Arealplanen har vært ute på høring, men det kan fort bli utsettelse av hele planen. Ifølge Fredrik Haaning i Buskerud Næringsmegling, som også sitter i kommunestyret for Høyre i Drammen, har det vært en rekke innsigelser mot planen.
– Den kan bli utsatt med et par år, sier Haaning til NæringsEiendom.
Han forteller at det legges opp til svært lite nytt næringsareal i Drammen, som nå også innbefatter de gamle kommunene Nedre Eiker og Svelvik.
– Kommunen har begrensede arealressurser, så plasskrevende næring må sees på i et regionsperspektiv. Den type virksomheter må i praksis legges til nærliggende kommuner som Holmestrand, Lier og Øvre Eiker. Det betyr at mye av det som går på logistikk og produksjon vil forsvinne ut av kommunen vår, sier Haaning.
Veisystemer
En av utfordringene til Drammen, er at det er ikke så mye veisystemer og kommunalteknisk infrastruktur på plass. Svelvik er et område som har potensial for mye næringsutvikling, men heller ikke der venter Fredrik Haaning at det vil skje noe.
– Det vil ikke bli frigjort noe særlig nytt areal til næringsutvikling i gamle Svelvik kommune før man får på plass en ny Svelvik-vei, sier Haaning.
Han mener også at Statens veivesen er en utfordring når det gjelder innsigelser.
– I Drammen har vi sagt nei til en bomring tidligere, men veivesenet forsøker å få oss til å endre det, sier Haaning.
De seneste årene har det vært flere konverteringer av næringseiendommer til bolig. Det kan komme «nytt» næringsareal ved at eiendommer som er regulert til bolig kan reguleres tilbake til næring.
Boliger
Mens det blir lite nytt næringsareal i Drammen kommune de kommende årene, er det langt flere boligprosjekter på gang. Men det kan ikke utvikles like mye som kommunen har trodd det er potensial for.
– Man mente man hadde en reserve på 18.000 nye boliger, men det var det som optimalt kunne utvikles innenfor de gamle kommuneplanene. I realiteten er det nok 2.500 boliger som kan utvikles i gamle Drammen. Det har kommet mange forslag som er behandlet første gang, men med flere innsigelser. Det vil nok ta litt tid, sier Haaning.
Kommunen: Ikke akutt mangel på arealer
Ifølge Drammen kommune er næringsutvikling og næringsarealer tatt inn i den nye arealplanen. Men hovedfokus har vært å ta vare på de næringsarealene som kommunen har, «samtidig som man retter blikket fremover for å forsøke å se hvilke behov og muligheter kommunen ser for fremtidens næringsliv».
Kommunen skriver at foreløpige analyser tyder på at det ikke er noen akutt mangel på næringsarealer i kommunen innenfor planperioden fra 2023 til 2035, men legger til at analysen og kunnskapsgrunnlaget imidlertid ikke er absolutt. «Det vil derfor bli satt i gang et mer omfattende arbeid som skal hjelpe kommunen med å peke mer konkret på det fremtidige behovet og de mulighetene som finnes frem mot neste rullering av kommuneplanens arealdel. Dette er et arbeid kommunen gjør i samarbeid med næringslivet», skriver kommunen.
Drammen kommune har bestemt at man ved planleggingen for næringsarealer skal følge den vedtatte senterstrukturen og det skal være i tråd med det såkalte ABC-prinsippet, som slår fast at man skal fortette rundt sentrumsnære områder og kollektivknutepunkt.
Ifølge kommunen betyr ABC-prinsippet at man har delt opp etter hvilke typer næringer man ser for seg på hvilke områder:
- A-profil: Virksomheter som har mange mennesker som sitter/jobber tett og/eller har mange besøkende (kontorbedrifter, butikker, servering osv.) bør ligge i områder med god tilgjengelighet for gående, syklende og kollektivtransport.
- C-profil: Virksomheter som er plasskrevende og har behov for tyngre transport (fabrikker, lager, storvare osv.) bør ligge i områder nær regionalt veinett.
- B-profil: En god del bedrifter som ligger i mellomsjiktet, kan både ha behov for god kollektivtilgjengelighet og regionalt veinett.(B-profil)
Kommunen skriver i en artikkel om arealplanen at selv om arealdeken for 2023 til 2035 ikke har tatt inn så mange nye store områder for næringsutvikling, så gjøres det andre grep for å legge til rette for næringsvekst:
- Gjennomføre analyser av fremtidig behov for næringsarealer
- Vurdere fortetting i eksisterende næringsområder
- Vurdere behov for, og peke på, aktuelle nye næringsområder i kommunen
- Vurdere regionalt samarbeid om næringsarealer
Kommunen slår til slutt fast at Drammen er en del av Drammensregionen, noe som gjør at det regionale samarbeidet om næringsarealer vil bli en sentral del av det å møte fremtidens behov for bolig- og næringsarealer.