Den største aktøren som tilbyr såkalte fleksible kontorlokaler i Norge, er den internasjonale giganten IWG, som på verdensbasis har over 1100 sentre fordelt på over 30 land i Europa. Selskapet står bak de to konseptene Regus, som driver kontorhotell, og Spaces, som driver med coworking.

De seneste månedene har Spaces tegnet leiekontrakter for å etablere flere sentre midt i Oslo sentrum. Spaces har allerede ett operativt senter i Tollbugata i Kvartaturen, og ett i Calmeyers gate rett ved Youngstorget. I Apotekergata skal Spaces åpne et senter på drøye 6000 kvadratmeter, og Spaces tegnet også nylig en leiekontrakt på 4300 kvadratmeter i Kristian Augusts gate 13 med Entra i Tullinkvartalet.

Åpnet rett ved rådhuset

House of Business har slått seg opp som en viktig aktør i markedet for kontorhotell i Oslo sentrum. Selskapet har et senter i Bjørvika, ett på Solli Plass og åpnet nylig et senter i Fridtjof Nansens plass 4. House of Business har også lokaler utenfor sentrum, på Brynseng, Lysaker og to sentre på Skøyen.

I Oslo sentrum har også Olav Thon Gruppen sitt fleksible kontorkonsept Thon Flex, med lokaler i Vika Atrium og i Karl Johans gate 16.

I Pilestredet 33 har Oslo Areal leid ut hele bygget til Epicenter, et svenskeid coworkingkonsept som åpnet i fjor høst. Blant leietakerne der er Spacemaker, som har vokst mer rakettfart og nå teller rundt 80 ansatte.

I Stenersgata 8 har Technopolis’ coworkingkonsept UMA Workspace leid 3000 kvadratmeter med 42 private kontorer, 100 åpne arbeidsstasjoner og fire møterom.

Den internasjonale coworking-giganten WeWork har fått på plass en organisasjon i Norge og Norden, og jobber nå for å finne passende lokaler i Oslo sentrum. Det er ventet at selskapet vil offentliggjøre sitt første senter i løpet av 2019, og selskapet har muskler til å vokse raskt.

Stor andel

Tilbyderne av «kontor som service» har sikret seg en betydelig andel av det arealet som det ble signert leieavtaler på i Oslo sentrum i fjor. Ifølge Akershus Eiendom sto coworking-aktørene for 30 prosent av kontraktene i CBD (målt i areal) i 2018. «Vi venter at den store etterspørselen fra spillerne i dette segmentet vil fortsette å være sterk i tiden fremover, blant annet som følge av at WeWork etablerer seg i Oslo-markedet», skriver Akershus Eiendom i sin seneste markedsrapport.

Ifølge DNB Næringsmeglings coworkingundersøkelse for 2019, tilbyr de ti respondentene i undersøkelsen til sammen 80 000 kvadratmeter coworkingareal. De aller fleste aktørene forventer å ekspandere i tiden fremover. Samtidig er aktørene delt i synet på om det er overetablering i markedet. Beliggenhet er viktig for aktørene, som har tre fjerdedeler av sine tilbud i Oslo sentrum.

Ifølge DNB Næringsmegling svarer flere av respondentene i undersøkelsen at de faste kontorene blir leid ut først. Flere har lav eller ingen ledighet når det gjelder faste kontorplasser. «Lokaler satt av til brukere med medlemskap uten fast plass hadde betydelig høyere ledighet», skriver DNB Næringsmegling og viser til at det overbookes blant disse medlemskapene.

Virksomheter som leier hos coworkingaktørene betaler ofte for en fast kontorplass eller et medlemskap som gir tilgang til en plass, samt for leie av møterom og andre fasiliteter. Coworkingaktørene uttalte til DNB Næringsmegling at det vil bli relativt flat prisutvikling i markedet, blant annet på grunn av konkurranse blant coworkingaktørene.