Stockholm Furniture and Light Fair er møteplass nr.1 for den skandinaviske designbransjen.  Den er kjent for å fronte innovative innrednings- og belysningsløsninger og gir en god pekepinn om trender som kommer. 2019-messen utmerket seg ved å gjøre gjenbruk av modeller og materialer til et hovedpoeng.

Varige produkter, varig design og naturlige materialer ble viet stor oppmerksomhet av utstillerne. Driveren er en økende miljøbevissthet kombinert med markedets ønske om bærekraftige møbler. Sentralt i dette bildet står kravet om miljødeklarasjoner som blir stadig viktigere. Det skal være mulig for kundene å sammenligne produkters miljøprofil og foreta valg på bakgrunn av tydelig informasjon.  (Se bl.a. EPD – Environmental Product Declaration).

Flere produsenter konsentrerte seg om resirkulering av plast og demonstrerte hvordan materialer som allerede er i omløp med fordel kan brukes på nytt. Produktene må designes slik at de kan kobles fra hverandre, og bestanddelene må kunne separeres til ikke-forurensede emner som kan males opp eller smeltes om.  Slik kan materialene bli til nye plaststoler, tekstiler eller plastkomponenter i nye møbler.

En av Europas største produsenter på kontormarkedet viste hvordan kjente og kjære møbelklassikere nå oppgraderes slik at de dekker dagens behov og dagens smak: en klassisk møteromsstol får sort, mattlakkert understell og et klassisk møtebord tilrettelegges for kabelgjennomføring. Den røde tråden var fornyelse av tidligere design heller enn utvikling av helt nytt design.

Flokk AS hadde gjort selve miljødeklarasjonen til en hovedsak på årets stand – og ble belønnet med 2.plass i kåringen av messens beste stand. I stedet for kun å presentere møbelsortimentet sitt valgte de å vise råmaterialene side om side om side med produktene. De følgende bildene er alle hentet fra Flokks utstilling.

Understellet på stolene er laget av resirkulert aluminium, og det er ”råstoffet” vi ser bak i bildet. Flokk opplyste at aluminiumsdelene i produktene i gjennomsnitt inneholder 95 % resirkulert materiale og at produksjonen kun krever 10 % av den energien som går med ved bruk av nye materialer. Noe å tenke på neste gang du skal kaste de brukte telysene dine?

Utstrakt bruk av treverk er et tilbakevendende hovedtema på Stockholmsmessen, og 2019 var intet unntak. Stolene på bildet består av 100 % tre og trefinér når vi ser bort fra en forsterkning av aluminium på undersiden av setet. Tre er svært ressurskrevende å produsere og derfor viktig å resirkulere. Produsenten har som mål å gjenvinne alt trevirke i form av bl.a. papp og papir.

Ved hjelp av denne typen plakater drev produsenten folkeopplysning samtidig som et tydelig budskap om hva selskapet står for ble formidlet. 

Nærbilde av plastgranulat – klart til å settes i produksjon. Hvem vet – kanskje støpes det om og blir til din neste kontorstol?

 

 

 

 

(Visited 661 times, 1 visits today)