– Jeg kan ikke få sagt det tydelig nok: Støtt det lokale næringslivet, slik at vi kan beholde arbeidsplasser og størst mulig mangfold av tilbud etter at denne krisen har lagt seg, oppfordrer Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening.

Etter to uker med hjemmekontor, folk i karantene, og strenge smittevernregler, er mange i handelen truffet knallhardt. De fleste serveringsstedene har lukket dørene, utallige butikker er midlertidig stengt, åpningstider er redusert og mange er permittert. Når omsetningen forsvinner over natten, blir det tøft å betale både nylig ankomne vårvarer, lønninger og ikke minst husleie. Nå varsler mange at de går mot konkurs!

– For oss er det viktig å minne om at vi alle kan bidra til å holde hjulene i gang. Til tross for at vi holder oss mer hjemme, er vi fortsatt forbrukere. Våre valg i dag, kan bli avgjørende for framtiden til det lokale næringslivet. I disse tider er det derfor spesielt viktig å handle lokalt, sier Næss som er opptatt av tiden som kommer når korona-krisen har lagt seg. Han frykter at lysene vil slukke i byens 1. etasjer og at sentrum nærmest kan bli som en branntomt.

Netthandel har økt 

Mange sitter hjemme og klikker hjem alt fra matvarer, kjøkkenartikler, oppussingsartikler og ny garderobe. Husk at veldig mange av dagens butikker har netthandelsløsninger og/eller tilbyr handel via telefon og facetime. Med få kunder i butikkene er det mange som har tid til å gi deg service og råd over nettet. Klikk og hent har også økt betydelig den siste tiden og mange aktører har lansert drive-in-løsninger der du får varen levert i bilen, og slipper å gå inn i butikken.

Også selskaper som normalt tar betalt for hjemkjøring, tilbyr dette som en gratis tjeneste nå.

Kjøp fra norske nettbutikker

Handelen er en av Norges viktigste arbeidsplasser, og i Oslo har næringen mer enn 50.000 sysselsatte. Næss påpeker at det er sentralt å beholde så mange av disse som mulig.

– Må forretninger legge ned, blir det flere arbeidsledige og den totale kjøpekraften blir mindre. Når folk får mindre å rutte med, blir det også mindre penger å bruke på uteliv og nye klær, sko og sportsutstyr. En negativ spiral, sier han.

– En viktig oppfordring fra oss, er å handle i norske nettbutikker. På den måten beholder vi arbeidsplassene om omsetningen i Norge, fortsetter Næss.

Han legger til at det er lett å bli lurt av norsk tekst og beløp oppgitt i norske kroner, og oppfordrer alle til å sjekke at nettbutikken faktisk er norsk. Handler du i nettbutikken til en aktør som også har fysisk butikk lokalt, kan det være det aller sikreste.