I hver utgave av magasinet NæringsEiendom presenterer vi unge menneskers syn på arbeidsplassen og hvordan de ønsker å jobbe. Denne gangen har vi snakket med Kristian Brovoll. Han er 24 år og har en bachelor fra BI i Oslo, der han har studert BBA og spesialisert seg i finans. Han fikk tildelt Scholarship ved Hult international business school i Boston, og nå har han en master i (MIB) International Business med stort fokus på management consulting. Brovoll tar nå sin andre mastergrad MSc i finans på Hult. Ved siden av studiene deltar han ofte i konsulentkonkurranser, samt er research assistent.

Hvilken arbeidsgiver drømmer du om å jobbe for og hvorfor?

– Da jeg tok min bachelorgrad var jeg sikker på at jeg ville drive med finans og private equity, interessen for private equity er fortsatt stor, men jeg trives best med å være en problemløser. Drømmejobben måtte være å jobbe med finansrelaterte utfordringer på konsulent siden, spesielt innen private equity oppkjøp og salg. Grunnen til at jeg ønsker å være på konsulentsiden er mulighetene til å få brynet seg på nye og spennende utfordringer som må løses hver dag. Et selskap jeg liker veldig godt er McKinsey & Company. Først og fremst gir de deg muligheten til å jobbe med brilliante mennesker som er eksperter innen sine felt, men også Mckinseys internasjonale tilstedeværelse og arbeidsmiljø. Jeg trives svært godt med å jobbe i team, og å løse problemer sammen.

 – Hvordan ønsker du å ha det på arbeidsplassen?

– Jeg ønsker å jobbe med mennesker som bringer energi og har stor lidenskap for det de driver med. En arbeidsplass hvor man kan lære av hverandre og hjelper hverandre ved å dele kunnskap for å så skape en forskjell sammen. Et imøtekommende miljø hvor ideer blir hørt med innovasjon og nytenkning i fokus. Globalisering har forandret måten vi jobber på, og jeg ønsker å ha muligheten til å jobbe med forskjellige nasjonaliteter og kulturer, ettersom de har nye synsvinkler og ideer som kan skape andre og bedre løsninger. Jeg ønsker også å jobbe med flere forskjellige team, slik at man lærer å kjenne seg selv og andre bedre.

Hvordan er den optimale arbeidsformen for deg?

– Ettersom jeg ønsker å bli konsulent, vil jeg være mye på reisefot og jobber mest ute hos klienter. For meg er det helt ideelt, ettersom det lar deg fokusere 100 prosent på problemet foran deg.

Hvilken arbeidsform som passer best varierer selvfølgelig med arbeidsoppgaven som skal utføres. Under bachelorstudiene satt jeg alltid på biblioteket og leste i stedet for hjemme, jeg likte å ha et sted hvor jeg var rundt mennesker som jeg kan diskutere forskjellige emner og få deres synspunkter. Under masterstudiene brukte jeg grupperom hver eneste dag hvor vi hadde muligheten til å skrive på alt fra vegger og glass, og diskutere høylytt, samtidig le. En kombinasjon av dette fungerer ideelt for meg. Å komme sammen og diskutere, få svar på store og små spørsmål, men også muligheten til å trekke seg tilbake når man jobber med mer individuelle oppgaver.

Hvordan tror du arbeidslivet vil se ut om 20 år?

– Vi lever i en verden som forandrer seg fort, og vi ser stadig nye land i vekst. Det er gjort store fremskritt innenfor automatisering og kunstig intelligens, noe som er veldig spennende, samtidig som det vil skape nye utfordringer. Ny teknologi vil gjøre oss mer effektive, men vil også erstatte mange arbeidsoppgaver som er gjort av mennesker i dag. Jeg tror automatiseringen vil påvirke de fleste jobber, ikke bare i Norge men også globalt, på en eller annen måte. Teknologiske gjennombrudd øker produktiviteten og skaper økonomisk vekst, men jeg antar at vi også vil få en kostnad hvor arbeidere må bytte jobb eller tilegne seg nye ferdigheter. Det store spørsmålet blir hvordan vi håndterer overgangen. En annet «hot topic» er Big Data, eller store og komplekse datasett, hvor vi nå begynner å få muligheten til å analysere ny data som ikke var mulig før. Dette har vært tilgjengelig en stund nå, men vi har sett få bedrifter som faktisk har tatt dette i bruk. Jeg tror bedrifter som er vant med å bruke analyser, data eller tall vil lede denne bølgen i lang tid fremover, før resten av selskapene hopper på. En ting som er sikkert er at vi får en spennende fremtid i møte.