– Grønne byer er fremtiden og da må vi se opp! Takene utgjør en fantastisk ressurs. En ressurs som både byenes befolkning vil nye godt av, og som også har en stor miljøeffekt, Thomas Skjennald, kommunikasjonssjef i Felleskjøpet.
Felleskjøpet har den senere tiden jobbet mye med urbant landbruk gjennom
selskapet U.Reist som de har kjøpt seg inn i. Deres kunnskap fra 125 års drift mot norske bønder kombinert med Ureist sitt engasjement innen urban dyrking danner grunnlaget for et nytt satsningsområdet for dem.
– Bare i Oslo er det anslagsvis 14 millioner ubenyttede kvadratmeter tak. Dette tilsvarer et areal like stort som 2.000 fotballbaner. Alle eksisterende tak kan ikke gjøres om til grønne oaser, slik vi har gjort på Økern Portal, men i nye byggeprosjekter må disse
ressursene utnyttes på en helt annen måte i fremtiden, sier han.
Felleskjøpet har brukt hele sin kompetanse og mulighetene som ligger i deres konsern til å utvikle nye løsninger som nå gjør grønne tak mulig i en helt annen skala enn tidligere. Blant løsningene er egenutviklet jord som er lettere enn vanlig jord og tillater å ta i bruk større flater på byggene (med tanke på vektproblematikk).
– Sammen med Norgro har vi utviklet egne retensjonsmatter til tak som magasinerer vann og gjør takene selvvannende. Dette påvirker også fangst av regnvann som ellers ville krevd vanndeponier under bygget, forklarer han.
Mer regn og våtere klima er ventet som følge av klimaendringer. Da vil vannhåndtering i byene bli under press. Ifølge Felleskjøpet er grønne tak er en viktig del av løsningen for å møte denne utfordringen.
– For utbyggere som vil utnytte takene bedre til grønne løsninger er det viktig at dette planlegges tidlig i prosessene slik at dimensjoneringen blir riktig, fremhever han.
Spiselige byrom
Felleskjøpet og U.Reist har allerede samarbeidet om flere prosjekter, og har blant annet etablert egne andelslandbruk på Fornebu og i Lillestrøm. Prosjektene har fått stor respons hos innbyggere i nærområdene og bidrar til at stadig flere kan dyrke egen mat i byen. Det neste store vekstområdet blir grønne tak og spiselige uterom i utbyggingsprosjekter.
– Nordmenn vil dyrke egen u-reist mat. Gjennom flere år har trenden vært tiltakende, og med koronakrisen har interessen for egenprodusert mat skutt i været. Nå kommer også utbyggere og kommunene etter, og vi vil se en liten revolusjon når det kommer til grønne tak i byene våre i årene som kommer. Felleskjøpet utvikler nå løsninger som vil skape store muligheter for slike etableringer fremover, og allerede i år vil vi lansere store prosjekter på byens tak, forteller Petter Hagfors, som leder forretningsutvikling detaljhandel i Felleskjøpet.
U.Reist vil skape uterom der mennesker og insekter har natur å utfolde seg i.
– Det er fantastisk å merke at interessen for hvor maten vår kommer fra øker. Gleden av å sette tennene i en u-reist tomat du selv har dyrket er unik. Vi vil gi alle muligheten til å dyrke denne interessen, midt i byen. Tenk deg en by hvor det vokser bønner over betongen og blomsterenger med humlesus der det i dag er «gressørken», det er byen vi drømmer om, sier Andreas Capjon, daglig leder i U.Reist.
8.000 kvadratmeter spiselig park
– For Felleskjøpet og Ureist er taket på Økern Portal det største vi har gjort så langt og viser virkelig hvilke potensiale som kan tas ut i store/nye byggeprosjekter. Her er 8.000 kvadratmeter blitt til spiselig park, andelslandbruk for lokalbefolkningen og en markedshage hvor restaurantene i bygget dyrker sine egne grønnsaker på taket, forteller Hagfors.
I tillegg er taket åpent for alle når byggeprosjektet er fullført med en liten løpebane, treningsapparater og benker hvor man kan nyte parken.