Med sin lysende røde drakt kaster Selma Ellefsens vei 10 farge over Økern. Krohnark fikk i bestilling av Mondrian å renovere bygget fra et grått og slitent lager, til et nytt og spennende konseptbygg. Med sine store og åpne etasjer finner vi leietakere som Flexi Store og Makeup Mekka. I 7 etasje er det utviklet en egen konseptetasje perfekt for eventer, agenturer, film og kultur.

– Med Tiern ser vi fremover mot hva Økern er i ferd med å bli – en spennende og mangfoldig bydel med behov for farge, overraskelser og annerledes konsepter, sier Heidi Krohn, interiørarkitekt og mentor i Krohnark.

Siden 2010 har Krohnark spesialisert seg på rehabilitering av kontorbygg og har med årene blitt såkalte «rehabiliteringsspesialister». For interiørarkitekten handler det om å tenke utenfor boksen og skape prosjekter som skiller seg ut fra normalen.

– Vi lager gull av gråstein – det er der vi er gode, sier Krohn med et smil.

Fra tomt til fulle hus

Øystein von Krogh, eier av Mondrian, forteller at dette har vært et vanskelig bygg å få leid ut, og at de har hatt eiendommen i mange år.

– Den har vært original, grå og trist og forsvunnet i «mengden». Det har tidligere vært tungvint å komme seg dit, samtidig som Økern sto stille over lenger tid i påvente av at de større utbyggerne skulle starte opp, sier han og påpeker at de ikke klarte å bestemme seg for hva de skulle gjøre med bygget. De hadde rammetillatelse til både et leilighetshotell og kontorbygg, men det lønte seg ikke økonomisk. Derfor endte det med et konseptbygg med fremhevelse av byggets kvaliteter som blant annet betong og industri.

– Bygget sto mer eller mindre tomt. Vi begynte å rive ut alt, og åpne opp. For å vise hvor fint det egentlig er. Det er smalt, søylefritt og har en vanvittig 360 graders utsikt. Med en ekstremt sentral beliggenhet og tydelig identitet til alle mulige innfartsveier, sier Krogh.

De lagde også noen illustrasjon av hvordan bygget kunne se ut. Telefonene begynte å ringe og flere kom på visning.

– Fra å jobbe med tradisjonelle kontorer til å vise noe åpent i en røff stil, merket vi økt pågang. Vi satt i gang med renoveringen til de ulike leietakere, som har flyttet inn i bygget i dag. Nå er nesten hele bygget leid ut, sier han fornøyd.

I første og andre etasje er det et minilager, og tredje etasje får en lager/showroom funksjon.

I femte etasje renoverer de en ny kontoretasje som vil bli som syvende etasje, og i sjette etasje holder Makeup Mekka til.

Foto: Krohnark

– I syvende etasje ser vi etter en ny kontorbruker, enten de driver med event, trenger showroom, plukklager og kontor, det vet vi ikke. Vi har et par gallerier som vurderer lokalene. Der vi gjør det samme – river alt og sliper betong på gulv, stripper himling til betongen, ny ventilasjon og røffe lokaler. Det var det som var løsningen, sier han og konstaterer at dette er utradisjonelle og fleksible lokaler.

Gårdeieren har også satt inn vareheis, og egen vareinngang. Dette betyr mye for de leietakerne de har i dag.

– Ta Makeup Mekka som eksempel. De har en hel etasje de bruker som plukklager. For ansatte å kunne jobbe i fjerde etasje med 360 graders utsikt, kontra å ha arbeidsplassen i en mørk kjeller utgjør en stor forskjell både med tanke på luftkvalitet, utsikt og arbeidsmiljø, understreker han.

Det røde huset på Økern

I Selma Ellefsens vei 10 har fasade, fellesarealer og leiearealer fått et løft. Fasaden har fått en ny, rød farge, i lag med ny skilting og konseptbelysning. Med ønske om å tilrettelegge for både nabolag, miljø og tilgjengelighet har byggets utearealer fått ny og fargerik sykkelparkering, samt frisk og frodig beplantning. Viktigheten av farge har vært sentral.

Trer du inn i bygget vil du se et nedtonet, men mer kunstnerisk og industrielt utrykk. Alle skilt er spesialdesignet, samt at i resepsjonen finner du et enormt fotoverk på 3×4 meter av den norske fotografen Stephen Butkus. Interiørarkitekten forklarer at hensikten er å skape kontrast for de besøkende. Direkte fra et industriområde langs hovedveien, inn i et særegent og kunstnerisk lokale.

– Vi ønsker å lage et bygg som skiller seg ut fra mengden. Vi tenker eiendommens lokasjon bidrar til å heve kontrasten i hva bygget har å by på – en wow-effekt, sier Krohn.

I leiearealene i første og andre etasje finner du et lysere utrykk med industrielle minilagere fra Flexi Store. Alle overflater er oppgradert i henhold til vare- og transportbruk. Fra vareinngangen kan leietakere kjøre direkte inn i området, samt benytte seg av oppgraderte vareheiser.

– Etasjene oppover i bygget har blitt åpnet opp og omgjort til industrielle «wearhouses». Betonggulv er slipt ned og polert, betongvegger er fremhevet og rammer er malt i matt sort. Elektronikk, belysning og varme er også oppgradert med Dali-styring og padkontroll, beskriver hun.

Foto: Krohnark

«Rocke it up»

I syvende etasje finner vi byggets perle ifølge interiørarkitekten. Fra et slitent lagerlokale har Krohnark omgjort etasjen til et luksuriøst showroom og eventspace. Med ønske om å fremheve byggets industrielle kvaliteter ble alle overflater malt, vinduer oppgradert, samt betonggulv slipt ned og polert.

– I hjertet av lokalet har vi installert et sett piovetdører i mørkoljet tre. Disse kan spinne rundt sin egen akse og fungerer som en lun og behagelig romdeler. Etasjen består i dag av prosjektrom, møterom, bad, kjøkken, lounge og to større arbeidssoner. I enden av lokalet finner vi også en eldre safe omgjort til et moderne «sanserom», beskriver Krohn.

– Ankomst til etasjen skjer direkte fra heis ut mot kjøkken og lounge. Dette området er delikat møblert og skreddersydd for en spesiell og varm velkomst. Kjøkkenet er designet med sorte fronter og slipte benkeplater i corian. Spesialmøblering er designet i mørkoljet profilert treverk, med luksuriøse tekstiler fra Italia, fortsetter hun.

Alt av løs møblering er levert av Expo Nova og Vipp. Lyd og TV kommer fra Bang&Olufsen. Etasjen besitter også en rekke verker fra kunstnere som blant annet Bjarne Melgaard, David Yarrow og Tyler Shields.

– Vi liker utfordre tradisjon, «rocke it up». Syvende etasje i Selma Ellefsens vei 10 er et resultat av dette. En high-end og ren etasje krydret med noe litt uforventet og nytt, fremhever interiørarkitekten.

Foto: Krohnark

Fokus på kostnader

– Vi ønsker å tiltrekke oss alle typer leietakere hit til Selma Ellefsens vei 10. Særlig de som bruker kontorarealene aktivt til in house event, lunsjer og aktiviteter. I syvende etasje, der vi har disse piovetdørene som snurrer rundt sin egen akse, kan man dele lokalet i to, og ha produksjon og sosialt på den ene siden og f. eks ha et rent lager/ showroom på andre siden, understreker han.

Noe av det som har vært viktig for Krogh i denne prosessen har vært å kunne holde kostnadene nede, samtidig tilby et bra produkt, men ikke konkurrere med de dyreste kontorene i området.

– Det er mye som bygges på Økern om dagen. Dette blir en ny bydel med både mange arbeidsplasser og boliger. Vi har et annerledes bygg med god synlighet. Det er farget rødt. Et tydelig bevis på hvor mye maling kan gjøre. Nå vet alle hvor «Det røde bygget på Økern» er, sier han.

Gårdeieren påpeker at området har en spennende tid i vente. For alt rundt dem skal rives og bygges nytt.

– Da vil det ikke være noe gammelt igjen på Økern, med unntak av høyblokka som kanskje blir. Da er det kun dette bygget som blir stående igjen sentralt, avslutter Krogh.

Se alle bildene i siste utgave av NæringsEiendom.