Da det ble klart at Gardermoen ble ny hovedflyplass på Østlandet, begynte diskusjonene om hva som skulle skje med det attraktive området på Fornebu. Allerede i 1996 lanserte den fremsynte investoren Fred. Olsen ideen om IT Fornebu. I samarbeid med staten ville skipsrederen skape «Europas ledende IT-senter» og det ble brukt store ord som «månelanding» og Nord-Europas Silicon Valley.

Kongstanken om å samle alt av det beste innenfor IT fikk en pangstart da Telenor etablerte sitt gigantiske hovedkontor på Fornebu. Etableringen bidro til at en rekke IT- og telekombedrifter flyttet etter for å være i nærheten av Telenor.

Men Fornebu lyktes ikke med å bli Nord-Europas sentrum for IT-bedrifter. Heller ikke Nordens sentrum, for i Sverige har Stockholm klart å tiltrekke seg både store etablerte IT-selskapers nordiske hovedkontor og en rekke oppstartsbedrifter som raskt har fått sterke markedsposisjoner og en verdi på milliarder av kroner.

Noe som kan ha skapt utfordringer for IT Fornebu var da IT-boblen sprakk i 2000. Mye kapital forsvant etter nedturen i IT-sektoren, og for mange ble det fokus på å overleve fremfor å bygge stort.

Oljeteknologi

Etter hvert ble det mer fokus på annen type teknologi på Fornebu, og Statoil bygde sitt Oslo-kontor i Martin Linges vei 33. Også Aker Solutions, Kværner og en rekke andre oljerelaterte virksomheter flyttet til Fornebu, som nå ble et område med mange høykompetansebedrifter innenfor både IT, telekom og oljeteknologi.

Statoil og Aker Solutions fungerte som et fluepapir på mindre leverandører som ville være i nærheten av de store kundene, og en rekke oljerelaterte virksomheter etablerte på Fornebu og naboområdet Lysaker.

Men etter noen fantastiske år i oljebransjen, snudde oljeprisen kraftig nedover i 2014, noe som skapte krise for flere av selskapene i bransjen. Resultatet ble store nedbemanninger, ledige lokaler på Lysaker og Fornebu og flere som var ute i markedet for å fremleie lokalene i konkurranse med de etablerte gårdeierne. Dermed måtte eiendomsaktørene nok en gang omstille seg i jakten på leietakere. Nye bransjer kom til Fornebu, som tradisjonelt ikke har hatt noen tilknytning til området. Blant virksomhetene som flyttet, var Norwegian Fashion Center. Norwegian Fashion Center leier over 10 000 kvadratmeter i Telenor-bygget i Snarøyveien 30.

– Norwegian Fashion Center vil være med på å endre litt av synet på at det er «bare» IT eller ingeniørbedrifter som holder til på Fornebu. Vi har nå fått inn en helt annen bransje til Snarøyveien 30 som befester eiendommen som et flerbrukerbygg. Vi tror også at den nye leietakeren vil lage liv i bygget. Det er en annen type leietaker som vil bruke bygget også utenfor den vanlige kontortiden, uttalte representanter fra Telenor Eiendom til NæringsEiendom etter at leietakeren hadde tegnet kontrakt på Fornebu.

Campus for leietakere

Det finske eiendomsselskapet Technopolis kjøpte 70 prosent Terminalbygget, Profilbygget og Portalbygget av IT Fornebu Eiendom høsten 2013. Siden har selskapet kjøpt resten av eiendommene. CEO Alf Kjærheim Astrup i Technopolis’ norske virksomhet forteller at selskapet har satset på å utvikle en campus for leietakerne sine, med stort fokus på fleksible bedriftsmiljøer og tjenester knyttet til eiendommen.

– Vi har hatt en veldig diversifisert gruppe med leietakere. Det var mange IT-bedrifter og oljerelaterte virksomheter i begynnelsen, men det har endret seg. Nå er det fortsatt mange høykompetansebedrifter her, men vi har alt fra Blomquist Nettauksjoner til store regnskapsbedrifter i våre lokaler, sier Astrup.

Gode bedriftsmiljøer

Technopolis har jobbet med å ha mange forskjellige bransjer som leietakere, slik at selskapet ikke er så utsatt for konjunkturene i enten IT- eller oljebransjen.

– Vi har jobbet veldig bevisst for å få inn små og mellomstore bedrifter, og har klart å skape et miljø for den type virksomheter. Det er liv i byggene våre. Vi gjør mye sammen med leietakerne våre, og forsøker å arrangere eventer og arrangement som gjør at de ulike leietakerne treffer hverandre, sier Astrup.

Han mener at selv om IT-clusteret forsvant med IT-boblen, lever ideen om å skape gode bedriftsmiljøer på Fornebu godt.

– Vi i Technopolis har videreført den ideen, sier Astrup, som sammenligner deres konsept på Fornebu med noen av de nye kontorhorhotell- og coworking-konseptene, bare for større virksomheter.

Han mener det er et mål at ulike leietakere skal kunne treffe hverandre og utvikle seg sammen.

– Vi ser etter leietakere som det er hensiktsmessig å ha her. Vår satsing har bidratt til at vi har gått fra 60 til over 100 forskjellige leietakere, sier Astrup.

Mer service

Technopolis’ næringspark/campus for små og mellomstore bedrifter har stort fokus på servicetjenester for leietakerne. Technopolis tilbyr rengjøring og vedlikehold, resepsjonstjenester, posttjenester, vakttjenster, møterom og restauranter og kafeer og og velværetjenester som treningsstudio, frisør og hudpleie. Leietakere kan også kjøpe rabattert kontorutstyr via Technopolis’ samarbeidspartnere.

– Servicetjenestene er svært viktig for oss og leietakerne. Vi nærmer oss faktisk 10 prosent av vår omsetning fra tjenester, sier Astrup.

 

 

(Visited 945 times, 1 visits today)