– Forretningsmodellen er å leie ut produksjonskjøkken og utstyr på timesbasis til eksempelvis foodtrucks, catering, restauranter, kurs-virksomheter eller produkt- og konseptutviklere innen mat, forklarer Andreas Krogseth, gründer og daglig leder i Frævleik AS.

I dag har de i samarbeid Aspelin Ramm og Enterspace startet Greenhouse Oslo, som er en co-working arena i det tidligere Landbrukets hus i Schweigaards gate 34. Prosjektet ble presentert til Aspelin Ramm av Jonas Tesfu i BySpire og Krogseth som en pilot på byøkologiske senter, med over 45 bedrifter inne matsegmentet, kultur og byutvikling.

– Vi har skapet et økosystem som har generert en kompetansepool, her utgjør Frævleik et produksjonskjøkken på 150 kvadratmeter og et laboratorium for råvarer. Det dyrkes også i kjelleren og Byspire har dyrking i 5. etasje. På taket er det en hage med høner, bier og grønnsaker, forklarer han.

På spørsmål om hvorfor gründere innen matproduksjon bør være en del av Frævleik, svarer han at de reduserer risikoen for matentreprenører ved å gi de fasilitetene til produksjon, nettverk til gode leverandører og rådgivning innen alt fra innkjøp til markedsføring.

– Målet er å dyrke og promotere lokale aktører, knytte de opp mot riktig distribusjonskanaler, store som små, og å være en akselerator for våre medlemmer, sier han og understreker at nesten 80 prosent av gründerne innen matproduksjon går under de to første årene. Årsaken ifølge Krogseth er for høye investeringer og dårlig forretningssans.

– Vi er en snarvei for mat start up´s, en booster for eksisterende virksomheter, og en veileder for bedrifter i nød. Det er nå over 20 medlemmer, alt fra tangprodusenter til tradisjonelle cateringselskaper, forteller han.

Synlig i bybildet

I dag har de et container-kjøkken med utsalgsbod i Prindsen Hage, som i sin storhetstid var Oslos frodigste og fineste prydhage.

– Sommeren 2017 åpnet Prindsen Hage for allmenheten for å gi et kultur- og aktivitetstilbud til Oslos befolkning. Denne containeren kan leies til både produksjon og utsalg. Selve hagen og serveringen er nå vinterstengt. Men vår container er vinterklar for produksjon. Med parkering til foodtruck´s gjør det dette til et perfekt preppekjøkken for foodtruck´s og de som jobber kun mot Foodora, forklarer han.

Nå har Frævleik bestemt et løp for flere av avdelingene i Norge, hvor de ser på dynamisk bakkeplansutviklingen som kan bidra til et mye mer lokalt tilbud.

– Vi har stor tro på at den lokale caféen eller spisestedet skaper et mye bedre bymiljø. Folk liker tilhørighet. Vi ser også at dette kommer til lokalprodukter i dagligvarekjedene som vi også bidrar med soliditet og bærekraft for alle parter, sier han og kommer med et eksempel fra OBOS sitt prosjekt på Fornebulandet Punkt..

– De ønsker å skape et mye mer lokalt bybilde. Her har vi bidratt med kjøkken og hentet inn et konsept som skal være med på å løfte området, sier han, og avslutter: – Vi gleder til å kunne bidra til en enda bredere matscene og levende byliv.

(Visited 1 090 times, 1 visits today)