Veidekke, i tett samarbeid med Siemens, utvikler Lysgården, med innebygd intelligens, klimasmarte løsninger og Supafil Framefra Knauf Insulation.

På spørsmål om hva som gjør dette bygget til et av verdens mest moderne, svarer Maria Venås, produksjonsleder hos Veidekke Entreprenør i Trondheim:

– Et utrolig godt planlagt og gjennomtenkt bygg med masse teknologi som ikke bare gjør lokalene effektive og virksomhetstilpasset, med som også bidrar til at bygningen virkelig er miljøsmart.

Bygget vil også bli hovedkontor for bedriftens samlede virksomhet i Trøndelag.

Lysgårdens 12.000 kvadratmeter kommer til å drives etter den faktiske bruken av lokalene i stedet for den forventede. Den aller nyeste teknologien fra Siemens har kontroll på hvor mange mennesker som befinner seg i bygningen hver dag, antallet besøkende og hvilke lokaler som skal brukes – og styrer ut fra dette nøyaktig den mengden energi som trengs. Det kreves ingen adgangskort, strømbrytere eller systemer for å legge inn møter. Alle funksjoner styres via en app som alle som jobber i Lysgården kommer til å ha på mobilen.

Lysgården bygges dessuten etter miljøstyringssystemet BREEAM.

– Det var et ønske fra byggherren Kjeldsberg Eiendom at vi skulle kunne levere en BREEAM-sertifisering, og det fungerer fint for oss. Veidekke jobber hele tiden for å bli bedre på miljø, og dette gjør at vi skjerper kravene til både oss selve og til våre leverandører, sier Maria Venås og beskriver BREEAM som et strengt system som stiller høye krav til dokumentasjonen av de produkter som brukes i byggingen.

Løsull beste alternativet

Lysgården innebar også et nytt bekjentskap for Veidekke Entreprenør distrikt Trondheim, siden det er første gangen man velger å isolere med løsull. Her har entreprenøren Isoenergi Midt-Norge blast ca. 3.000 kvadratmeter vegg med Supafil Frame fra Knauf Insulation. En løsning som viste seg å passe svært bra inn i BREEAM-tankegangen – men det var ikke hovedgrunnen til at Veidekke valgte løsull.

Venås forklarer at veggkonstruksjonen måtte isoleres fra utsiden, og at tradisjonell isolering i kombinasjon med været i Trøndelag innebar stor risiko for at isoleringen skulle bli fuktig.

– Og løsullen har fungert veldig bra. Økonomisk sett var det ingen stor forskjell, og vi har sett flere fordeler. Vi har for eksempel ikke trengt å lagre isolering i hver etasje, og vi har heller ikke trengt å ta hånd om restene etterpå. I stedet kom Isoenergi med lastebil og blåste i isoleringen både raskt og effektivt.

– Vi beregnet at det ikke skulle ta mer enn ti dager, og det stemte. Tradisjonell isolering ville garantert tatt lengre tid, forteller Frode Naess fra Isoenergi Midt-Norge. I og med at termograferingen som ble gjort etterpå, viste svært gode verdier, og at produktdokumentasjonen gikk greit å koble til BREEAM, tror Maria at Veidekke sikkert vil bruke løsull i flere prosjekter.

– Vi hadde veldig liten erfaring med løsull, men nå som det har fungert så bra ut fra så vel produksjon og økonomi som kvalitet og arbeidsmiljø – og våre egne krav til fremskritt – harflere her hos oss blitt interessert.

(Visited 1 160 times, 1 visits today)