Inspirert av levende bydeler og matdestinasjoner i Tokyo, San Sebastian og New York, har Pedersgata Utvikling og daglig leder Anders Ohm de siste årene overtatt hele 35 eiendommer i Pedersgata, eller ca. 60 prosent av alle næringseiendommene.

Det som pleide å være et slitent og belastet strøk har sakte men sikkert blitt fylt opp av serveringssteder, helse- og velværetilbud, kontorfellesskap og kunst og kultur. Mens de gamle bygningene har fått tilbake sin fordums prakt, har publikum funnet veien tilbake til gadå mellom Nytorget i sentrum og Stavanger øst.

Mat fra alle verdenshjørner

Tilbudet i Pedersgata blir stadig mer variert og fargerikt, og det siste året har 12 nyåpninger satset i bydelen. Du får ditt daglige brød på surdeigsbakeriet Molinå, kan dele småretter på tyrkiske Meze, eller bestille autentisk meksikansk på Casa Salsitas.

 

Stavangers første vietnamesiske restaurant, An Nam har raskt blitt populær, mens Sandi serverer instagramvennlige desserter og kaker. Den franske bistroen Bravo og tapaskjenningen Delicatessen er også på vei inn. Anders Ohm anbefaler dessuten varmt en tur innom Norges kanskje minste kaffesjappe, Micro Kaffi, som serverer spesialkaffe fra norske og internasjonale kaffebrennerier:

– En stor suksess i et lite lokale! Folk kommer faktisk fra hele landet til den 8 kvadratmeter lille kaffebaren for å «nerde» over kaffe og bryggeutstyr, forteller han.

Samhold og mangfold

Selv om mange av spisestedene konkurrerer om de samme kundene, mangler det ikke på solidaritet og godt naboskap.

I PEDERSGATA: Zouq er Stavangers eneste autentiske pakistanske takeaway restaurant. Foto: ZOUQ

– Flere av butikkene og restaurantene i gaten samarbeider om ansatte, varer og catering. Hvis den ene går tom for french fries, og den over gaten har til overs, så deler de. Har de syke ansatte, så låner de fra hverandre. Det jobbes også for å få til en felles utkjøringsordning, forteller Ohm. Dessuten satses det på mer enn spisesteder. I det nyåpnede sy- og designstudioet Kinkeliane finner du håndplukkede japanske sybøker, én kilometer med tekstil og minst et tonn med kreativ inspirasjon. Og hos We the bloom selges håndlagede såper, øredobber i porselen og kjoler av lin, for å nevne noe.

50 millioner grunner til å fortsette

Manglende vedlikehold over mange år har gjort at de fleste eiendommene i Pedersgata krever omfattende oppussing før de kan leies ut. Egenkapitalen til å fortsette transformasjonen fant Ohm hos Smedvig Eiendom, som har gått inn med 50 millioner kroner og med det sikret seg aksjemajoritet i Pedersgata Utvikling.

– Jeg ser for meg at vi er i mål med oppgraderingene i løpet av fem år. Deretter går vi inn i en driftsfase der vi videreutvikler samhandling, ulike pakkeløsninger og kommunikasjon for å forsterke destinasjonen Pedersgata, forteller han.

Konsertscene og jubileum

Byfestivalen Utopia har i mange år vært årets høydepunkt i Stavanger. Nå har de sikret seg lokalene til Hurtigbåtterminalen, der de vil skape en helårs konsertscene med 200-250 arrangementer i året. På det sentrale Nytorget skal Stavanger kommune frem mot 900-årsjubileet i 2025 bygge en helt ny park der biler og asfalt skal vike for aktivitet, mennesker og natur. Både NRK Rogaland og Stavanger Aftenblad har signert leiekontrakt om å flytte inn i nybygget Mediebyen Stavanger som får adresse Nytorget.

– Planen er å gjøre Nytorget bilfritt. Det vil revolusjonere hele området. Det skjer nå minst tre ting samtidig som vil styrke Pedersgata. Nye Nytorget, konsertscenen Utopia på Hurtigbåtterminalen, og en fortsatt omfattende utbygging av boliger i Stavanger Øst, mener Ohm.

Pakket og klart

Eatertainment, staycation, holistays… kjært barn har mange navn. Anders Ohm mener skreddersydde pakketilbud er det naturlige steget videre for Pedersgata når transformasjonen etter hvert nærmer seg fullført. – Dette er et nytt, spennende forretningsområde der planen er å utvikle pakker der kundene bor, møtes, spiser, går på spa og opplever kunst og kultur, alt i samme gate, og gjerne i løpet av samme helg. Det kan være julebord, konferanser, teambuilding, velværepakker eller bare en velfortjent ferietur, forklarer han. Arbeidstittelen så langt er Smaken av Pedersgata. For den som vil overnatte, har leilighetshotellet Frogner House Apartments nylig etablert seg i begynnelsen av gaten med 19 leiligheter.

Milliondryss fra EU

Som én av fem byer i Europa er Stavanger valgt ut som fyrtårn for EU-prosjektet New European Bauhaus (NEB), der ambisjonen er å fremme nye, bærekraftige måter å leve på i skjæringspunktet mellom kunst, kultur, inkludering, vitenskap og teknologi. Vinnerprosjektet som fikk navnet NEBSTAR, tar utgangspunkt i Pedersgata og næringsområdet på Åsen, og er et samarbeid mellom tilsammen 16 norske, tsjekkiske og nederlandske partnere.

STORSATSING: Anders Ohm har satset alt på Pedersgata og har også fått med seg Smedvig Eiendom. Foto: Pedersgata.

Stavanger har foreløpig fått tildelt 50 millioner fra EU. NEBSTAR skal med fokus på bærekraft, estetikk og inkludering gi en kulturell og kreativ dimensjon til det grønne skiftet, og tar sikte på å forbedre offentlige rom og bygg.

Lyse idéer

Inspirert av tilsvarende festivaler i Norden arbeider kommunen med en årlig lysfestival i Stavanger med lansering i 2024, der ambisjonen er å bygge bro mellom kunst og kreative utforminger av lys i offentligheten. En forstudie er allerede gjennomført der Pedersgata og Stavanger Øst er valgt ut som satsingsområder.

– Vi planlegger blant annet et felles lysprosjekt mellom oss og kommunen der både offentlig gatebelysning og privat fasadebelysning er involvert. Mitt håp er at vi får oppgradert den permanente belysningen, slik at man kan bruke det til å skape atmosfære gjennom hele året, ikke bare under festivalen, forklarer Ohm.

Ute til lunch

Selv om flere av restaurantene i Pedersgata har omsetning i tjue-millionersklassen, er det fortsatt utfordrende med det høye kostnadsnivået som har vært det siste halvåret.

– Noe av nøkkelen til å bedre lønnsomheten, er å få opp omsetningen gjennom dagen, tror Ohm.

Derfor håper han på å styrke lunchtilbudet, og søker tillatelse fra kommunen til å få på plass mer uteservering til sommerhalvåret.

– Vi har også en del andreetasjer som egner seg perfekt for kontorer og kontorfellesskap som vil gi enda flere kunder og trafikk til tilbudene her i området, avslutter han.