I følge en ny undersøkelse, vil store selskapers etterspørsel etter flekskontor gå gjennom taket de neste tre årene. Undersøkelsen er utført av en av verdens største eiendomsmeglere Knight Frank LLP, hvor arbeidsgivere med bedrifter med kontorplasser til over 3,5 millioner arbeidstakere er spurt.

– WeWork har endret fortellingen rundt næringseiendom, sier Lee Elliot, global head occupier research hos Knight Frank, som ledet undersøkelsen til Bloomberg, i en artikkel på nettstedet deres.

– I tillegg til mer fleksibilitet, vil store selskaper også i økende grad se etter nye arbeidsmiljøer som hjelper deres ansatte med utfordringene i det moderne arbeidslivet, uttaler han videre til Bloomberg.

Ifølge Bloomebergartikkelen blir skiftet en stor utfordring for verdens største utleiere, som tradisjonelt har fokusert på å sikre seg lange leiekontrakter for å maksimere verdsettelsen av bygg og redusere risiko for ledighet. I London har de største eierne, som British Land Co, Great Portland Estates Plc og the Crown Estate begynt å leie ut flere av sine bygg som fleksibelt rom.

– Gjennomsnittlige leiekontrakter i London er nå rundt 7,5 år, sier Elliot til Bloomberg, og fortsetter: – Det er minst to eller tre planleggingssykluser for en moderne bedrift i dag.

Knight Frank forventer at delen fleksible leiekontrakter i London vil stige til mellom 7 og 10 prosent over de neste par årene, fra 5 prosent i dag, ifølge artikkelen.

Videre kommer det frem av artikkelen at etter hvert som bedrifter blir mer fokusert på å rekruttere og beholde talentfulle mennesker, vil kontor bli et virkemiddel for å øke rekruttering og produktivitet. Å betale høyere leie for høykvalitet eller fleksible lokaler tilbudt av co-working-aktører kan bli billigere enn å skifte ut misfornøyd og uproduktivt personale, følger det videre av Knight Franks undersøkelse. Kortere leiekontrakter vil også føre til at arbeidsgiverne kan være mer fleksible i en tidsalder hvor bedriftene må endres raskt på grunn av ny teknologi.

Fokus på ansattes velvære

WeWork, som er finansiert av Softbank Group co, har ekspandert fra starten i 2010. I sommer ryktes det i følge Bloomberg at verdsettelsen lå på hele 415 milliarder kroner

Store banker som Citygroup Inc, HSBC Holdings Plc og Deutsche Bank AG har i følge Bloomberg begynt å sette team, ofte fokusert på teknologi, i co-working-lokaler eller mer trendy lokaler utenfor hovedkontoret. Morgan Stanley ansatte også i oktober sin første «chief medical officer» med fokus på ansattes velvære og velværets innvirkning på produktivitet.