Nå er byggingen i gang, av det som skal bli en innovasjonsklynge med alt fra e-sport til smartby. Det gamle NAV-bygget i Sverdrupsgate i Stavanger, har akkurat startet ombyggingen.
Sjur Christian Monsen, markedsdirektør i Smedvig Eiendom, forteller at gravemaskinene har tatt sitt første tak, og at Innoasis skal stå ferdig i juni neste år.
– Vi har noen problemer med forsyningsledd i Europa, men det har vi kontroll på nå, og vi tror at vi skal klare å holde oss til fristen, sier han.
Dette er et gjenbruksprosjekt. Der de bruker trekonstruksjoner for å gjøre et gammelt betongbygg nytt og spennende. Slik skal de spare miljøet for store karbonutslipp og bidra med å utvikle en bærekraftig byutvikling.
– Veni har tatt de to øverste etasjene og reservert 150 arbeidsplasser. Labene skal styreres av Nordic Edge og blir i andre etasje sammen med Nordic Edge sine lokaler og et mingleområde. I coworkingen blir det plass til 80 personer. En del av klyngemedlemmene deres, og blant annet Smartby-kontoret til Stavanger kommune kommer til å være der, sier han og påpeker at de har et luksusproblem – bygget er så å si fullt.
Monsen fremhever at Innoasis blir et bygg med mye liv. De ønsker at det skal være mye folk, særlig når de vet at kun 40 prosent av et næringsbygg er i bruk gjennom arbeidsdagen.
– Dette bygget skal brukes på en annen måte. Ta Veni for eksempel, de har mer folk enn arbeidsplasser, men så vet vi at til enhver tid er noen på hjemmekontor, ute hos kunder eller på hovedkontoret. Flere vil også bruke fellesarealene til å jobbe i, sier han.
Bygget blir rigget for å være et levende laboratorium. Det betyr at bedrifter kan teste nye produkter inne i bygget. Det kan være sensorer, energisystemer, solceller, vannsparing, møbler eller software. Datafangsten i bygget skal gjøre det mulig å måle effekten av produktene som installeres og infrastrukturen er rigget for å muliggjøre oppkobling av helt nye løsninger.
Flerbruksfasiliteter
Smedvig ønsker å bygge fremtidens bygg, med et lavt karbonavtrykk, og med fellesfasiliteter ved siden av hverandre.
– Vi vil utnytte fellesfasilitetene på en bedre måte, med Smedvigkvartalet og Finansparken rett i nærheten ønsker vi å dele på funksjonene i de ulike byggene. Det blir en kiosk i Innoasis, og de ansatte kan bruke kantinen i Smedvigkvartalet, og auditoriet i Finansparken. Samt at de andre leietakerne kan benytte seg av eventområdet og pitch-scenen her, sier han.
Monsen påpeker at dette blir enkelt å fasilitere ved hjelp av den digitale plattformen Life@Work, som gjør dette sømløst via en app.
– Er det 50 folk som skal ha tilgang til et eventlokale for noen timer, kan vi gi dem det via appen, sier han.
Smedvig skal også tilby et program for leietakerne, som i korte trekk går ut på å hjelpe bedriftene med videre vekst. De skal få tilgang til alle tjenester de trenger for å vokse. Dette kan være bistand med regnskap, revisjon, juridiske tjenester, nettverk, rådgivere osv.
– Tanken er at leietakerne skal få mer enn de fysiske arealene, vi tilbyr også hjelp og bistand for selskaper i tidlig fase. Mange gjør nybegynnerfeil når de starter – det er ingen vits å finne opp hjulet to ganger, sier markedssjefen.
E-sport
E-sport er verdens raskest voksende fenomen.
– Master-Blaster utvikler en spennende plattform der bedrifter, venner eller andre kan organiser sin egen e-sportliga. De er et godt eksempel på et initiativ som springer ut fra et samarbeid på tvers av flere medlemmer i klyngen, sier han.
Master-Blaster er eid av Altibox AS, Veni AS, Become Legends, og nå nylig ProUnite AS.
Interessant arkitektur
Bygget skal innby til samhandling, og får et stort glassoverbygd atrium med en bred trapp, som også fungerer som tribune foran et repos som kan brukes som scene – dette binder underetasjen sammen med førsteetasjen. Toppetasjen får flere takterrasser og møterom med stor takhøyde og utsikt over Ryfylke.
– Ettersom dette er en ombygging har vi måtte forholde oss til det som er, og det gir en del kule løsninger, slik som 8 mesters takhøyde i de øverste etasjene. På de soleksponerte takflatene vil det bli montert solcellepanel og på de øvrige takflatene vil det bli sedum. I tillegg til å bidra med energidempende ytelser, bidrar dette også til at bygget fremstår som grønt og passer godt inn med Finansparken, sier han
– Innvendig vil bygget blir strukturert og strammet opp. Alle hovedkonstruksjoner skal utføres i massivtre. Arkitektene Helen & Hard har lagt vekt på en enkel materialpalett der tre og betong er noen av de viktigste elementene de bruker, avslutter Monsen.