Kontorbygget Parallell Oslo ønsket å oppmuntre de som kan, til å ta trappene istedenfor heisen. Ideen til Xenz var å blande eksisterende arkitektoniske trekk med et landskapsmaleri fylt med farger og bevegelse.

– Jeg elsker hvordan et maleri kan oppløse overflater og blande fantasi med virkelighet. Da jeg så gulvet i trapperommet, forsto jeg at dets mønster ga mulighet for å skape den optiske illusjonen av at gulvet forlenges inn i veggen. Jeg tror det er hva kunst i alle dens riker kan gjøre – ta deg med til et annet sted, utenfor bygningens vegger, sier Graeme Brusby, graffitikunstneren Xenz.

Resultatet av dette strekker seg over tre etasjer, og ved de ulike inngangspunktene til trappeløpet, finnes små visuelle hint, som inviterer blikket videre til å utforske kunstverket som nærmest fremstår som en slags luftspeiling med klatreplanter, sommerfugler, fossefall og eksotiske fugler.

James Finucane, fra Street Art Oslo fremhever at Xenz maler landskap som henter sin inspirasjon fra naturens verden, og var det opplagte valget for Parallell Oslo.

– Ikke bare er bygningen på stedet til den gamle Løren-gården, men Oslos overflod av grønt områder, skoger og elver er alle representert på en eller annen måte, sier han.

På oppdrag fra Skanska, produsert av Street Art Oslo, tok arbeidet syv dager å fullføre i sin helhet.

Gir mer energi inn i bygget

– Vi tok kontakt med Street Art Oslo fordi vi ønsket å tilføre trappeløpet vårt noe ekstra som kunne oppmuntre til å ta trappen fremfor heisen. På Parallell har vi hatt en ambisjon om å skape et kontorbygg som gir energi til de som bruker bygget. Vi tilbringer veldig mange av døgnets timer innendørs og på kontoret, så å ivareta folks helse og velvære i kontorbygg er essensielt, sier Karin Synnøve Lund, prosjektsjef i Skanska Commercial Development Norway.

– Alt fra luftkvalitet og lysforhold til hva man ser og opplever rundt seg påvirker helsen og trivselen vår. Vi har blant annet vært opptatt av å ta naturelementer inn i bygget, så da vi ble presentert for Xenz var vi ikke i tvil.  Xenz og kunstverket hans har tilført Parallell noe helt unikt, og vi oppdager stadig nye detaljer, forsetter hun.

Prosjektet er ett av fire som Xenz gjennomførte under et måneds opphold i den norske hovedstaden i sommer.