– Etter å ha passert et godt utleieår preget av fallende kontorledighet i Oslo sentrum er det lite som tyder på at reduksjonen av ledige lokaler skal avta i 2019, sier Løvsland.

Ledigheten er svært lav og lå på under 5 % i DNB Næringsmeglings siste ledighetstelling, mot et historisk snitt på ca. 8 %.

– Med liten tilførsel av nybyggarealer, allerede utleide lokaler som ledigstilles og en fortsatt stor etterspørsel etter sentrumsnære lokaler er det ventet et fortsatt lavt ledighetsnivå for inneværende år. For leietakere på søk etter lokaler betyr dette færre leieobjekter å velge mellom. Når vi samtidig forventer en fortsatt høy etterspørsel etter sentrumsalternativer vil leieprisene fortsette å øke i år, forklarer seniorrådgiveren.

Derimot mer han at selskaper som er villige til å velge lokasjon utenfor pressområdene vil ha flere alternativer å velge mellom, og med leiepriser på et helt annet nivå sammenlignet med sentrum. Ifølge Løvsland vil bare en liten forflytning til for eksempel Bryn eller Økern vil gi betydelig besparelse, og leietaker kan gå fra kamp om lokalene til å kunne velge mellom flere nybyggprosjekter.

– Hva er dine beste tips til leietaker? 

– Velg lokaler som også gir en tilleggsverdi for de ansatte. Se på lokalene og beliggenheten som en viktig del av rekrutteringen og som et virkemiddel for å tiltrekke seg attraktive medarbeidere. God tilgjengelighet til kollektivknutepunkter kan for mange avlaste den berømmelige tidsklemma. Tilgang til et nærmiljø med handels- og tjenestetilbud og et bygg med et godt utvalg fellesfunksjoner som treningsfasiliteter, garderobe, dusj og sykkelparkering er også viktig.