– Det er lettere å kjempe miljøkampen når vi samtidig sparer penger for kundene våre, sier Marius Bremseth, daglig leder i IWMAC Norway, et norsk selskap som sørger for at skandinaviske næringsbygg og dagligvarehandler holder både utslipp nede. De har et definert mål om å bidra til et betydelig redusert klimautslipp.

– Det sentrale driftsanlegget er undervurdert som nøkkelen til å spare tid, penger og miljø. Jeg tør hevde at færre enn 10 prosent vet hvilket potensial som faktisk skjuler seg i det toppsystemet de allerede betaler for, sier Bremseth.

Teknologikonsernet med hovedkontor i Trondheim har i 17 år utviklet, overvåket og styrt tekniske installasjoner og anlegg.

– De som begynner å bruke systemet aktivt, vil se resultater allerede etter dager – kanskje timer. For mange kunder dreier dette seg om store besparelser over tid, sier han.

IWMAC-plattformen kan betjenes uansett hvor du er – fra PC, nettbrett eller mobil. Systemet gir oversikt over strøm, vann, ventilasjon og klima, og det varsler umiddelbart dersom det skulle oppstå avvik. IWMAC er også dimensjonert for energianalyse, slik at man kan legge til rette for et energioptimalisert næringsbygg.

Butikker uten varetap

Bremseth sammenligner løsningen med en vaktmester som er overalt til enhver tid, men som nesten ikke tar seg betalt.

– Noen annet som ikke koster penger, er rådgivning fra IWMAC. Du får gratis veiledning og tips til hvordan utnytte systemet ditt – og dermed spare tid, penger og miljøet, sier han.

I tillegg til næringsbygg bidrar IWMAC til besparelser i dagligvarehandelen. Sensorer, alarmer og verktøy for avvikshåndtering gir økt trygghet og kontroll for butikksjefen.

– Varetap på grunn av kjølesystemer som svikter, er en så enormt unødvendig kostnad for både miljø og kjøpmann. Vi motiveres av kunder som forteller oss at de ikke har hatt varetap en eneste gang siden de tok i bruk IWMAC-systemet, sier Bremseth.

Han forteller at også kundene deres tar miljøperspektivet på alvor:

– Når vi vet hvor mye klimagassutslipp matproduksjonen står for, er det godt for både dagligvarehandelen og oss å kunne bidra til at langt mindre mat går til spille. Det handler om mer enn bare sparte penger, fortsetter han.

Som en tilleggstjeneste kan IWMAC overvåke og sortere alarmer gjennom sin døgnbemannede alarmsentral.

– Alle våre kunder får SMS-varsling når en alarm går av. Men noen alarmer er viktigere enn andre, og med alarmtjenesten vår blir alt fortløpende vurdert hos oss. Vi overvåker 24/7, 365 dager i året, og gir deg full oversikt i en nyttig rapport. Går det en kritisk alarm, ringer vi deg. Slik kan butikksjefen sove godt om natta, påpeker han.

Ufarlig tredjepart

Noe av IWMACs suksess er at de kan integrere all slags type automatikk i plattformen sin. Den kan kommunisere med så godt som alle de ulike «språkene» for energistyring av bygg.

– Denne fleksibiliteten er unik i bransjen, og svarer til et behov i markedet for å kombinere gammelt og nytt. Det kan være store penger å spare på å ikke måtte bytte ut alt, men heller bygge bro mellom dem. I tillegg kommer klimaperspektivet inn her også. Det er bra for miljøet å gjenbruke så langt det lar seg gjøre, sier han.

Bremseth fremhever at det til og med hender at konkurrenter kommer til IWMAC for å løse integrering mot gamle systemer.

– Vi blir oppfattet som en ufarlig tredjepart, og det er vi også. Uansett om du skal oppgradere, slå sammen bygg, bytte ut eller legge til servicepartnere, vil IWMAC kunne hjelpe deg, sier han.

IWMAC er et helnorsk system, og Bremseth forteller at de har bortimot 20 utviklere, alle plassert i Trondheim, som kontinuerlig videreutvikler plattformen. Nå jobber de blant annet med å benytte maskinlæring og kunstig intelligens til å ytterligere kutte i utslippene fra norske og svenske næringsbygg.

– IWMAC lager systemer du ikke visste du trengte, men som er til stor hjelp for driftere, vaktmestere, kjøpmenn – og miljøet. Vi ser hele tiden fremover fordi vi har en ambisjon om alltid å være her, sier han og avslutter:

– Det er tross alt morgendagens systemer vi utvikler.

 

 

 

(Visited 351 times, 1 visits today)