I 2014 startet Bendik Gill Bakken, Aleksander og Joakim Blomskøld selskapet Fiken. De tre irriterte seg over hvor vanskelig regnskapsprogrammer var, og ville gjøre det superenkelt.

– I Fiken vil vi to ting: Glede oss til å gå på jobb, og lage produkter som gjør oss stolte. Kontor og arbeidsplass er veldig viktig for oss, sier Bendik Gill Bakken, administrerende direktør i Fiken.

De har nylig flyttet inn i nye lokaler på Paleet i Oslo, da de kun satt i de gamle midlertidig. Samtidig som de trengte mer plass. De har vokst raskt og blitt flere mennesker.

– Mye fordi vi rett og slett har de flinkeste folka, og tar godt vare på dem. Best mulig (ikke flest mulig) mennesker, er en av våre grunntanker. Det er du og din kunnskap som til syvende og sist driver Fiken videre, sier han fornøyd.

Foto: Niklas Hart

Jobben skal tilpasse seg deg

Som en gründerbedrift i rask vekst, hadde Fiken behov for et hjem hvor familien kunne vokse. For Fiken, som for det meste har kundekontakt digitalt, skulle deres nye hjem være et inspirerende sted for de ansatte. De ønsket et sted med karakter og særpreg, som står i stil med deres verdier og identitet. Men først og fremst var de opptatt av hverdagen og hvordan den kan bli noe eget.

– Vi har klokkertro på at jobben skal tilpasse seg deg og dine styrker – ikke omvendt. Derfor har vi fjernet rutiner, byråkrati og ledere som står i veien. Hos oss betyr dette: Ingen time- eller ferielister, bort med estimater og budsjett, inn med kvalitet og stolthet, oppgaver velges – de tildeles ikke og rammer for å lære, fremhever gründeren.

Foto: Niklas Hart

Ta en powernap på kontoret

Lokalet i Karl Johans gate er rikt på detaljer og materialer som bindingsverk og teglstein, fra bygårdens gamle opprinnelse. Lokalet har fått en særegen identitet og atmosfære ved bruk av farger, og skreddersydde løsninger som plantevegg, sovepods og allrom med amfi. Fiken har fått et inspirerende hjem med karakter og personlighet, og et mangfold av funksjoner til arbeid og samhandling. Et sted man tar skoene av, drikker god kvalitetskaffe og har det gøy på jobb.

– For oss var det avgjørende at de nye kontorene var genuint gode å jobbe i. Vi brukte mye tid på å diskutere hva vi synes var viktig. Funksjon betyr mye for oss, samtidig som vi ønsket å få inn elementer som skapte en tydelig identitet, sier han.

Kontoret skulle være annerledes og unikt, akkurat slik Fiken ønsker å være. De ville ha det uformelt.

– Dette er Norges eneste lokaler med sovepods (som vi vet om i hvertfall), og vi har skofri sone inne, sier Bakken.

Andre ting de var opptatt av var: Lyd-og støyisolering og god luft, og at kontorene legger til rette både for å være kreative og snakke sammen, men også kunne jobbe konsentrert (som er det man gjør mesteparten av dagen).

– Vi ønsket rett og slett lokaler vi kunne være stolte av, og noe vi følte ikke alle andre hadde, og det har vi fått. Vi lever av de ansattes kreativitet og hjerner; da må vi ha lokaler som bidrar til dette. Vi har også et uttalt mål om å skape Norges beste arbeidsplass for produktutvikling, lokalene er en naturlig del av dette, fremhever han og avslutter: – Selv om det selvsagt har kostet både med lokasjon og tilpasninger er det i den store sammenhengen en liten utgift.

Foto: Niklas Hart

Et friskt pust innen regnskap

Lars Olav Dybdal, interiørarkitekt hos Iark er veldig fornøyd med resultatet de har fått til hos Fiken. Kort oppsummerer han det som: Fargerikt og lekent med kontraster i materialbruken.

– Lokalet er rikt på detaljer og materialer som bindingsverk og teglstein, fra bygårdens gamle opprinnelse. For oss var det viktig å beholde og fremheve kvalitetene og materialene som lå i lokalet fra før, både med tanke på miljø og uttrykk. Det var også avgjørende å skape et sted som menneskene i Fiken kan identifisere seg med, sier Dybdal og påpeker at Fiken er utradisjonelle og et friskt pust innen regnskap. Derfor var det vesentlig at deres nye hjem gjenspeilet dette.

Lokalet i Karl Johans gate var opprinnelig en del av et røft butikklokale og lager i 2.etg på Paleet, men skulle omreguleres til kontorlokale. I lokalet var det en stor ståltrapp opp fra butikken i underetasjen som ble fjernet og dekke ble tettet igjen.

– Gamle teglvegger som var eksponert ble beholdt. Lagerarealet ble omgjort til en kontorfløy. Her ble det lagt ny fiskebeinsparkett i eik og vinduene ble åpnet opp for å skape gjennomlys. Himlingen og alle tekniske føringer i lokalet ble eksponert og malt sort for å få maksimal himlingshøyde, forklarer han.

Interiørarkitekten forteller at lokalene fikk nye glassvegger med sorte profiler, og at høye dører ble satt inn mot team- og møterom, som understreker den rause himlingshøyden i lokalet.

– Hver fløy med arbeidsarealer ble malt i hver sin fargegradering, med en fargenyanse i hvert rom. Det ble levert noen tilpassede snekkerleveranser; i midten av lokalet mot en kjernevegg ble det laget tre hvilebåser/«sovepods» over to nivåer. I enden av lokalet, i allrommet, ble det tegnet inn et amfi med integrerte sofamoduler. I tilknytning til allrommet ble det anlagt nytt kjøkken, forteller Dybdal.

Foto: Niklas Hart

Velkommen inn til Fiken

Kontoret har en raus inngang med plass til å ta av skoene før vi entrer lokalene. En stor grønn plantevegg med Fikenbladet i neon ønsker velkommen. Inn til venstre ser vi den blå fløyen med åpne arbeidsareal og teamkontor langs ene fasaden. Høye glassvegger rammer inn teamkontorene i den rosarøde fløyen på venstre side og skaper åpenhet inn til teamkontorene. Korridoren ender i en fleksibel sone med kjøkken og spiseplass. Her foregår alle arrangementer, morgentrim, presentasjoner og juleverksted. I midten av lokalet ved kjerneveggene er toaletter og hvilebåser lokalisert.

– Vi er glad vi klarte å gjenbruke så mange av overflatene som var i butikkdelen fra før. Det er også første gang vi har tegnet sovepods i et prosjekt – det var gøy. Vi er også fornøyde med at begge spesialtilpassede løsningene tilfører lokalet både visuelle og funksjonelle kvaliteter som utnytter byggets spesielle geometri, sier han og fortsetter: – Det at Fiken ser ut til å trives og er stolte av sitt nye hjem, er for oss det viktigste. Da blir vi glade og fornøyde.

Se alle bildene fra kontoret til Fiken papirutgaven til NæringsEiendom.