I midten av januar flyttet Stor-Oslo Eiendom inn i nye lokaler i Dronning Eufemias gate 16 (DEG 16) i Bjørvika, i Oslo. Eiendomsutvikleren holdt tidligere til i Kirkegata 17 i Kvadraturen, men hadde et ønske om bedre plass og mer funksjonelle kontorlokaler.

– Vi er veldig fornøyd med de nye lokalene. Beliggenheten er fantastisk. Vi ligger midt i et knutepunkt og det er enkelt å komme seg til og fra. Det er i dette området utviklingen skjer og det passer oss godt som selskap, samtidig har vi utsikt utover det nye Oslo, sier Mathis Grimstad, administrerende direktør i Stor-Oslo Eiendom, og påpeker at de ikke flyttet til Bjørvika for å være pompøse eller at de er høye på seg selv, men at det er et attraktivt område med høy aktivitet.

– Etter at vi flyttet hit og har fått så fine kontorer, vil alle komme til oss. Det er mange eksterne som spør om å holde møtene her – det er gøy. Det har virkelig vært et løft i organisasjonen, og de ansatte har lyst til å bruke det. Vi holder frokostmøter og skal være rause, derfor sier vi til våre samarbeidspartnere at de er velkomne til å sitte hos oss når de ønsker. Vi har flere prosjektteam som benytter seg av tilbudet og sitter samlet her for å jobbe tettere, sier eiendomsutvikleren og legger til at de ansatte også kan disponere lokalene fritt. Enten det er for å ta et glass vin før operaen eller til private eventer.

Foto: Dag Sandven

En mer sammensveiset gjeng

Grimstad forteller at de trivdes godt i Kvadraturen, men at de vokste ut av lokalene og ønsket å se alle ansatte. Rominndelingen i Kirkegata 17 var ikke optimal, og de ulike avdelingene satt adskilt. Nå sitter alle ansatte i åpent landskap, slik at de kan se hverandre.

– Vi trives godt med åpent landskap, og jeg opplever at vi har blitt en mer sammensveiset gjeng etter at vi flyttet. Nå kjenner vi pulsen i de ulike prosjektene bedre. Enten om et prosjekt går veldig bra eller er trøblete er det enklere å bistå hverandre, for alt er mer synlig, forklarer han.

For at det åpne landskapet skal fungere optimalt er det rikelig med møterom, telefonbokser, små stillerom og arbeidsrom. De har både møterom for interne og eksterne møter. Eiendomsselskapet har hele 1.000 kvadratmeter fordelt på 36 ansatte.

– Det er bra funksjonalitet. Det har vi spesielt merket etter korona, og jeg er glad vi har investert i godt utstyr for videokonferanse – alle rommene har det. Nå jobber de fleste på kontoret, og det fungerer godt ettersom vi har en hel etasje for oss selv. Opprinnelig hadde vi free seeting. Mange av oss er mye ute av huset og da kan det bli litt glissent hvis folk sitter for spredt. På grunn av korona har vi nå gått tilbake til faste plasser, sier han.

Grimstad trekker også frem at innen næringseiendom har det lenge vært en diskusjon rundt åpent landskap og cellekontor, og særlig nå etter korona.

– Åpent landskap fordrer at du har nok tilgjengelig areal til å trekke deg tilbake. Du ser en tendens både hos DNB, Gjensidige og PWC at disse har effektivisert arealene. Alle sitter tett, det er free seating og ingen plass å trekke deg tilbake, da fungerer ikke konseptet og det kan bli utfordrende for organisasjonen, sier han.

Foto: Dag Sandven

Som å komme hjem

For Stor-Oslo Eiendom var det avgjørende med lokaler som passet deres profil og virksomhet. De ønsket å ha det moderne, men lekent – ettersom de er opptatt av å ha det gøy på jobb.

– Kontoret skal representere oss som selskap. Vi er eiendomsutviklere og jobber med bolig, knutepunkt, bygulv, handel, servering, kontor og hotell – hele spekteret. Vi ønsker å skape gode og urbane byer, og dette skal også våre lokaler representere. Her er det live, work, play og eat. Kontorene skal viske ut forskjellen mellom privat og jobb, forklarer han.

Derfor har de både egen bar, kjøkkensone, kreative soner og musikk i hele etasjen.

På spørsmål om hvorfor de valgte Braathen Eiendom som gårdeier svarer Grimstad at de vurderte ulike lokasjoner og gårdeiere, men at blant annet Aker Brygge ble for corporate for dem.

– Det er litt for mye finans og advokater der, og det blir feil for oss. Braathen er fantastiske på service, fra du kommer i resepsjonen til eventuelle problemer som kan oppstå på kontoret – de sender en vaktmester i løpet av få minutter, sier han fornøyd og fortsetter:

– Vi ga dem en utfordring. Lokalene var ganske kjedelige i utgangspunktet, og vi ba dem hjelpe oss å lage byens kuleste lokaler, sier han og understreker at en viktig del av lokalene og opplevelsen er kunsten som er nøye plassert i lokalet. Vi har engasjert kunstnerduoen BROSLO som har laget flere av kunstverkene.

For og oppnå målet fikk de hjelp av Grape Architects, som fokuserte på byen og brukte det i konseptutviklingen. Byen, som begrep, ble brukt som utgangspunkt for de ulike temaene i hvert rom og til å definere materialvalg, farger og utforming av spesialinventar.

Foto: Dag Sandven

Byen som inspirasjon

– Det har vært utrolig gøy å jobbe med lokalene til Stor-Oslo Eiendom. Her føler vi at vi har fått til å lage et kontor som utfordrer oppfattelsen av hvordan et kontor kan se ut, uten at det går på kompromiss med funksjonalitet. Som eiendomsutvikler er de opptatt av byutvikling og byen som konsept var derfor en naturlig vei å gå. Temaer fra byen har blitt brukt til å programmere lokalene, til å inspirere design av spesialinnredninger og i utvelgelse av møbler, sier René Damborg, Industrial designer i Grape Architects.

Han forklarer at etasjens midtstilte ankomst skapte et naturlig skille imellom rolige interne funksjoner og mere livlige og eksterne områder.

– Programmer fra byen ble brukt til å skille disse områder i deres bruk og uttrykk. Man ankommer i Terminalen, hvor folk går igjennom fra A til B, sender mail før neste avgang eller venter på en de kjenner, sier han.

I nærhet til inngangen (Terminalen) er møterommene, som blir brukt til eksterne besøk, som Rådhuset, Galleriet og Chambre Séparée. Downtown er lokalets sosiale samlingspunkt, hvor man kan spise rundt Fontenen (6m langt bord med is-brønn), spille bordfotball eller bruke de mobile tribuner til allmøter.

– Rommene i denne delen av etasjen ble programmert med urbane funksjoner som Diskotek (toaletter), Kiosk (stillerom) og Speak Easy bar(stillerom). Bak denne blokk av rom ligger den urbane «teglbelagte» Bakgården, som er prosjekt- og samhandlingsområde med fleksibel VR-utstyr og møtesoner, beskriver Damborg.

Foto: Dag Sandven

Villaen

Villaen i den andre enden er roligere og mer privat. Her har møterommene temaer som: Finstuen, Biblioteket, Vinterhagen og Kjøkkenet. Arbeidsplassene er plassert i den roligste del av etasjen, som er Hagen bak villaen.

– Med så mange ulike temaer har spesialdesignet elementer vært en stor del av prosjektet og dette har vært en veldig givende del av prosjektet. Vi er veldig fornøyde med det endelige resultatet, sier han fornøyd og legger til: En stor honnør til Haugland Interiør, som har levert raskt og bra på alt vi har designet, fra skjult barskap til neonlys og 1080 hermetikkbokser i ulike farger.

I tillegg til mye spesialinnredning har også kunsten bidratt til å forsterke det urbane uttrykket i lokalene.

– I løpet av prosessen har Stor-Oslo Eiendom vist oss stor tillit og har vært modige nok til å stå ved kvalitetene i det fargerike prosjektet gjennom hele prosessen. Med denne oppbakkingen er prosjektet endt opp med å bli noe utover det vanlige, avslutter han.

Se alle bildene i den siste papirutgaven av NæringsEiendom