Mens finans-, konsulent- og advokatfirmaene har bosatt seg i det kostbare prestisjeområdet i Oslo sentrum, er det helt andre type leietakere på Grünerløkka. Reklamebyråer, film- og musikkstudioer og med andre virksomheter i kreative bransjer sverger til tidligere industrilokaler ved Akerselva fra Grünerløkka, Torshov og helt opp til Nydalen.

Eiendommer som Mølleparken og Myrens Verksted er i løpet av de seneste årene blitt fylt opp med den type leietakere.

Utenfor kommunikasjon

– Mølleparken er et område som har vært preget av mange bedrifter innenfor kreative yrker. Området ligger litt utenfor det mest sentrale tilbudet med offentlig kommunikasjon, men kan til gjengjeld tilby god parkeringsdekning og unike bygninger, sier leietakerrådgiver Christian Haugland i Fast Eiendomspartner.

Sammen med Marius Nissen-Lie var han rådgiver da RedBull var på jakt etter nye lokaler.

– RedBull søkte etter et lokale som var unikt og kult. Store vinduer, høyt under taket, røffe lokaler, med egen stor terrasse hvor det er mulig å holde Redbull-parties. De trengte også lager til sine produkter og godt med parkering med nærhet til Oslo sentrum. Altså lokaler som man ikke finner i dagens nye kontorbygg, sier Haugland.

Han forteller at Mølleparken-området består av eldre industrielle bygningsmasser med flere lokaler som har det lille ekstra som man ikke finner i dagens kontorbygg.

I Mølleparken 4 har RedBull selskap av filmstudioet Storyline, reklamebyrået Schjærven og utdanningsgruppen Noroff.

Myrens verksted

Ikke langt unna Mølleparken, lenger oppover ved Akerselva, ligger Myrens verksted ved Sagene. Myrens verksted var opprinnelig en smie som ble etablert i 1848, og senere ble Myrens Mekaniske Verksted og tatt over av Kværner. Verkstedet ble lagt ned i 1988, og i 1997 kjøpte en investorgruppe Myren Verksted og etablerte Myren Eiendom. Siden er det blitt gjennomført en omfattende eiendomsutvikling, med både boliger og næringsbygg. I dag huser Myrens verksteds 77 000 kvadratmeter næringsareal 3500 arbeidsplasser og 75 forskjellige leietakere. Blant leietakerne er NRK Østlandssendingen, Designinstituttet, Eventyrfabrikken, Fri Flyt og Zenitel Norway.

På oversiden av Torshov har Nydalen vokst frem som ett av Oslos mest attraktive kontorområder. Nydalen var preget av en rekke nedslitte lager- og industribygg før Avantor tok tak i området. De gamle byggene ble revet og det ble gjort plass til moderne kontorbygg og boliger. Nydalen har flere leietakere innenfor medie-, teknologi- og telekomsektoren.

Skoler og kreativ klynge

På nedsiden av Mølleparken på Grünerløkka holder Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO) til, noe som også har bidratt til at det er flere arkitektfirmaer i området. Skolen ligger i Maridalsveien 29 og har rundt 700 studenter. Lokalene ble opprinnelig bygget som transformatorverksted for Oslo Lysverker. I 1998 arrangerte Statsbygg en prosjektkonkurranse for å få AHO innpasset til lokalene. Etter et omfattende rivningsarbeid sto bygget klart ved semesterstart høsten 2001.

Anthon B Nilsen Eiendom og Aspelin Ramm dro i gang planene for Vulkan-tomten, nok et gammelt industribygg som skulle bygges om for annen bruk. Reklameskolen Westerdals var den første leietakeren på Vulkan-tomten i et eget nybygg (siden har Westerdals skrevet kontrakt for Christian Krohgs gate 32 lenger ned mot Grønland). Bellona flyttet inn i et nytt miljøbygg, og Mathallen åpnet med brask og bram og styrket området ytterligere som et bra sted for kreative virksomheter.

Røft område

I Brenneriveien jobbet Anthon B Nilsen Eiendom å skape en klynge for kulturelt og kreativt mangfold. Utdanning, kultur, kreativitet og næring sto i fokus for utviklingen.

– Det er et røft område, hvor nabolaget er en del av identiteten. Det begynte da vi startet med utviklingen av Vulkan-området. Vi ønsket å ta tak i også denne delen av området. Brenneriveien skulle være litt mer «rocka» enn Vulkan, og denne eiendommen skulle være et kreativt hus og litt enklere og med et klart industrielt preg, sa Henning Sørlie i Anthon B Nilsen Eiendom til NæringsEiendom da vi omtalte Brenneriveien 5 for litt under to år siden.

Eiendommen er senere blitt solgt.

Like ved finnes blant annet Elvebakken videregående skole, Westerdals, Einar Granum Kunstfagskole, Dansens Hus, Norsk design- og arkitektursenter, samt eiendommen Nedre gate 7. Her er det samlet virksomheter innenfor film og TV. 4000 kvadratmeter store Brenneriveien 9, der klubb- og konsertstedet Blå holder til, er også i nabolaget.

 

 

 

 

(Visited 1 107 times, 1 visits today)