– Alle bedriftsledere jeg snakker med, har en plan for fremtiden. De vil gjerne vokse, og ha en sterk posisjon. Samtidig fortsetter de å jobbe som de alltid har gjort, flytte på papir og lagre rapporter og dokumenter lokalt på pc-en eller i innboksen sin. Det er ikke å legge til rette for en fremtid med vekst, sier Erlend Sogn, administrerende direktør i Visma Software AS.

Ifølge Vismas undersøkelse Digital Index, der daglige ledere og økonomiansvarlige i nordiske bedrifter har vurdert i hvilken grad bedriften har digitalisert sentrale økonomiske og administrative prosesser, kommer det frem at små og mellomstore bedrifter har en digitaliseringsgrad på 47 prosent. Ett tall Sogn synes er for lavt.

I EUs digitaliseringsindex (DESI) har Norge falt fra andre til femteplass. I år blir vi slått av Sverige, Danmark, Finland og Nederland.

– Problemet vårt er at landene rundt oss løper fortere enn oss. Vi må øke tempoet. Går det av seg selv? Våre tall viser et klart nei. Norske bedrifter gjør litt, men ikke nok, understreker Sogn, som mener vi er avhengig av å øke produktiviteten i Norge dersom vi skal klare å opprettholde verdiskapingen og velferdsstaten slik vi kjenner den i dag. Dette betyr at vi må jobbe smartere for å være levedyktige også i tiden fremover. Han mener digitalisering er en forutsetning for denne omstillingen.

– Digitalisering vil være hovedingrediensen for økt produktivitet i årene framover – både for samfunnet som helhet, men også for enhver norsk bedrift. Både fordi vi gjennom digitalisering kan automatisere mange av dagens manuelle oppgaver og dermed kutter kostnader, men også fordi digitalisering gir oss bedre produkter og mer fornøyde kunder, sier Sogn

83,5 kroner spart per faktura

Undersøkelsen viser at kun 44 prosent av norske bedrifter har digitalisert faktureringsprosessen, et område som ifølge Sogn er relativt enkelt å digitalisere med stort potensial for å spare både tid og penger.

– Du sparer 10 minutter per faktura du mottar elektronisk. Det er 83,5 kroner spart per faktura. Innbetalingene kommer i snitt 14 dager tidligere dersom du sender en faktura elektronisk, sammenliknet med om du sender den på e-post eller papir. Hva venter vi på, spør Sogn.

 

 

(Visited 380 times, 1 visits today)