Det gamle NAV-bygget i Sverdrupsgate i Stavanger, rehabiliteres om dagen. Bygget vil stå klart sommeren 2021, og Nordic Edges innovasjonssenter, Innoasis vil åpne.

Sjur Christian Monsen, markedsdirektør i Smedvig Eiendom, forteller at Innoasis er et gjenbruksprosjekt. Der de bruker trekonstruksjoner for å gjøre et gammelt betongbygg nytt og spennende.

– Slik sparer vi miljøet for store karbonutslipp og er med på å utvikle en bærekraftig byutvikling. Vi tror mange av fremtidens kontorbygg allerede er bygd, og at vi i fremtiden vil se en stadig økende grad av gjenbruk, sier han.

Innoasis er et eksempel på hvordan man kan forvandle et slitent og arkitektonisk utfordrende bygg til å bli en perle.

– Bygget får et spennende interiør som innbyr til samhandling. Et stort glassoverbygd atrium med en bred trapp, som også fungerer som tribune foran et repos som kan brukes som scene – dette binder også underetasjen sammen med første etasje, forklarer markedsdirektøren.

Toppetasjen får flere takterrasser og møterom med stor takhøyde og utsikt over Ryfylke.

– Fasadene dekkes av planter og solceller på de sørvestvendte takene, det lager liv og sørger for energitilførsel, sier han.

En arena for kompetanse og gründerånd

Innoasis er både navnet på bygget, men også Nordic Edge sitt innovasjonssenter.

– Vi har kalt bygget for Innoasis, da vi tenker at hele bygget er en «living lab». Uten å røpe for mye kan vi si at miksen av leietakere i dette bygget er unik. En blanding av gründere, oppstartsbedrifter, klynger, teknologiselskaper, investorer og finansselskaper vil sørge for en potent miks som vi tror vil avlede en rekke knoppskyting! Vi tror bygget vil yre av aktiviteter og liv. I Smedvig sier vi «fra sort gull til lyse ideer» og vi føler virkelig at Innoasis passer inn under disse fanene, påpeker han

For Stavanger tror Monsen Innoasis ikke bare vil være med å lyse opp bybildet, ettersom det ligger godt synlig fra innseilingen, men at det også vil representere en ny type byutvikling, skape nye arbeidsplasser og være en fantastisk arena for kompetansen og gründerånden som finnes i regionen.

Karl Fjelde Nevland, forretningsutvikler for Innoasis i Nordic Edge – Norges offisielle innovasjonsklynge for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn, forteller at det lett kan skapes homogene ekkokamre, ved å for eksempel sette sammen én type aktører og skape en startup-boble, akademiker-boble eller kommunal-boble.

– Det unike her er at vi samler både investorer, oppstartsbedrifter, akademia, tech-bedrifter og offentlige aktører. Og ikke nok med at de sitter på samme adresse: Innoasis vil kontinuerlig skape aktiviteter som trigger samhandling mellom aktørene. Her vil kommunene finne løsninger på sine utfordringer, og bedriftene vil benytte seg av den nyeste forskningen, sier han.

Initiativtakerne bak Innoasis er: Microsoft, TietoEvry, SpareBank 1 SR-Bank, Lyse, Smedvig, Stavanger kommune og Nordic Edge. Innoasis vil gi tilgang til ressurser hos samarbeidspartnerne. Det vil for eksempel etableres mentorprogrammer hvor selskaper kan koble seg mot fagekspertise hos disse aktørene, for å få hjelp til vekst og internasjonalisering.

Et levende laboratorie

– Bygget i seg selv blir rigget for å være et levende laboratorium. Det betyr at bedrifter kan teste nye produkter inne i bygget. Det kan være sensorer, energisystemer, solceller, vannsparing, møbler eller software. Datafangsten i bygget skal gjøre det mulig å måle effekten av produktene som installeres og infrastrukturen er rigget for å muliggjøre oppkobling av helt nye løsninger, forklarer Nevland. Han understreker at det ikke er nødvendig at alle selskapene skal bygge sin egen infrastruktur av dataflyt, brukertestings-laber og prototypeverksteder.

– Vi lager en felles infrastruktur som reduserer tiden og kostnaden med å utvikle nye produkter. Vi jobber blant annet med å bygge digitale tvillinger i et laboratorium for byplanlegging. Her kan arkitekter, utbyggere og byplanleggere jobbe sammen for å finne gode løsninger.

Hvis et selskap ønsker å teste ut et pilotprodukt på det landsdekkende IoT-nettverket til Altibox, er det Innoasis som er kontaktpunktet som hjelper å sette opp, koordinerer og gir tilgang, sier han.

Innoasis har knyttet seg til flere akseleratorprogram som gir selskaper med ambisjoner om å vokse god hjelp: Microsoft for Startups, Gründere i Vekst, ITSA Growth og Gründerhub.

– Det vil være sterke internasjonale koblinger fra starten. Vi jobber tett med miljøer i hele Norden for å gjøre veien til det internasjonale markedet så kort som mulig, fremhever han.

Skal sette Norge på kartet

Innoasis har så vidt åpnet. Nå kjører de en prototype på innovasjonssenteret.

– Vi kaller det Innoasis 0.5. Vi bruker dette året til å finne ut hvilken type hjelp bedriftene våre trenger, hvilke metodikker som gir resultater og hva det nye bygget må inneholde for å skape mest mulig næringsutvikling, forteller Nevland.

Det er også et lite knippe oppstartsbedrifter, investorer og samarbeidspartnere som har flyttet inn i Innoasis 0.5. Gjennom å koble seg på tidlig sikrer de seg plass i bygget som skal stå ferdig i 2021.

– Hva vil denne huben bety for Stavanger?

– Fokuset vårt er egentlig ikke inn mot Stavanger, men ut mot verden. Hvis vi lykkes, bidrar vi til å sette Norge og Norden på kartet i utviklingen av fremtidens samfunn. For selskapene som benytter seg av Innoasis, skal de merke at de får muligheter, nye impulser og trykk bak satsningen sin, avslutter Nevland.