Den gamle Telegrafbygningen i Kongens gate 21, som nå omdøpes til Telegrafen, har landet en ny stor leietaker. Tidligere har Ne.no skrevet om fire kreative Aller Media-selskaper som skal leie 3500 kvadratmeter i Telegrafen. Nå er det klart at arkitektfirmaet Nordic – Office of Architecture skal inn i bygget når det er ferdig totalrehabilitert i 2020.

Arkitektfirmaet flytter inn med sine 200 ansatte. De får boltre seg på til sammen 4800 kvadratmeter i tredje og fjerde etasje, bare et stenkast unna Stortinget t-banestasjon.

— Som arkitekter er vi særlig opptatt at hvordan våre omgivelser påvirker oss, og vi vil i Telegrafen skape fremtidens kreative arbeidsplass. Her skal vi forme miljøet vi skal jobbe i, innenfor en utrolig flott eksisterende ramme. Da bygget åpnet i 1924 var dette en teknologisk høyborg, med byens mest moderne arbeidsplasser og et flott og unikt design. Det er dette vi vil skape igjen. Her skal vi bruke den nyeste teknologien til å forme fremtidens bygg, sier daglig leder i Nordic – Office of Architecture, Eskild Andersen.

Telegrafen i Kongens gate 21 ble bygd i 1924, og var med kostnaden på 13 millioner kroner datidens mest påkostede kontorbygg i Norge. I 2016 ble eiendommen solgt fra Telenor til eiendomsfondet EPISO 4, som forvaltes av Tristan Capital og eiendomsfamiliene Malling og Vedal.

— Vi har hatt en klar strategi om å bevare de mange praktfulle historiske kvalitetene i bygget samtidig som det moderniseres og rustes for fremtidens arbeidsformer. Gjennom tett samarbeid med våre partnere, Tristan og Malling, vil Telegrafen revitaliseres med over 1.000 nye arbeidsplasser og nye publikumsrettede arealer på gateplan, forklarer Anders Vedal på vegne av Vedal, som er medeier av bygget med ansvar for utviklingen og gjennomføringen av totalrehabiliteringen.

— Telegrafen er et unikt bygg i hjertet av Oslo som er tegnet av to av Norges fremste arkitekter, Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson. At Nordic – Office of Architecture ønsker kontorlokaler her, forteller meg at vi har gjort de riktige grepene for den ærverdige bygningen, sier sjef for forvaltning i Tristan, Jean-Philippe Blangy.

De ansatte i Nordic – Office of Architecture fikk vite om den nye leiekontrakten på julebordet for en måned siden.

— Det var trampeklapp og jubel da vi delte nyheten internt. Det er en flott beliggenhet, og en utrolig spennende bygning både som arbeidsplass og som representasjonslokale. Vi får rikelig med naturlig lys fra de store vinduene, og med atriet som er planlagt blir dette et sted som vil inspirere både oss og oppdragsgiverne våre i årene som kommer, sier Eskild Andersen.

— Nordic vil tilføre bygget et kreativt, internasjonalt og fremoverlent miljø. Jeg ser på det som en honnør til arbeidet som er lagt ned så langt at et så anerkjent arkitektfirma ønsker sine lokaler her. Fire kreative selskaper under byrånettverket Ahead Group Norway vil også flytte inn i Telegrafen. Det bidrar ytterligere til å skape et kreativt og teknologidrevet miljø, noe som er passende, når vi vet hvor viktig bygningen har vært for utviklingen av det norske telenettet, sier rådgiver i Malling & Co Næringsmegling Thomas Bagn.

Telegrafen har et utleieareal på 25 449 kvadratmeter fordelt over åtte etasjer i høyde og fire underetasjer. KIMA Arkitektur tegner den nye Telegrafen. Vedal Utvikling og Vedal Entreprenør er ansvarlig for byggeprosjektet.