New Lab er et tverrfaglig space, utformet for å støtte gründere i deres arbeid med nye teknologier, i New York City. Lokalisert i Brooklyn Navy Yard, gir New Lab verktøy og fellesskap som forener og støtter 450 hardware-sentriske innovatører, som representerer over 70 selskaper i en rekke felt – inkludert robotikk, AI, urban teknologi og energi. Spacet fremmer samarbeid og utvikling på tvers av disipliner. For at folk skal kunne bygge selskaper og produkter som skal kunne forandre NYC og fremtiden, trenger de tilgang til ressurser som laboratorium til protyper, avansert verktøy og et felleskap med likesinnede. Dette får de i de cirka 7.803 kvadratmeterne til New Lab.

– New Lab ligger i et tidligere skipsverft, og har en helt unik atmosfære – det merker du med en gang du entrer bygget. Det skjer ting overalt, og du forstår at dette er en plass der innovasjon skapes, sier Anders Solaas, direktør for utleie og eiendomsutvikling i Entra, som tror det er vanskelig å lage noe tilsvarende i Norge, men absolutt ikke umulig. Han mener Media City i Bergen, er det nærmeste du kommer foreløpig.

– I hvert rom, gang og hjørne av bygget er det en aktivitet, et foredrag, en utstilling eller noen som jobber med et prosjekt. Lokalet er åpnet, derfor oppleves det som om du får ta del i de ulike aktivitetene. Det er mennesker overalt, i begge etasjene, uten at det er dårlig akustikk og virker stressende – det er et behagelig støynivå. Når du går rundt forstår du at folk samarbeider, er åpne om ideene sine og at det er en tydelig utvikling, beskriver han entusiastisk.

Solaas observerte at New Lab har investert i dyre tekniske installasjoner slik som 3D-printere, og at disse maskinene tiltrakk seg mange spennende miljøer, som ikke ville hatt økonomi til å kjøpe disse selv.

– Innimellom de ulike rommene, og avdelingene var det små fasiliteter som caféer og ulike sosiale soner. Det var blant annet en stor container man kunne gå inn i, der det var videooverføringer mellom andre institusjoner som New Lab hadde knyttet seg til, forklarer han.

At alle rommene hadde store vinduer, gjorde det mulig å følge all aktivitet utenfra. Det syntes utleiedirektøren var interessant grep. Til tross for at det både var store og mindre selskaper, opplevde han ikke at det var noe hemmelighetskremmeri, derimot var alle åpne og ønsket å lære av hverandre.

– New Lab har en god miks av nyetablerte og godt etablerte selskaper, der det var stor variasjon i arealer, sier han og påpeker at det er alle menneskene som virkelig gjør stedet unikt.

– Det er ikke alltid det må være så flott, det å skape den riktig stemningen gjør alt, og det har de fått til her. De har ingen lukkede vegger, eller en bom med resepsjon når du kommer, forklarer han og fortsetter: – Men, vi må ikke glemme at det bor litt flere mennesker i New York, og at ikke alle konsepter er overførbare til Norge. Derimot er jeg helt sikker på at vi kan få til noe lignende, i litt mindre skala.

Som natt og dag

– Da OMA arrangerte «master class» til New York i mai, var vi så heldige å få omvisning på både WeWork og New Lab samme dag. Forskjellen mellom dem er som natt og dag, sier Erling Fossen, daglig leder i Oslo Metropolitan Arena (OMA), og fortsetter: ­– WeWork er en «social club» som handler om å tjene penger på å kline flest mulig mennesker inne i noen lokaler til alle døgnets tider, mens New Lab er et framtidslaboratorium som handler om avansert industriproduksjon, enten det er nanoteknologi, kunstige lemmer, AI eller robot-teknologi.

Ifølge Fossen handler New Lab om å tenke stort, ettersom de også holder til i tidligere Brooklyn Navy Yard som blant annet laget alle de største krigsskipene til USA under 1. og 2. Verdenskrig, og hadde verdens første trådløse kringkasting.

– Hensikten med New Lab er å frambringe nye produkter og løsninger på konkrete utfordringer. For eksempel har New York etablert en egen Urban Tech-enhet som utelukkende skal bidra til å løse konkrete utfordringer for New York, blant annet innen transport og logistikk via sensorteknologi, forklarer han.

Til Oslo

Fossen forteller at New Lab var interessert i å etablere en slik enhet i Oslo, ettersom hovedstaden har tilgangen til høyt utdannet arbeidskraft og plenty med forlatte industrilokaler.

– Noen av utviklerne som var med fra Oslo var interessert i og ta konseptet hit. Oslo er så lite og kompakt at dette egentlig kan ligge hvor som helst med rikelig plass og røffe omgivelser: Men kanskje Filipstad hadde vært optimalt selv om det dessverre ikke er så mange verneverdige teglsteinbygninger, sier Fossen og foreslår Økern/Ulven, og Kabelgata der gamle Standard Telefon og Kabelfabrik A/S holdt til.

– Skal dette fungere i Oslo må finansieringen være privat-offentlig, og tiltrekke seg akademiske miljøer: For eksempel matnat fakultetet på UiO som er store på robotteknologi og AI, ingeniørutdanningen på Oslo Met, private FoU-enheter hos for eksempel IBM og SopraSteria, som igjen kunne samlokaliseres med Bymiljøetaten siden de samarbeider om sensorteknologi. Et New Lab ville vært interessant for alle miljøer som er interessert i at sluttproduktet skal handle om nye patenter eller praktiske løsninger, også får den brede byutviklingen, avslutter Fossen.