Kvadraturen har vært et område som i mange år var neglisjert av både kommune, næringsliv og eiendomsselskapene. Så langt tilbake som i 2007 uttalte Carl Erik Krefting, som da var en del av trioen i Søylen Eiendom, seg om Skippergata og Dronningens gate i Kvadraturen i et portrettintervju med NæringsEiendom.
– Vi håper dette blir et veldig attraktivt område når Operaen også åpner og med hele Bjørvika- utbyggingen.
Bare et halvannet år senere kjøpte Søylen Eiendom Posthallen, med planer om å oppgradere området. Nattklubbene i området ble stengt samtidig som lovforbudet mot prostitusjon fjernet de gateprostituerte. Målet var å få inn trendy småbutikker, gallerier og små spisesteder.
– Vil skape Soho i Kvadraturen, var en overskrift i Dagens Næringsliv.
Og området er blitt utviklet, selv om det tok en del lenger tid enn Krefting og hans partnere Runar Vatne og Hans Petter Krohnstad så for seg. Nå, nesten 15 år senere, tas Posthallen til et nytt nivå når det nylig åpnet ti barer under ett tak i det som opprinnelig var hovedpostkontoret i Norge.
Unikt barmiljø
– Posthallen er en unik sammensetning av konsepter og talenter fra Oslos barmiljø, der gjester kan komme innom og finne litt av hvert og bestille fra hvilken bar de ønsker. Vi tilbyr også mat fra tre ulike restauranter i et historisk bygg, sier eier Alexander Breivik, som sammen med Erkan Yelkenci står bak konseptet.
De åpner seks cocktail-barer, tre vinbarer og en ølbar, som alle får plass under det 12 meter høye taket i den historiske bygningen i Oslo sentrum. Det har vært stort fokus på å beholde historikken i bygget.
– Vi har bygget rundt det gamle og hentet inn mange av de historiske referansene. I midten der de hadde ekspedisjonskasser før, er det nå blomsterkasser i samme farge. Vi refererer til det opprinnelige taket i de aller fleste materialvalgene. Fargevalg og interiørdesign er i tråd med historikken og den opprinnelige art deco-stilen. Vi har også lekt med formspråket med buene rundt om i huset og har tatt det videre i design og møbler, sier Breivik.
Sentralen
I 2007 kjøpte Sparebankstiftelsen DNB de to bygningene Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30 av DNB, og allerede da begynte planene om å fylle bygget med kultur og allmennyttig virksomhet. I perioden 2009 til 2013 ble det gjennomført over 200 intervjuer med potensielle brukere og fokusgrupper om hvilken funksjon bygget skulle ha og hvem som skulle bruke det. Til slutt ble det klart at Oslo hadde behov for en åpen møte- og arbeidsplass for kulturprodusenter. Det ble også bestemt at Sentralen skulle bli et hus for såkalte samfunnsinnovatører som arbeider med å finne nye løsninger på utfordringer i samfunnet.
Nå er Sentralen blitt til et allsidig arrangementshus i Kvadraturen. I seks etasjer leier Sparebankstiftelsen DNB ut arrangementslokaler, produksjonsrom og møterom til alle formål. Sentralen huser det de på sin hjemmeside omtaler som «400 kreative og nytenkende mennesker som sitter i kontorfellesskap fordelt over fire etasjer». Det tilbys gunstige leieavtaler for festivaler, orkestre, dansekompanier og andre kulturprodusenter. I to andre etasjer huses SoCentral, som er et kontorfellesskap og medlemsorganisasjonen for samfunnsinnovasjon og sosialt entreprenørskap.
Bygget ble tegnet av Henrik Nissen etter en arkitektkonkurranse og ble ferdigstilt i 1849. I 1901 ble det gjennomført en større ombygging av hovedkontoret til sparebanken. De seneste årenes oppgradering har på mange måter vært en slags kickstart på utviklingen av Kvadraturen som en levende bydel, og sammenfalt med Oslo kommunes fjerning av parkeringsplasser og bilfritt sentrum-prosjekt.
Telegrafen
For over 100 år siden ble ideen om Telegrafen unnfanget, bygget som huset Televerkets da nye hovedkontor i Oslo. Det var arkitektene Arneberg og Poulsson som vant arkitektkonkurransen, og åtte år senere ble bygget åpnet og fylt opp av 1.000 arbeidere fra 19 avdelinger i teleselskapet.
Høsten 2016 solgte Telenor eiendommen, som har adressen Kongens gate 21, til Malling Eiendom, Tristan Capital Partners og Vedal Investor for 530 millioner kroner. Deretter starert en omfattende rehabilitering.
– Det var med litt skrekkblandet fryd vi gjøv løs på jobben. Eiendommen var en lukket borg sett fra utsiden og en labyrint av ganger, rom og nivåforskjeller inni. Heldigvis så vi potensialet i det som utgjør et helt kvartal i Kvadraturen bestående av 25.000 kvadratmeter med sjenerøse volumer og fantastiske kvaliteter, sa Peter Malling da han mottok Cityprisen høsten 2021 for det gamle og ærverdige bygget som hadde blitt pusset opp.
Telegrafaen er nå både et moderne kontorbygg og et bygg som er åpent for allmennheten med restauranter og barer.
Ved Christiania Torg
I juli i år ble det kjent at Linstow hadde kjøpt Innovasjon Norges gamle hovedkontor i Akersgata 13-15 fra Innovasjon Norge. Eiendomsselskapet eide fra før naboeiendommen Tollbugata 32, og uttalte at de så for seg en sammenkobling av de to eiendommene og et totalrehabilitert kontorprosjekt på over 16.000 kvadratmeter.
Nå lettet nylig Linstow og Oslo Sentrum Holding AS (som eies av Clarksons Project Finance og inngikk partnerskap med Linstow om eiendommen) på sløret om planene for eiendommen.
Som nærmeste nabo til Sentralen, med Christiania Torg noen få meter unna, og med sin plassering midt mellom Stortinget og Akershus festning, «er denne historisk viktige delen av byen perfekt for eiernes ønske om å skape et helt unikt samlingssted med aktivitet gjennom hele dagen», opplyste eierne før de fulgte opp:
– Dette skal bli et sted fylt med et spennende utvalg av handels- og serveringskonsepter, og kontorlokaler for selskaper som søker attraktive arbeidsplasser for sine ansatte. Målsetningen er å fylle huset med virksomheter som gjennom sitt virke vil bidra til å styrke øvre del av Kvadraturen.
Respekt for Kvadraturen
Det er Lund+Slaatto Arkitekter som har tegnet et transformasjonsprosjekt som skal ha dyp respekt for Kvadraturens arkitektur og forene nytt og gammelt i et helhetlig grep, med åpne og transparente fasader på gateplan og ny bruk av den store gården. Fasadeutformingen tar utgangspunkt i typiske motiver og trekk i den historiske arkitekturen i Kvadraturen. I prosjektet gir dette seg uttrykk i blant annet dobbelhøy fasade mot bakkeplan, og bruk av dybderelieff og buer / kurver for markering av hjørner og innganger.
– Det skaper en fin sammenheng mellom nytt og gammelt, men fremhever også viktige funksjoner i bygget, og møter fortauet på en god måte, fortsetter Linstow i en melding om prosjektet.
Byggets nedre nivå skal oppleves åpent og tilgjengelig, med visuell kontakt mellom serveringsstedene og gårdsrommet, og mellom etasjene generelt.
– Ved å åpne opp fasadene mot Akersgata, Tollbugata og Nedre Vollgate legges det til rette for et levende og inkluderende bygulv, som både byggets leietakere og byens befolkning vil kunne benytte seg av.
Åpner det største kvartalet i Kvadraturen
Selvaag Eiendom sikret seg Dronningens gate 13 i Oslo våren 2019, og har siden jobbet intenst med planene for sitt storprosjekt i Kvadraturen. Planene vil åpne opp det største kvartalet i Kvadraturen og innebærer utvikling av kontor, næring og 34 nye boliger.
– Vi opplever stor interesse for prosjektet, og vi føler nå at vi er i ferd med å levere noe som er riktig til Kvadraturen. Våre ambisjoner er å ivareta historien og det unike, men samtidig introdusere god og moderne arkitektur med smarte løsninger til det beste for byen og de som skal ta i bruk både bygulv og eiendommene, sa adm. direktør Cecilie Martinsen i Selvaag Eiendom nylig til Estate Nyheter.
Ved å tenke helhetlig kvartalsutvikling og bidra til en god balanse mellom boliger, arbeidsplasser og tjenester, håper eiendomsselskapet på å skape synergier som gir effekt i nabolaget.
Noe av de viktigste grepene Selvaag Eiendom gjør, er å øke tilgjengeligheten ved å åpne opp det største kvartalet i Kvadraturen, slik at det blir enklere å bevege seg gjennom kvartalet. Målet er å gjøre kulturhistoriske verdier og møteplasser tilgjengelig gjennom å koble sammen gårdsrom og bygninger med nytt innhold. Dette er rom som tidligere ikke har vært tilgjengelige for allmennheten, og som skal bidra til å skape økt byliv i Kvadraturen.
– Vi vil skape nytt liv i kvartalet. Dette har vært et tema for Kvadraturen i mer enn 20 år, så dette trenger vi. Man må bygge boliger for å få mennesker i gatene. Kombinasjon bygulv, kontor og bolig er en nødvendighet for liv i Kvadraturen, men det har tradisjonelt vært krevende å få til. For å lykkes med dette, er utleiearbeidet viktig, slik at vi jobber med de aktørene som virkelig kan bringe mennesker og byliv til denne delen av Kvadraturen, fortsatte Martinsen.
Hun håper at Selvaag Eiendom kan komme i mål med prosjektet i 2026 eller 2027. Cinemateket
Like ved jobbes det nå med en større rehabilitering av den gjennomgående og sammenhengende eiendommen Dronningens gate 16 og Skippergata 17B. Den sju etasjer store bygården, der Cinemateket og Norsk filminstitutt (NFI) holder til, blir nå rehabilitert med ny fasade, ny foaje og nye kontorlokaler. Oppussingsarbeidene har tatt lenger tid enn planlagt, blant annet som følge av byggetekniske forhold og forsinkelser i leveranser av byggematerialer. Men den 17. april i 2023 åpner Cinemateket igjen i det de selv omtaler som verdens beste kinosaler.
– Vi teller ned dagene til vi kan vise film i egne lokaler igjen. Oppussingen gir oss enda bedre forutsetninger til å gjøre filmhistorien levende for alle aldersgrupper og alle lag av befolkningen, sier Jan Langlo, leder ved Cinemateket.
Oppussingen innebærer at fasadelivet skal flyttes ut til gaten igjen, slik det opprinnelig var tenkt da huset ble bygget i 1939. Cinemateket har vært i lokalene i 25 år og har hatt et stort behov for modernisering. De nye lokalene skal gi bedre brukeropplevelser, med nye løsninger for billettsalg, kafé/restaurant, aktivitetsrom for barn og bedre toalett- og garderobefasiliteter. I tillegg skal maskinrommene utvides og det vil bli bedre lydisolering mellom salene og publikumsarealene.
En rekke prosjekter
• Grev Wedels plass 9 eies av Storebrand Eiendom, som kjøpte det over 28.000 kvadratmeter store bygget av sveitsiske UBS for 845 millioner kroner i 2011. De moderniserer nå bygget som i sin tid huset Astrup Fearnley Museet og Astrup Fearnley. Oppgraderingen gjelder kontordelen, heiser, trappeløp, tekniske anlegg, fasade og inngangspartiene. Garasjekjelleren skal visstnok være som den er.
• Fred. Olsen gate 1 og Rådhusgata 1-3 står side ved side, henholdsvis 7.500 og 10.700 kvadratmeter. Clemens Eiendom, datter av Opplysningsvesenets Fond, eier begge og starter snart et stort prosjekt som skal forene dem til ett kontorbygg. Blant annet skal første etasje åpnes mellom dem gjøres om til et stort fellesområde for begge byggene. Nyskapningen skal døpes Kontrazten.
• Anthon Eiendom startet totalrehabiliteringen av Øvre Vollgate 13 i fjor og skal være ferdig rundt juletider i år. Den åtte etasjer høye bygningen inkluderer en ny toppetasje med takterrasse, og måler 7.300 kvadratmeter. Flere av etasjene under får altaner tilknyttet kontorene. Totalentreprisen lyder på ca. 200 millioner kroner. Rivearbeider er planlagt igangsatt i april 2021, mens ferdigstillelse er satt til oktober 2022.
• Ava Eiendom – 50/50 Varner-familien og Arne Vannebo – kjøpte Kirkegata 23-25 av Genesta Nordic Baltic Real Estate i 2015. Det 8.291 kvadratmeter bygget er nå revet, men Veidekke skal der bygge et undervisningsbygg for Høyskolen Kristiania som flytter inn i 2024. Prislappen er over 400 millioner kroner. Det er et eget parkeringshus i underetasjen.
• I 2020 solgte Erik Bøhler og Stein Erik Hagen Rådhusgata 9 til et selskap kontrollert av Realkapital Investor siden de ikke fikk bygge boliger der. Bygården med 4.750 kvadratmeter er nå under full rehabilitering til et moderne kontorbygg.