OBOS Eiendom har jobbet lenge med sitt prestisjeprosjekt Construction City på Ulven, og nå begynner leietakerne å strømme til.

AF Gruppen og Betonmast er hovedentreprenører for prosjektet, og de skal sammen med OBOS flytte hovedkontorene sine til Construction City i 2025. I tillegg til store bransjeaktører skal flere oppstartsbedrifter, forsknings- og utdanningsinstitusjoner og teknologibedrifter samles under samme tak. Næringsklyngen ble etablert i 2017 og har siden vokst til nærmere 90 medlemmer.

Av det samlede arealet på 103.000 kvadratmeter, er det allerede tegnet leiekontrakter for 41.350 kvadratmeter. Sist ute er Ellingard Gruppen, som har signert en tiårig avtale i Construction City. Selskapet tar med seg 30 ansatte til det nye bransjefellesskapet på Ulven (se egen sak neste side). Ellingard Gruppen består av seks selskaper innenfor mur- naturstein og gravferdsbransjen.

Byggecluster

OBOS’ nye gigantprosjekt Hovinbyen strekker seg fra Løren i vest til Breivoll i øst og fra Bryn i sør til Bjerke i nord. Når Hovinbyen, som også Ulven er en del av, står ferdig, kan det være 40.000 boliger og 100.000 arbeidsplasser i området. På Ulven skal OBOS Eiendom samle bygg- og anleggsbransjens mest innovative aktører over 103.000 kvadratmeter bygningsmasse. Bygget, som blir 12 fotballbaner stort, skal få 4.500 arbeidsplasser innenfor bygg, anlegg og eiendom. Målet er å utvikle ett av verdens fremste kompetansesentre i sin bransje og skape den ledende destinasjonen for verdiskapende samhandling.

Legger opp til samhandling

Construction City består av en bygningskropp med seks fløyer som springer ut av en glasshall i det som omtales som «hjertet av bygget». Glasshallen har en takhøyde på 35 meter og er det første man møter på vei inn bygget. «Rommet er stort og lyst i nordisk stil, og byr opp til samhandling med ulike møteplasser, sosiale soner, et stort auditorium med plass til 200 personer, kafeer, restaurant og andre tilbud. Glasshallen er et naturlig samlingspunkt og til for alle i bygget, samt besøkende og beboere i nærmiljøet», skriver Construction City Eiendom på sine hjemmesider. Det legges opp til at tidligere konkurrenter og nye samarbeidspartnere av alle størrelser møtes for idéutveksling og for å drive bransjens samlede innovasjonsevne og konkurransekraft.

Det er Malling & Co Næringsmegling som er megler for Construction City. Næringsmegleren opererer med priskategorien «Toppleie Økern» for prosjektet, som innebærer rundt 2.100 kroner per kvadratmeter.

CoLab

Construction City har gjennom CoLab sitt eget coworking-konsept og laboratorium for teknologi og nye forretningsmodeller. På sine hjemmesider markedsfører Construction City 300 kvadratmeter med fleksible arbeidsplasser og moderne møtefasiliteter som skal demonstrere løsninger og verktøy som transformerer bygge- og eiendomsbransjen.

«Dette gjør at medlemmene kan føre informerte diskusjoner om fremtidens løsninger innen blant annet kontordesign, teknisk infrastruktur og møtefasiliteter», skriver Construction City om CoLab. Blant innholdet er et VR-laboratorium, det siste innen sensorteknologi og et makerspace med 3D-printer. I tillegg holdes det hyppige demonstrasjoner av norske og internasjonale nyvinninger som kan ha stor betydning for bransjen.