Kontorbygget er et av verdens mest miljøvennlige bygg, og det forsyner både seg selv, naboene og byens elbusser med strøm.

– Vi er svært stolte av å åpne vårt revolusjonerende og fremtidsrettede bygg i miljø- og teknologihovedstaden Trondheim. Ved å bygge smart, bruke ny teknologi og gjøre bygg til positive bidragsytere i energiregnskapet, blir de en viktig løsning for fremtiden, sier Sonja Horn, administrerende direktør i Entra.

Powerhouse Brattørkaia er både et kontorbygg og kraftverk som ligger midt i byen. Entra har jobbet med klimaløsninger knyttet til bygg i flere år, og Powerhouse er et resultat av tett samarbeid mellom flere aktører.

Bygg for fremtiden

Bygget er et direkte svar på klimautfordringen. Bygg står for 40 prosent av energibruk, 40 prosent av klimagassutslippene og 40 prosent av verdens avfallsproduksjon. Powerhouse Brattørkaia er et resultat av samarbeid mellom aktørene Entra, Snøhetta, Skanska, Asplan Viak og ZERO. Målet for samarbeidet har vært å skape verdens mest miljøvennlige bygg gjennom innovasjon og samarbeid, og bygget åpner offisielt fredag 30. august.
– Solcellene på Powerhouse Brattørkaia vil produsere så mye energi at det kan forsyne både byggene rundt seg, elbussene i Trondheim og elbåter med strøm. Det er helt klart at dette plusshus-prosjektet, som i tillegg ligger så langt nord, har åpnet mange øyne, forteller leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm.

Design- og arkitektbyrået Snøhetta står bak bygg som Operaen i Oslo og biblioteket i Alexandria, og nå har de også tegnet trønderhovedstadens nye signalbygg. Det har ikke vært en vanlig prosess for arkitektene.
– For Powerhouse Brattørkaia var det «form følger miljø» som var det ledende prinsippet. Bygget er utformet for å fange mest mulig solenergi, og deler av byggets fasade og hele byggets tak består av solceller. Bygget har et atrium for å få inn mest mulig dagslys. Det benyttes sjøvann til kjøling og oppvarming, for å nevne noe. Alt dette er forhold som gjør at ny og spennende arkitektur har oppstått, og som setter en ny standard for morgendagens bygg, sier Kjetil Trædal Thorsen, Snøhetta-grunnlegger.

Strenge miljøhensyn

Entreprenøren og prosjektutvikleren Skanska har vært styrt av strenge miljøhensyn under byggingen. Det har vært spennende for de ansatte som prosjektert og utført byggingen. I tillegg har Skanskas ansatte i Trondheim flyttet inn i Powerhouse.

– For oss i Skanska har det vært en god lærdom, og vi tar med oss viktig erfaring og kompetanse fra byggeprosessen med Powerhouse Brattørkaia. Å jobbe med utvikling og bygging av bygg med så høye klimaambisjoner som dette bygget har, er helt i tråd med vårt mål om å være den ledende grønne entreprenøren. Vi gleder oss selvsagt veldig over å skulle flytte inn i et så miljøvennlig bygg med svært gode tekniske løsninger, forteller Ståle Rød, konsernsjef i Skanska.

 

 

(Visited 396 times, 1 visits today)