NæringsEiendom har spurt Gøril Bergh, daglig leder i Tiger Eiendomskompetanse, hva som vil prege fremtidens kontor:

– Både bedrifts- og arbeidsmarkedet har til alle tider vært preget av dynamikk. Ifølge SSB bli det i Norge i dag hver virkedag etablert rett i overkant av tusen nye jobber, men samtidig forsvinner nesten like mange. Med digitaliseringen kan mye tyde på at endringene skjer raskere i fremtiden. Vi mener derfor fleksibilitet er det aller viktigste som preger kontormarkedet i fremtiden. Og med det mener vi fleksibilitet knyttet til flere aspekt. Det ene er aspektet knyttet til fleksibilitet rundt det kontraktuelle for leieforholdene. Et annet aspekt er fleksible løsninger i det fysiske kontorlokalet størrelse og utføring som muliggjør både opp- og nedbemanning i raskere tempo. Det tredje aspektet er at kontorlokalet er fleksibelt til menneskene og oppgavene som skal utføres der.

Andre forhold som vil prege fremtidens kontor er bærekraftige og digitale løsninger. Det gjelder alt fra energiforbruk, avfallshåndtering, bruk av miljøvennlige materialer til interiør og kontormøbler med design med lengre levetid. Og når vi er inne på bærekraftige og digitale løsninger så er sensorteknologi i lynrask utvikling, og vi tror sensorteknologien i kontorbygg vil bidra til blant annet økt effektivitet og bedre arbeidsflyt, samt blant annet redusere både energiforbruk og avfall.

I aller fleste bedrifter er det medarbeiderne som genererer bedriftens inntekter, og som regel er det også de ansatte som står for store deler av bedriftens kostnader. Økt fokus på lønnsomhet er det derfor et evig behov for å maksimere lønnsomhet og kost/nytteverdi, og trivsel er en faktor som bidrar til økt produktivitet hos oss mennesker. Det vil bli fokusert enda mer på utforming, farger og design som gir positiv energi, mer aktivitet og optimisme hos oss mennesker. Mye tyder på det er en økt bevissthet og vilje til å investere mer i kontorlokalet og interiør som kan bidra til nettopp trivsel og følelse av tilhørighet med målsetting om høy produktivitet og lønnsomme medarbeidere.