Pandemien har gitt massiv økt bruk av videoløsninger som Teams og Zoom. Når kontorbyggene åpner opp igjen vil flere enn før ikke være fysisk til stede i møterommene, men delta eksempelvis hjemmefra eller fra kafeen.

– Mange av dagens møterom er utformet for tiden da nærmest alle var fysisk tilstede i kontorbyggene. Fremover vil møterommene bli mindre og typisk ha kapasitet til maksimalt åtte personer, sier Johnny Sønderby Poulsen, forretningsutvikler for Jabras videoløsninger.

Pandemien har også gitt oss endrede videovaner, ifølge Poulsen.

– Nå er vi blitt vant til videomøter hjemmefra med stillhet rundt oss. Når vi returnerer til kontorene med mer støy vil mange foretrekke små møterom til videomøter i stedet for kontorpulten, forklarer han.

180-graders visning
Nye Jabra PanaCast 50 er utviklet for denne trenden og «den nye normalen» med blant annet stedsuavhengig arbeidssted, økt videobruk og mer samarbeid.

– PanaCast 50 har tre 13-megapikselkameraer som gir unik 180-graders visning av rommet. Dermed kan også mindre arealer benyttes som møterom fordi alle vises i bildet selv om man sitter med trygg avstand, forklarer Poulsen.

Virtuell møteleder og sikkerhetsvakt
Videoløsningen fungerer ved hjelp av AI-teknologi også som virtuell møteleder og tilpasser bildet basert på det som skjer i møtet. I praksis identifiseres den som snakker og videovisningen følger dialogen, som gir en mer naturlig møteopplevelse.
Jabras nye videoløsning leverer også en konstant datastrøm om antall personer i rommet opp mot en kapasitetsgrense som virksomheten selv definerer. Hvis antall møtedeltakere overskrider grensen, varsler den personene i rommet slik at de eksempelvis kan vurdere fysisk avstand og egen sikkerhet. Datastrømmen er anonym ettersom enheten utelukkende teller personer og ikke gjenkjenner dem. Dataene behandles også på selve enheten og ikke i skyen.

I tillegg får virksomheten datainnsikt om hvordan og når møterommene brukes.

– Hvis det viser seg at et møterom for ti personer i praksis brukes av langt færre, kan dataene brukes som beslutningsgrunnlag for om det i stedet bør konverteres til to mindre møterom, sier Johnny Sønderby Poulsen.

To videostrømmer
Videoløsningen kan også levere to videostrømmer samtidig, eksempelvis både visning av møtedeltakerne og et spesifikt annet sted i rommet. De to videostrømmene har også en innebygd funksjon for deling av tavleinnhold. PanaCast 50 registrerer, forbedrer og strømmer tavleinnholdet direkte i møtet slik at møtedeltakerne kan se innholdet og delta i dialogen samtidig som de vises i videostrømmen.

Videoløsningen har åtte mikrofoner med nøyaktig stemmeidentifisering som støttes av intelligente algoritmer for støyfjerning. Fire kraftige Jabra-utviklede høyttalere i stereooppsett uten vibrasjon fyller rommet med lyd av høyeste kvalitet. PanaCast 50 er også optimalisert for alle ledende UC-plattformer og kan brukes med Teams, Teams Rooms, Zoom og Zoom Rooms.

– Den nye normalen gir behov for ny teknologi. Vi er mer fysisk separert enn før og facility managere har en viktig oppgave med å tilrettelegge for tryggere møtearealer og god lyd- og videokvalitet. Teknologi for den nye normalen gir covid-beskyttede kontorer for at ansatte kan samarbeide trygt sammen og med kollegaer på andre lokasjoner, avslutter Poulsen.