres er tredelt:

  • Parallelle prosjektfaser komprimerer den totale gjennomføringstiden.
  • Industriell produksjon korter ned selve byggetiden.
  • En samarbeidsmodell med full økonomisk åpenhet forenkler utredninger, godkjenning og endringer underveis.

Må komme tidlig inn

En forutsetning for modellen er tidlig involvering, forteller administrerende direktør Morten Raugstad.

– For å kunne jobbe på denne måten må vi involveres tidlig. Vi må få en plass rundt bordet fra første dag, få bidra med å legge premissene for en mest mulig strømlinjeformet prosess, fordi vi ser verdien det gir for kundene. Vi vet hva som skal til for å gjennomføre prosjekter på kortest mulig tid. Kortere tid gir byggherrene både tidligere leieinntekter og reduserte finanskostnader, forklarer han.

Raugstad forteller at den effektive gjennomføringsprosessen ikke går utover konkurranseelementet.

– Den tradisjonelle modellen, med måneder til prosjektutvikling før utarbeidelse av anbudsgrunnlag og før man gjennomfører en anbudskonkurranse, gir totalt sett lengre gjennomføringstid. Leietaker på sin side har det ofte travelt og vil inn så raskt som mulig, helst nå, poengterer han.

A Bygg Entreprenører rendyrker metoder som ikke er vanlig i bransjen, og de fastholder at byggherren likevel får konkurranse.

– Men konkurransen skjer på underentreprenør-leddet under oss og ikke på totalentreprisenivået. Vårt budskap er at byggherrer må våge å ta oss med helt fra de har en ide og en tomt. Gjennomføringstiden blir kortere samtidig som de får et bedre prosjekt og i full konkurranse, sier Raugstad.

Bare næringsbygg

Strategien deres er veldig spisset, siden de bygger utelukkende næringsbygg.

– I tillegg bygger vi for profesjonelle flergangsbyggherrer. For at vi skal jobbe så effektivt som mulig må vi ha en profesjonell part på andre siden av bordet. Aktører som bygger ett bygg kun én gang mangler ofte kunnskapen som gjør at prosessen går raskt, repliserer økonomisjef Dag Straumsheim.

Morten Raugstad utdyper:

– Vi er en ren kunnskapsbedrift uten egen produksjon, som selger prosjektutvikling i tidligfasen der vi sitter sammen med arkitekt og rådgivere. Når vi som entreprenør er med å påvirke, også i tidligfasen, oppnår vi at den totale gjennomføringstiden blir så kort som mulig. Vi har erfart mange ganger at dette bidrar til å redusere kostnadene for byggherrene, påpeker han.

I de senere årene har denne måten å jobbe på vært modellen som er benyttet for de fleste av prosjektene vi har gjennomført.

– Vi søker etter å videreføre metodikken i alle kommende prosjekter, og i vår dialog med kunder er det først og fremst denne modellen vi selger inn. Dette går rett på lommeboka til byggherren, avslutter han.