Bare noen hundre meter «i feil retning» eller på «feil side av en vei» kan gi leieprisforskjeller på flere hundre kroner per kvadratmeter.

For leietakere betyr det at et valg om den mest sentrale beliggenheten sammenlignet med noen hundre meters gangavstand kan få store økonomiske konsekvenser. En bedrift som skal leie 1000 kvadratmeter må ut med 500 000 kroner mer for lokalene når prisforskjellen er 500 kroner per kvadratmeter.

Samtidig er kort beliggenhet til kollektivtransport regnet som svært viktig i særlig Oslo-området, hvor det er begrensninger i parkeringsplasser. Og for ansatte er det ofte attraktivt å holde til sentralt, hvor det er kort vei til tjenester og mat og drikke.

For bedrifter som skal ut i markedet og se etter nye lokaler blir det dermed en avveining mellom økonomi og hvor viktig den aller mest sentrale beliggenheten er. Det er gode grunner til å ha kort vei til kollektivknutepunkt, men samtidig kan man stille spørsmål om det er verdt det hvis gangavstanden bare er noen hundre meter.

Vi tror de lokale prisforskjellene i de gode områdene nå er blitt såpass store at det er grunn til å tro at toppen i prisgapet er nådd. Fokus på kostnader vil kunne bidra til at flere gjør som Infront, som flyttet på andre siden av gaten av Aker Brygge og sparte store penger på det. Det er grunn til å tro at disse «nest best»-lokasjonene kan få en bedre prisutvikling enn de aller beste i tiden fremover.