Menyen skal komponeres i samarbeid med den svenske stjernekokken Marcus Samuelsson, og Andreas Capjon, kjent som bybonden på Losæter, skal står for dyrkingen. Takbonden har testet produksjonsmetoden i sommer, så alt ligger til rette for en åpning av GrowHub 1. mars neste år.

– Jeg vil spre matglede og elsker å kombinere lokale råvarer med internasjonale smaker. Det er ekstra spennende å være med å flytte grenser for bærekraftig restaurantdrift, sier Marcus Samuelsson, som også er medlem av det rådgivende organet for EAT.

Clarion Hotel The Hub vil bli det grønne hotellet midt i byen. Her skal de dyrke ureist mat på taket. Takhagen har fått navnet GrowHub, og vil bestå av to nivåer på til sammen flere hundrekvadratmeter. Her skal det produseres salater, grønnsaker og urter til restauranten i 13. etasje.

Ny måte å dyrke på

For Clarion Hotel er GrowHub et skritt videre i satsningen på sunn, miljøvennlig og smakfull mat. Den første piloten vil produsere 10.000 enheter i året, men hotellkjeden har ambisjoner om flere og større takprosjekter i fremtiden.

– Vi vil gi gjestene våre unike opplevelser, samtidig som vi tar vare på verden og miljøet rundt oss. Med GrowHub tester vi en helt ny måte å dyrke mat i byen på, som er bærekraftig også økonomisk. Med det håper vi flere vil gjøre det samme fremover. Fremtidens tak må være grønne. Hos oss blir det til å spise opp! Sier André Schreiner, administrerende direktør på Clarion Hotel The Hub.

Andreas Capjon er en av Oslos pionerer innen urbant landbruk, kjent som bybonden på Losæter. Capjon skal drifte hagen i samarbeid med Ureist og Bokashi Norge. Det skal skapes lokale kretsløp og det baseres på å bruke regnvann og gjødsle med kompostert matavfall fra hotellets restauranter. Målet er å gjøre takdyrking både enkelt og attraktivt for andre med store tak i byen.

– Det er utrolig spennende at vi nå kan dyrke mat som gjestene kan se gro fra restauranten der de spiser den. Bybønder redder nok ikke verden alene, men gir folk mulighet til å komme nærmere den. Det blir ekstra gøy når flere ikke bare kan se, smake og plukke, og til og med bidra, sier Andreas Capjon, the Hubs nye takbonde.

Testproduksjonen har allerede startet på Losæter i Oslo. Samuelsson og Capjon samarbeider om valg av planter, men vil gjerne ha innslag av urter og matplanter fra eldre kjøkkenhager rundt i Oslo. Kokken er opptatt av lokale smaker og bonden brenner for å bevare gamle arter. Nå oppfordrer de hageeiere i hele byen til å bidra med stiklinger fra sine egne, lokale kulinariske skatter.

 

 

 

(Visited 1 144 times, 1 visits today)