– Her i Norge har vi så langt ikke sett de helt store utslagene, men norske eksportører vil merke det etter hvert som konsekvensene begynner å vise seg i våre viktigste eksportmarkeder, sier Morten Nordvold, landsjef i Atradius i Norge.

Atradius er en av verdens største kredittforsikringsselskap og sitter på finansiell informasjon om 240 millioner virksomheter verden over. Det gir en innsikt for å gi et globalt bilde. Nå har selskapet gitt en oppdatert analyse. Den tar opp i seg koronautbruddet så langt, og den tegner dystre utsikter. Bransjene som foreløpig merker konsekvensene av koronaviruset er alle relatert til reiseliv (hoteller, flyselskap og messearrangører).

– Det vil spre seg til nye bransjer. Det handler blant annet om avhengighet av viktig innsats- og importvarer fra Kina og de største eksportmarkedene. Fallende aksjekurs, dramatisk fall i oljeprisen og en svekket kronekurs forverrer situasjonen, påpeker Nordvold.

Kan bli verre

For Vest-Europa ble 2019 et hyggelig år målt i antall konkurser. Nedgangen ble på 0,2 prosent. Sånn kunne det fortsatt, men koronaviruset bråsnur utviklingen.

Det kan likevel bli betydelig verre. – Prognosene forutsetter at vi unngår en alvorlig pandemi med stor spredning av sykdommen, sier Nordvold.

– For økonomien i Asia er det særskilt koronaviruset som forklarer de mørke skyene. Det gir økt usikkerhet. I tillegg kommer konsekvensene av synkende internasjonal handel. Utfallet kan bli utsettelse av investeringer, sier Atradius i analysen.

– Analysen viser at koronaviruset slår brutalt inn. Aller hardest rammet er Kina og Asia. Der kan veksten i antall konkurser bli så sterk som fire prosent, sier Atradius.

Forventet konkursutvikling i noen viktige eksportmarkeder:

Storbritannia: 7 % vekst. På slutten av 2019 stagnerte den britiske økonomien. Brexit gir ytterligere press og usikkerhet.

Sverige og Danmark: 3 % vekst. Både i Sverige og Danmark er økonomiene i svak vekst.

Frankrike: 2 % vekst, på tross av lav inflasjon og økt kjøpekraft. I 2019 falt antall konkurser med 4 prosent.

Tyskland: 1 % vekst. Global nedgang i økonomien slår inn.

USA: 2 % vekst (ned fra 2,5 % i 2019).

Prognosen er forbundet med stor usikkerhet da det er uvisst hvordan spredningen av koronaviruset utvikler seg.