I alle år har Norge vært et annerledesland når det gjelder lunch på jobben. Mens våre svenske naboer har fått servert et varmt måltid hver dag på jobben, har Ola og Kari Nordmann ofte hatt med seg en svett matpakke eller i beste fall spist brødmat på en gammeldags kantine.

Men de seneste årene har det skjedd mye i markedet for bespisning på jobben. I tillegg til at folk går oftere ut for å spise lunch, har det kommet flere spesialiserte personalrestauranter som har fokus på kvalitet og opplevelser for de ansatte i byggene.

Funky mat

FOMO har profilert seg på at man skal få «fear of missing out» av det som skjer i det livlige kontorbygget på Forus, som er full av vekstbedrifter. For å få skapt fomo ble lunchserveringen og andre arrangement viktig.

– Vi har et multikulturelt team på kjøkkenet som er helt fantastisk. Vår kvinnelige kjøkkensjef Monica Sanches klarer å få det beste ut av alle, som kommer fra hele verden. Vi har hentet inspirasjon fra bakgatene i Bangkok, med boder, spennende lukter og smaker og nydelige retter. Det har gjort at lunchen på FOMO blir mer spennende enn på mer tradisjonelle kantiner andre steder, sier Rudi Clausen, styreleder i FUNKY FOMO, som står for arrangementene og driften av personalrestauranten på FOMO.

Han forteller at FOMO varierer med tre-fire retter hver dag.

– Og så er kokkene selv med på å bestemme og gi sitt særpreg på rettene sine. Det gir en veldig stor motivasjon og en intern konkurranse som er veldig positivt. Samtidig så jobber vi veldig mye med atmosfæren. Maten er en ting, men det er også viktig med god stemning i lunchen. Man spiser også med øynene, det handler mye om hvordan maten blir presentert, sier Clausen.

FOMOs kantine har gått helt bort fra buffet og serverer i stedet enkeltretter.

– Det har fått ned svinnet veldig mye, noe som også gjør det mulig å bruke enda bedre og lokale råvarer. Og så legger vi heller til rette for at folk kan få ekstra tilbehør dersom de er ekstra sultne, sier Clausen.

Leietaker kom tilbake

Markedsdirektør Sjur Christian Monsen i Smedvig Eiendom forteller om et stadig større fokus på lunchtilbudet blant leietakerne. I Smedvigkvartalet har Smedvig Eiendom et tilbud fra De Tre Stuer som er blitt tatt veldig godt imot hos de som jobber i kvartalet.

– Vi hadde faktisk en leietaker som kom tilbake til oss, blant annet fordi lunchen var så viktig, sier Monsen.

KONSEPT I VEKST: De Tre Stuer har kommet inn i stadig flere kontorbygg og leverer i Smedvig Eiendoms Smedvigkvartalet.

Han forteller at under korona, så hadde man i flere perioder åpen kantine som la til rette for at folk på hjemmekontor enten kunne komme innom og hente maten eller få hjemlevering.

– Lunchtilbudet er blitt et stadig større tema når vi er i forhandlinger med leietakere. Det er tydelig at leietakere bruker et godt miljø og lunchen for å tiltrekke seg flinke medarbeidere, sier Monsen.

Åpne nytt tilbud

Frode Gydland i Herfo forteller om stort fokus på lunch blant hans leietakere.

– Den er viktig, både som en sosial arena, men selvsagt også for maten, sier Gydland.

Herfo tilbyr nå et «tradisjonelt» kantinetilbud med buffetløsning, salatbar, brødmat og lignende etter brukernes eget valg.

– Når vi til våren 2023 åpner Vingtor Arbeidsbar, vil vi dreie tilbudet mot et mer restaurant- og café-rettet tilbud, også for våre faste brukere. Da vil det hovedsakelig bli servert ferdig anrettede retter med tilhørende salat, suppe og eventuelt brød. Det vil også være et utvalg av kalde alternativet, sier Gydland.

Han mener fleksibilitet står sentralt også innenfor mattilbudet og legger til at Herfo har forståelse for at behovene kan endres fra dag til dag.

– Vi ønsker derfor også å tilrettelegge med mulighet for «grab & go» som et alternativ innenfor den løsningen for våre faste brukere. Videre vil Vingtor også være åpen for eksterne i hele åpningstiden, og det vil være mulighet for seminarer, workshops, afterwork eller andre events. Vår målsetning er at Vingtor skal bidra til å kunne tilby et mer komplett tilbud til våre leietakere og samtidig kunne støtte opp og bidra med fleksibilitet tilknyttet fasiliteter og tjenester innenfor leieforholdet, sier Gydland.