Det er på tide å slå et slag for imagebygging gjennom gjenbruk. Gjenbruk betyr miljøtenkning i praksis, det synliggjør at bedriften tar samfunnsansvar, det gir annerledes løsninger, og det er noen ganger – men ikke alltid – lønnsomt.  Et kinderegg, med andre ord.

Når kontorlokalene skal fornyes, er det ofte slik at hensynet til helhetlig design overstyrer alle andre hensyn. Mange i vår bransje har lav bevissthet om fagperson-rollen og ser ikke hvilke muligheter som ligger i gjenbruk. Dessuten er markedet for kontormøbler leverandørstyrt: Totalleveranser er det som gjelder. Konsekvensen er at store mengder fullt brukbart inventar kasseres og erstattes med nye, nesten identiske møbler. Skal graden av gjenbruk økes, må kunden eller brukerne selv ta initiativet.

Før rehabilitering settes i gang, er det viktig å vurdere nøye om problemet ligger i møblene eller et helt annet sted. Ny og funksjonell belysning, nytt moderne gulv og vegger som ikke er hvite vil i seg selv gi et flott lokale. Dersom det er nødvendig å gjøre noe med møbleringen også, foreslår jeg to metoder:

Oppsøk markedet for brukte kontormøbler – det er stort, og godbitene er mange. Det finnes flere leverandører. Prisene er gjerne lave, utvalget stort, og man behøver ikke å engste seg for at brukt inventar er umoderne. Treverk er på vei tilbake, og selv brukte møbler i bøk blir nok konkurransedyktige igjen.

Gi eget inventar forlenget liv. De møblene bedriften allerede har, kan forvandles med svært enkle grep: Et malingsstrøk på understellet eller en ny topp gjør for eksempel skrivebordet nytt. Det er ofte ikke mer som skal til. Eller man kan gjøre som en av mine kunder: Tre hele etasjer skulle renoveres, og den ene av disse ble basert på gjenbruk. Alle møbler i bøk ble samlet på ett gulv. Løsningen ble både smart og lønnsom.

Når det gjelder gjenbruk, er det bare fantasien som setter grenser. Her er møtebordet laget av gamle paller med en glassplate på toppen.  Løsningen er billig og kler den fine, gamle murveggen som vi selvfølgelig har tatt vare på. De øvrige veggene har kun fått et malingsstrøk.  Den friske turkisfargen gir liv og fungerer samtidig som et rolig bakteppe for de mange mønstrene og fargene i lokalet. Det er de gjenbrukte møblene som fremheves.

Gammelt og nytt kan godt blandes. Lyskildene er i dette tilfellet enkle og moderne. På skrivebordene står lamper fra Artemide som gir godt leselys. Over møtebordet henger E27, en populær lampe som fås for en billig penge på Finn.no. I himlingen er det brukt innfelte, runde Glamox-armaturer.