Onsdag 27. september ble finalen i den første utgaven av kantine-NM arrangert. Der 12 lag var representert hos KIT-akademiet til Asko. De 3 Stuer (4Service sitt kantineselskap) gikk av med seieren.

– Jeg er veldig imponert over alle, og særlig det de fikk til på den korte tiden. Jeg ble nesten litt våt i øyene, ler Maciek Musial, daglig leder i De 3 Stuer.

I sterk konkurranse stod De 3 Stuer igjen som vinnere, og kan smykke seg med tittelen Norges Beste Kantineleverandør.

– Hele tanken er å løfte frem kantinekokken. Det har skjedd mye de siste 5–10 årene, og vi kaller det nå personalrestaurant, nivået har hevet seg, sier Musial, som mener det er viktig for kantinebransjen å bevege seg over på et restaurantnivå.

– En slik konkurranse gjør at kantineselskapene ikke kan gjemme seg bak halvfabrikata, og det øker fokuset på kvalitet, sier han.

Hver dag serverer De 3 Stuer lunsj til over 30.000 arbeidstakere.

– Vi har fokus på skikkelig råvarer, vi lager alt fra bunn, og er beviste på kostholdet, vi har et stort samfunnsansvar, sier han.

Høyt nivå i finalen

Musial opplevde at det var et meget høyt nivå på finalen. Finalistene imponerte med kreative bidrag, flotte presentasjoner, og ikke minst – god smak på det som ble tilberedt.

Hoveddommer Jørn Lie fremhevet at alle lagene er vinnere.

– Dere som har vært med i finalen er Norges tre beste kantiner, konstaterte Lie. Han påpekte også de mange gode smakene som de fire dommerne kunne glede seg over. Samtlige lag leverte en varmrett, en suppe, dagens påsmurt og dagens salat.

Å dyrke kokken

Ifølge Musial er konkurransen viktig av flere grunner, både for å løfte nivået og yrkesstoltheten i bransjen. Han forteller at gjennomsnittsalderen for en kokk er rundt 26 år, før man gir seg. Dette har mye med familiesituasjon å gjøre, og mange kokker trekker mot kantineyrke eller ferskvaredisker.

– Denne konkurransen er med på å kunne bevare kokkeyrket og den faglige styrken. Det er veldig gøy å bli engasjert i en ordentlig konkurranse, på lik linje som en kokk, sier han og forklarer at kokkene fikk fire timer til å tilberede fire retter til 40 serveringer, samt oppsett av buffet.

– Nivået er kjempe høy, og det er gledelig å se at det er så mange flinke i bransjen. Det er ekstra gøy når man selv stikker av med seieren, smiler han.

– For oss handler det mye om å dyrke kokken, at han eller hun skal få lov til å være kokk. De får mye faglig frihet hos oss, og det gjør at de får lov til å bruke faget og å være kreative, slik at de bevarer yrkesstoltheten sin, sier han og fortsetter: – Vi har samlet et godt fagligmiljø, satset og synes dette er gøy. Vi har trent, hentet inspirasjon og lagt til rette for å oppnå det beste utgangspunktet.