Den amerikanske netthandelsgiganten Amazon går nye veier når selskapet skal leie logistikklokaler. Til CNBC sier supply chain management-professor Suvrat Dhanorkar i Penn State University at Amazon blir stadig mer effektiv når det gjelder bruken av lagerareal på en tredimensjonal måte.

Mye av den økte effektiviteten kommer av automatisering med roboter og maskiner som håndterer en stadig større del av lagerarbeidet. Ifølge Citigroup-analytiker Mark May vil Amazon ha 20 000 færre ferieansettelser som følge av automatisering, og roboter og maskiner gjør det enklere å utnytte en større del av lagerarealet i høyden.

Kubikkfot

Bruken av teknologi gjør at Amazon kan komme til å gå bort fra den tradisjonelle måten å leie antall kvadratmeter logistikklokaler.

«Interessant nok, uttalte ledelsen i Amazon at de har begynt å tenke på kubikkfot, noe som kan indikere en ytterligere utnyttelse av høyden i logistikksentrene. Det gir en utrolig økonomisk effekt i de eksisterende lagerlokalene», skrev Nomura-analytiker Simeon Siegel i et notat, ifølge CNBC, etter resultatpresentasjonen i tredje kvartal i fjor.

Det var selskapets CFO som kom med uttalelsen om kubikkfot, og en slik tilnærming kan gjøre det lettere for selskapet å kunne bruke lokaler i områder som er tett på kundene.

– Eiendomsprisene er veldig høye i områder med høy befolkningstetthet. Dette strategiske grepet kan være viktig for Amazon som vil løse problemet med «den siste kilometeren» frem til kunden, suer Tarek Abdallah, professor i Northwestern University’ Kellog School of Management til CNBC.

Norske aktører avventende

NæringsEiendom har pratet med norske lageraktører som foreløpig er avventende til å begynne å prise arealene i kubikk.

– Vi ser at kubikkutleie eller andre fleksible løsninger og produkter er noe vi kanskje kan tilby i markedet en gang i fremtiden, og da spesielt knyttet opp noen av våre eiendommer hvor vi har store arealer og vil få mange brukere rundt, sier en aktør til NæringsEiendom.