Colosseum Mann er Norges første prostataklinikk som benytter seg av robotkirurgi. Dette er en eksklusiv klinikk med fire pasientrom og fem konsultasjonsrom.

– Vår oppgave var først og fremst å skape en «hotellfølelse», mer enn følelsen av å være på en klinikk. Dette for å skape økt trivsel for pasienter, og minske den konstante påminnelsen av å være syk, sier Karoline Bommen, daglig leder i Montaag, og undertrekker at til den grad det er mulig.

I tillegg til det visuelle var det en rekke hygieniske hensyn å ta, men Montaag ønsket å utfordre tanken om at god hygiene kun kan oppnås gjennom bruk av «linoleum og lysrør.»

– Vårt fokus ble å skape et brukervennlig og slitesterkt miljø som oppfattes varmt og velkomment, men som samtidig er klinisk og hygienisk. Vi valgte derfor å bruke eik som gjennomgangs materiale gjennom hele klinikken, eik er et veldig slitesterkt materiale som kan pusses ned ved behov. Treverk har også selvrensende egenskaper, sier Hannah N. Berg, designer og partner Montaag.

Hvert pasientrom er utstyrt med privat bad, tv, Ipad og egen loungesone der de besøkende har full komfort under hele oppholdet.

Fra start til slutt

Montaag ble først og fremst leid inn av Wahl Eiendom for å skape fristende konsepter for å sikre leieavtalen.

– Videre jobbet vi for Wahl Eiendom med interiørarkitektur og materialvalg, og deretter ble vi leid inn av leietaker, Colosseum Mann for å jobbe videre med møblering og belysning. Vi ble slik en del av prosjektet fra konseptstadiet til ferdigstilling, der vi bidro med 3D-visualiseringer, plantegninger, oppriss og lysplan, samt alt av møbelbestillinger og koordinering rundt dette, forklarer daglig leder.

Elementer som spiler ble brukt flere steder i prosjektet. Spileveggene fungerer både som dekorative elementer med belysning og for å skjule diverse tekniske elementer flere steder. For eksempel er alt av teknisk utstyr som de ansatte og pasientene trenger ved behandling, integrert i sengegavlen.

– På denne måten slipper man en synlig strømskinne over midt på veggen som man ofte har på sykehus. Andre elementer vi benyttet for å myke opp interiøret var tekstiler på pasientrommene her i form av gardiner, dette gir en lunere følelse og bedrer akustikken. Hvert pasientrom har fått forskjellige farger, slik at ingen av de er like, dette er med på å understreke hotellfølelsen, forklarer Berg.

Resepsjonsområdet med tilhørende ventesoner skal bidra til at de besøkende føler seg mer velkomne, her kan de også slappe av med en kaffe mens de venter på konsultasjonen.

– Fellesområdet rundt resepsjonen er en flerbrukssone som både ansatte og besøkende kan benytte seg av. Her var det viktig for Colosseum Mann å ha plass til alle for å spise felles lunsj og at man kunne ha eventer på kveldstid, sier Bommen, og fremhever at viktige elementer ved en god resepsjon er at den både må være inkluderende, men samtidig ekskludere de besøkende fra innsyn i rot og konfidensiell informasjon.

Prosjektet startet i oktober og ble ferdigstilt i februar 2018.

– Hos Colosseum Mann har benyttet nøytrale, stramme og maskuline farger, materialer og former, da målgruppen for denne klinikken er menn, sier Bommen.

Et lerret

Vi ser at trendbildet på den ene siden eksperimenterer mye med materialkontraster (treverk, matte og blanke flater, betong, ulike tekstiler, samt en god del bruk av speil i interiøret), mens på den andre siden er alt ton-i-ton (lyst treverk i tak/vegg/gulv). Hvite vegger, og fondvegger, blir brukt i mindre grad enn før, og har blitt erstattet med rom hvor alle veggene er malt i en farge. Noen ganger går også tak og lister i samme farge som vegg, forklarer damene, som mener rommet i seg selv blir et flott lerret for kontrastfylt interiør.

– De tunge tekstilgardinene er tilbake, samt 60-tallets bruk av trepanel/plater på både vegger og i tak. Også disse ton-i-ton. Betong og trespiler, det sarte, det pur skandinaviske med lyst treverk i tak, vegger og gulv, og den mer lekne art-deco-stilen har vært i trendbilde en god stund, og holder fortsatt koken, avslutter de.